Cum alegem modelul potrivit de perdele si draperii in casa

Poti intreba orice designer de interior despre regulile generale de decor si iti va spune ca in primul rand perdelele si draperiile unei camere sunt elementele esentiale ce transforma o casa intr-un camin. Perdelele si draperiile joaca cel putin doua roluri in ansamblul unei incaperi: decorativ si functional.

Astazi vom discuta despre cum sa alegem modelul potrivit de perdele si draperii in functie de camera pe care vrem sa o remodelam – dormitorul si sufrageria fiind camerele care beneficiaza cel mai mult de prezenta acestor elemente.

Alegerea modelul potrivit de perdele si draperii in sufragerie

In ceea ce priveste sufrageria, perdelele si draperiile joaca un rol esential in crearea unui design unitar, indraznet si modern al incaperii. Hai sa vedem cateva reguli si sfaturi oferite de specialistii in design interior.1

  • Textura draperiilor: pentru un spatiu cu un design clasic, elegant si formal, se recomanda draperiile din materiale grele, pretioase, precum catifeaua sau satinul. Alte fibre care sunt si mai usor de intretinut sunt bumbacul satinat sau diversele combinatii de reion matasos.

  • Textura perdelelor: o draperie dintr-un material mai gros si mai greu face un contrast stilat cu o perdea din organza, usoara, sofisticata si subtila.

  • Culoarea perdelelor / draperiilor: in functie de ceea ce iti doresti de la ele, perdelele si draperiile pot deveni parte integranta a decorului, amestecandu-se cu acesta, sau pot deveni elemente de contrast care atrag atentia si focalizeaza privirea. Pentru integrare alege culoarea peretilor dar cateva nuante mai deschise pentru perdele. Poti, de asemenea, sa alegi o culoare non-dominanta a covorului (sau a altui element decorativ major) si sa potrivesti perdeaua / draperiile cu acea culoare. Mai mult, trebuie sa tii minte ca daca ferestrele sunt scaldate de razele soarelui toata ziua, lumina din incapere va capata nuanta perdelei. Astfel, poti crea o atmosfera vesela si relaxata cu ajutorul unei perdele roz-mov sau o atmosfera linistitoare si dulce cu o perdea in nunate de bej-crem.

  • Imprimeurile: regula de aur este ca atunci cand ai mobila care prezinta deja pattern-uri si modele, sa alegi o perdea si o draperie in culori solide. Invers, daca mobila ta e uni si nu are modele, poti alege diverse imprimeuri pentru perdele si draperii. Sunt de preferat modelele discrete si simpatice, care nu aglomereaza camera si care de la departare par a face parte din textura. Un imprimeu de dimensiuni mari care se asorteaza unei culori prezente in camera (covor, canapea) reprezinta un design indraznet, dar poate fi un pic prea mult.

Alegerea modelul potrivit de perdele si draperii in dormitor

In dormitoare se aplica aproape aceleasi reguli de alegere a perdelelor si draperiilor, cel putin in ceea ce priveste culoarea si textura acestora. In schimb, in dormitor, draperiile si perdelele joaca un rol foarte important in blocarea luminii – pentru ca tu sa ai un somn linistit si odihnitor. Din acest punct de vedere poti lua in considerare urmatoarele sugestii:Cum alegem modelul potrivit de perdele si draperii in dormitor sau sufragerie

  • Foloseste o draperie block-out pentru a impiedica lumina soarelui sa te deranjeze cand dormi sau atunci cand vrei sa faci complet intuneric in camera. Desigur, aceste draperii pot fi folosite si in sufragerie si in orice ocazie in care vrei sa impiedici lumina si caldura sa patrunda in casa.

  • Lungimea perdelei din dormitor ar trebui sa depaseasca nivelul pervazului geamului, pentru ca nimic nu este mai neplacut decat sa fii trezit din somn de acele raze de lumina care se strecoara prin spatiul dintre perdea si pervaz.

  • In ceea ce priveste imprimeurile perdelelor si draperiilor din dormitor, acestea trebuie sa tina cont nu numai de schema de culoare a peretilor si mobilei, dar si a asternuturilor de pat si a cuverturii pentru a crea un ansamblu placut estetic si nu unul aglomerat vizual.

Tu cum iti alegi perdelele si draperiile pentru dormitor sau sufragerie? Ce ti se par mai importante, culorile, texturile sau aspectele ce tin de functionalitate?

Lasă un răspuns