Balconul – coltul verde al apartamentului

Crearea unui colt verde intr-un apartament iti aduce nenumarate beneficii, fie ca alegi sa cultivi flori si plante decorative, legume sau ierburi aromatice.

O mica oaza de verdeata, culoare si aroma iti da ocazia sa te relaxezi si sa te bucuri de viata chiar la tine acasa. In plus, mica gradina improspateaza si purifica aerul.

Coltul verde iti pune imaginatia si abilitatile la treaba si, nu in ultimul rand, iti ofera ocazia sa te bucuri zilnic de plante aromatice sau verdeturi proasptele.

Nu intotdeauna ne dam seama cum am putea transforma balconul intr-un colt verde din ratiuni de spatiu, dar de aceea suntem astazi aici: hai sa vedem impreuna cateva idei usoare, deloc costisitoare si rapide de a-ti transforma balconul intr-un mic colt de paradis.

1. Gradina verticala

Balconul – coltul verde al apartamentuluiAlege cel mai insorit perete al balconului si monteaza pe el un gratar sau un rastel pentru givece. Aseaza apoi ghivecele astfel incat florile sau ierburile aromatice sa aiba parte de lumina si caldura si nu uita sa le uzi conform nevoilor lor.

2. Gradina suspendata

Balconul – coltul verde al apartamentuluiPoti sa te bucuri de o adevarata minune a lumii chiar la tine acasa. Gradina suspendata implica numai achizitionarea unor ghivece mai speciale, care pot fi suspendate de tavan sau de balustrada balconului. Alege plante, flori si ierburi care cresc bine in conditiile de soare sau umbra specifice balconului tau.

3. Gradina terrarium

Balconul – coltul verde al apartamentuluiGradinile terrarium sunt o alegere excelenta pentru apartamente sau balcoane – mai ales daca vine vorba despre spatii de mici dimensiuni sau despre dificultatea de a cultiva flori, plante ornamentale sau ierburi aromatice in ghivece. Gradinile terrarium se pot achizitiona din magazine specializate sau se pot confectiona acasa. Ai nevoie de vase de sticla acoperite cu capace de pluta in care sa cultivi plante care nu au nevoie sa fie udate. Terrarium-urile pot contine pe langa plante si muschi, pietricele, figurine si alte obiecte decorative.

4. Insula exotica

Balconul – coltul verde al apartamentuluiPentru a schimba complet aspectul balconului tau poti opta pentru cativa arbusti pitici ornamentali care dau un aer de exotism spatiului. Bonsaii au nevoie, intr-adevar, de ingrijiri speciale, dar exista nenumarati alti arbusti miniaturali care fac fata cu succes mediului de la oras, variatiilor de temperatura si alternanta umbra-soare.

5. Gradina pentru zane

Balconul – coltul verde al apartamentuluiO gradina pentru zane are un aspect superb, feeric si in general foarte indragit de copii. Poti umple cu pamant fertil o galeata, un lighean, un chiveci de mai mari dimensiuni sau orice alt recipient ti se pare ca se potriveste. In aceste recipiente poti adauga apoi flori de mici dimensiuni, plante aromatice, iarba verde, figurine si alte elemente decorative colorate.

6. Gradina de legume si condimente

Balconul – coltul verde al apartamentuluiMulte legume si plante aromatice au nevoie numai de un ghiveci cu pamant fertil, lumina si apa pentru a iti oferi un adevarat festin culinar. Ceapa verde, usturoiul, salata verde, mararul, patrunjelul, busuiocul si chiar vrejurile de rosii cherry cresc excelent in ghivece si recipiente chiar si pe un balcon, fara a necesita ingrijiri speciale sau spatii mari de cultivare. Ce poate fi mai delicios decat sa ai propria ta sursa de legume si ierburi aromatice proaspete pentru acele minunate salate si feluri de mancare de-a lungul verii?

Tu te-ai gandit vreodata sa iti creezi un colt verde in balcon? Ce combinatii de plante, flori, arbusti sau chiar mobilier preferi?

Lasă un răspuns