Cum alegi culoarea peretilor

Atunci cand trebuie sa alegi culoarea camerei tale este simplu: alegi culoarea preferata si asortezi restul cu ea. Dar ce faci atunci cand trebuie sa alegi paleta de culori pentru intreaga casa? Poti opta pentru pereti alb, dar culorile sunt mult mai interesante!

Iata cateva sfaturi despre cum sa potrivesti culoarea cu intrebuintarea camerei.

Lumina

Lumina din casa

O camera luminoasa va arata diferit fara de o camera mai intunecata in care intra soarele mai putin. Trebuie sa potrivesti nuanta culorii dorite cu lumina care intra si atunci o sa ai echilibrul perfect de la care sa incepi sa decorezi.

Camerele orientate spre nord primesc mai putina lumina si au tendinta de a fi mai reci vizual. Daca vrei sa incalzesti atmosfera, opteaza pentru culori calde precum cele din spectrul rosu sau galben.

Camerele orientate spre sud sunt cele mai bine luminate si incalzite de-a lungul zilei. Daca nu vrei sa fie prea stridente sau energice, opteaza pentru nuante pastelate si tonuri mai reci.

Camerele orientate spre est sunt cele in care bate soarele dimineata, iar lumina este mai galbuie. Daca folosesti aceasta camera mai spre seara sau pe tot parcursul zilei, alege o culoare care sa sustina caldura de dimineata. O alegere interesanta este oranjul sau culoarea piersicii.

Camerele orientate spre vest se bucura de bogatia de culori de la apus. Dimineata este linistita, dar pe masura ce trece ziua camera va straluci datorita razelor de la apus. Daca obisnuiesti sa te pui in pat devreme, ar trebui sa optezi pentru tonuri mai blande si reci in lumina soarelui de seara ca sa te poti relaxa si pregati pentru un somn linistit.

O alta influenta in lumina din camera o au perdelele pe care le alegi. Culoarea si textura lor pot aduce reflexii placute cum sunt cele de la perdelele din organza, iar cele simple din voal au un efect mult mai discret. Iar pentru momentele in care ai nevoie de relaxare si un somn odihnitor, draperiile vin sa filtreze cat mai multa lumina. Totusi draperiile sunt mult mai vizibile seara si noaptea cand aprindem becul. In functie de lumina de la bec, calda sau rece, trebuie sa ne orientam in alegerea draperiilor: materiale mate sau lucioase, si bineinteles culoarea acestora.

Dupa ce principii ai ales tu culoarea peretilor? Povesteste-ne si noua intr-un comentariu mai jos!

2 thoughts on “Cum alegi culoarea peretilor

  1. Culoarea peretilor mai poate fi aleasa in functie de dimensiunea camerei. De exemplu, intr-o camera de dimensiuni mici, nu este recomandat sa utilizati culori inchise, deoarece acestea dau senzatia de micsorare a spatiului. Culorile mai pot fi alese in functie de tipul de camera. De exemplu, pentru dormitor, cele mai potrivite culori pentru un somn odihnitor sunt: verde, albastru.
    Culorile pot fi alese in functie de starea pe care dorim sa o exprimam, fiecare culoare simbolizeaza ceva anume si are proprietatea de ne influenta starea de spirit.

Lasă un răspuns