Inspiratie pentru decorarea unui perete accent

Peretele accent este probabil unul dintre cele mai importante elemente dintr-o camera – atunci cand este realizat cu gust si atentie.

Acesta are atuul de a atrage privirea si de a pune in evidenta elementele de décor al caror fundal este. Mai mult, peretele accent, odata integrat in design-ul general al unei camere, da coerenta intregului ansamblu vizual.

Exista nenumarate moduri de a crea si decora un perete accent intr-o camera a casei. Astazi vom vedea cateva astfel de idei pe care le poti pune in practica fara un efort deosebit si la costuri mai mult decat acceptabile.

1. Un perete inchis la culoare intr-o camera in nuante deschise

1Odata ce ai stabilit schema de culori dintr-o camera, poti crea un perete accent alegand o nuanta mult mai inchisa din schema de culori aleasa. Un astfel de perete are rolul de a adauga un ton de sobrietate si seriozitate intr-un ansamblu cromatic deschis, in pasteluri, de exemplu. Ce nu trebuie sa uiti este sa alegi o culoare care se potriveste paletei cromatice pe care o ai in plan.

Mai mult, nu uita sa adaugi ici-colo cateva elemente de mobila sau decor in aceeasi tonalitate inchisa a peretelui accent pentru a echilibra compozitia.

Pentru ca vrei ca peretele accent sa atraga atentia, decorarea lui ulterioara ar trebui sa se limiteze la numai cateva elemente: tablouri, o oglinda, un televizor incastrat in perete sau cateva rafturi de carti. Asa cum vom vedea in cele ce urmeaza, peretele accent poate fi creat in multe moduri. In aceasta prima varianta simpla, el trebuie sa reprezinte principalul element de design.

2. Peretele de caramida

2Caramida aparenta este un element de decor care nu isi va pierde popularitatea prea curand. Intalnit de cele mai multe ori in case care vor sa puna accent fie pe o tema rustica, fie pe una minimalist-industriala, peretele de caramida neprelucrata si nedecorata este o alegere excelenta pentru sufragerii si bucatarii.

Dar desigur, atunci cand renovezi un apartament de exemplu, este greu si costisitor sa adaugi caramida naturala pe un anumit perete numai de dragul design-ului.

Urmatoarea solutie la indemana este folia autoadeziva caramida aparenta. Odata montata, folia autoadeziva va arata exact ca un perete natural din caramida si iti va schimba complet decorul camerei respective.

Acest tip de perete accent poate fi decorat ulterior cu rafturi (bucatarie), sau lampi de iluminat (sufragerie, dormitor etc). Important este sa lasi cat mai mult spatiu liber pentru ca peretele sa produca acel efect de wow pe care ti-l doresti.

3. Fototapetul

3Stii bine ca nimic nu se compara cu un fototapet cu New York-ul sau cu o jungla tropicala atunci cand vrei sa creezi un perete accent. Indiferent de cat de vii sunt culorile unui astfel de fototapet, ele se vor potrivi de minune intr-o camera decorata mai degraba minimalist si in nuante cat mai deschise si mai neutre.

Dat fiind ca un astfel de perete creat va fi puternic colorat, adaugarea de noi culori in ansamblul camerei este posibil sa produca un efect neplacut de aglomerare. Mai mult, un astfel de perete suporta la randul lui putine adaugiri in termeni de decor. Cateva lampi de iluminat sau cateva rafturi bine plasate pentru a nu interfera cu peisajul redat ar trebui sa fie suficiente.

BONUS

Peretele accent nu reprezinta limita creativitatii tale, ci inceputul ei. Poti crea un perete accent si cu ajutorul:

  • Oglinzilor

  • Sipcilor sau placilor de lemn

  • Tablourilor, fotografiilor inramate, sau a altor forme de arta vizuala

  • Materialelor textile plisate pentru culoare, contrast si textura.

Tu cum ti-ai crea un perete accent la tine acasa? Ce materiale ai folosi? Ce alte idei ai pe care ai vrea sa le impartasesti cu noi?

Lasă un răspuns