6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre curatarea si intretinerea perdelelor si draperiilor

Daca ai dat startul curateniei sau o ai in plan si cateva schimbari decorative, care sa improspateze atmosfera locuintei, articolul de astazi iti vine in ajutor cu cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre intretinerea perdelelor si draperiilor!

6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre curatarea si intretinerea perdelelor si draperiilor

Pe lista accesoriilor decorative, nelipsite din orice locuinta isi fac locul si clasicele perdele si draperii, de obicei lasate ultimele pe lista in procesul de (re)amenajare decorativa. Probabil ca fiecare dintre noi a avut la un moment dat o perdea preferata, fie ca eram fermecati de culoare, de textura materialului sau de modelul preferat. Pentru a prelungi viata vechii perdele preferate sau a celei achizitionate recent, e necesar sa respectam cateva reguli de baza privind intretinerea si curatarea lor.

REGULA 1. Respecta intotdeauna instructiunile de curatare ale fiecarui tip de perdea si draperie in parte! Materialele diverse se comporta la randul lor diferit la procesul de spalare.

Asadar daca ai in locuinta perdele sau draperii din diferite materiale, s-ar putea sa nu fie indicat sa le speli pe toate in masina de spalat. Iar anumite materiale necesita doar spalarea la curatatoriile profesioniste.

REGULA 2. Nu e indicat sa speli perdelele (inclusiv perdelele de copii) si draperiile prea des, in schimb se recomanda curatarea saptamanala de praf, cu o carpa umeda, un pamatuf de sters praful sau chiar si cu aspiratorul la putere foarte mica.

Daca ai draperii prinse in inel, pe care le folosesti mai rar, e bine sa le scuturi la cateva zile (fara a le demonta de pe galerii) si sa aerisesti mai apoi incaperea pentru a scapa de praful nedorit.

REGULA 3. Incepe curatarea perdelelor si draperiilor de praf, de jos in sus, si insista pe zonele cu falduri si pe extremitati. Daca folosesti si o carpa umeda e bine sa le scuturi de praf in prealabil. Dupa ce le-ai umezit, lasa-le sa se usuce si abia apoi aeriseste incaperea, pentru a nu intra intre timp in contact cu praful de afara.

Evita sa cureti cu carpa perdelele in culori foarte deschise si cele din materiale mai sensibile. Asigura-te ca le-ai curatat si pe o parte si pe cealalta, caci in special faldurile draperiilor sunt locurile propice pentru dezvoltarea acarienilor.

REGULA 4. Daca alegi sa speli perdeaua in masina de spalat, alege un mod de spalare delicat (cu rotatii mai putine), la temperaturi de 30-40 grade C, care sa nu afecteze astfel materialul, iar acest aspect e valabil si pentru draperii, chiar daca acestea sunt in general fabricate din materiale mai rezistente.

Pentru o curatare eficienta incearca sa nu supraincarci masina de spalat cu prea multe perdele. Draperiile in culori inchise trebuie spalate separat, folosind un detergent care sa nu decoloreze materialul. Mare atentie la uscare – e bine sa intinzi perdelele cat mai bine, intr-un loc cu caldura naturala, pentru a nu retine umezeala.

REGULA 5. Daca tocmai ai cumparat o noua perdea, amana spalarea ei pentru o perioada mai indelungata de timp si intre timp doar curat-o periodic. Actiunea soarelui si spalarea efectuata prea des conduc in timp la decolorarea si degradarea materialului.

REGULA 6. Marea majoritatea a perdelelor si o parte din draperii necesita a fi calcate dupa ce au fost spalate, pentru a reveni la forma initiala. Se recomanda calcarea perdelelor si a draperiilor pe dos. Pe zonele mai sifonate, insista cu calcatul folosindu-te de o batista udata cu un pic de apa calduta.

Chiar si perdelele de tip dantela pot fi spalate si calcate cu grija. Ai grija atunci cand folosesti inele din metal, pentru a nu intra in contact direct cu aceste perdele, in special cand sunt umede, pentru a preveni astfel ruginirea.

Lasă un răspuns