6 intrebari pe care sa ti le pui inainte sa iti reamenajezi gradina

Odata cu venirea primaverii, gradina ta incepe sa dea semne de viata si de renastere. Nu iti face griji daca vremea este in continuare capricioasa si te ameninta cu noi precipitatii. In acest sezon vremea este intr-adevar imprevizibila, dar asta nu inseamna ca nu te poti pregati in avans pentru ca anul acesta gradina ta sa fie si mai frumoasa decat a fost pana acum. Inainte sa te pregatesti sa o cureti, sa o reamenajezi si sa o imbunatatesti, iata cateva intrebari pe care ti le poti pune pentru a iti face un plan pe termen lung.

gradina

Amenajarea gradinii

  1. Sunt plantele si florile tale in locul potrivit ?

Gandeste-te daca unele dintre plantele tale iubitoare de lumina au crescut in locuri cu umbra, sau invers. Intreaba-te daca unele flori s-au chinuit sa creasca, sau daca s-au dezvoltat la adevaratul lor potential. Inainte sa treci la treburile obisnuite intr-o gradina, intreaba-te daca nu este cazul sa muti unele plante pentru a le ajuta sa se afle in locul potrivit si sa se dezvolte sanatos si armonios.

  1. Iti plac florile tale ?

Intrebarea poate suna ciudat, dar gandeste-te daca te satisfac combinatiile de culori sau daca nu este cazul sa plantezi anul acesta mai multe plante / flori sezoniere sau perene. Ai avut vegetatie pe tot parcursul anului ? Arata bine, se potrivesc plantele intre ele si arata exact asa cum ti-ai dorit ?

  1. Ce parere ai de copaceii tai, de garduri si boscheti ?

Uita-te bine in gradina si da-ti seama daca nu cumva este cazul sa muti niste boscheti dintr-un loc in altul, sa adaugi un copacel pentru a crea o zona de umbra sau de a adauga chiar si cativa boscheti care fac flori.

  1. Ai prea multe locuri goale in gradina?

Uneori, chiar daca crezi ca ai acoperit solul cu plante si flori, in unele locuri, ele refuza sa se dezvolte, lasand locuri mari goale. In plus, evalueaza daca nu simti nevoia unor accesorii de gradina. Anul acesta poate adaugi cateva elemente de mobilier, niste ghivece mari cu flori care sa acopere spatiul gol sau chiar un foisor.

  1. Ai spatiu pe verticala care poate fi si el transformat intr-o gradina ?

Daca esti multumit de felul in care arata solul, uita-te in jur la peretii care inconjoara gradina sau la spatiile ramase goale. Poti instala o gradina verticala pe un perete ? Poti sa acoperi un zid gol si inestetic cu un covor vertical de muschi sau cu o serie de ghivece frumos amplasate ?

  1. De ce altceva ai nevoie in gradina ?

Gandeste-te bie la ce te-a enervat anul trecut si la lucrurile la care te-ai gandit ca ar fi eficient de adaugat la gradina ta. Poate este vorba despre niste obiecte de mobilier. Poate niste alei pietruite ti-ar face mai usor accesul la diverse portiuni ale gradinii. Poate este vorba despe un sistem de iluminat al gradinii, sau de niste aparate care sa tina la distanta tantarii si daunatorii. Poate ai vrea o fantana decorativa, sau o magazie in care sa iti tii toate uneltele, produsele de ingrijire a plantelor, ingrasamintele si alte obiecte necesare gradinaritului intr-un singur loc, in mod organizat.

Pe langa aceste intrebari, este necesar sa evaluezi eficienta sistemului de irigatie si sa te gandesti daca nu este nevoie sa inlocuiesti unele unelte de gradinarit cu altele mai performante.

2 thoughts on “6 intrebari pe care sa ti le pui inainte sa iti reamenajezi gradina

  1. Foarte bun articolul! Ma gandesc sa fac niste schimbari si eu prin micuta gradina si as vrea sa amenajez un foisor. Dar din lipsa de spatiu si distanta de vecini as vrea sa inchid foisorul cu perdele in stil pergola. Ati putea sa imi recomandati ceva perdele de la voi care s-ar potrivi?

Lasă un răspuns