Cum sa avem o locuinta organizata – Sfaturi utile

Majoritatea dintre noi ne-am pus la miezul noptii, la cumpana dintre ani, dorinte si ambitii pentru noul an. Ne-am propus poate sa fim mai buni, sa calatorim prin locuri speciale, sa ne facem noi prieteni, sa ne apucam de un sport, sa mancam sanatos, sa….sa…. si lista poate continua. Dar pentru toate planurile marete (fiecare in felul lui) avem nevoie de timp, iar timpul se castiga in primul rand prin organizare. 🙂

Dar nu doar noi avem nevoie de forte proaspete si organizare, ci si propriile locuinte. Fie ca locuiti intr-un apartament vesel sau intr-o casuta cocheta, organizarea e cuvantul cheie pentru ca decorul si ambianta locuintei sa se faca simtite inca de la intrare. In articolul de astazi mi-am propus sa va prezint cateva sfaturi utile pentru organizarea rapida a unor spatii cheie din locuinta.

Organizarea holului

–   Incepem cu primul spatiu care ne intampina la intrarea intr-o locuinta – holul sau spatiul de trecere de la intrare. Un hol dezordonat, in care cuierul abunda de haine si da impresia unei mini debarale cu siguranta ca nu va crea o impresie prea buna invitatilor. Cum aceasta este zona care se murdareste cel mai rapid, asigurati-va ca aveti covorase la intrarea in locuinta, atat in exteriorul usii de intrare cat si in interior. Ideal ar fi ca macar pe o mica portiune sa aveti gresie (care e cel mai usor de intretinut) sau parchet, fara alte covoare pentru decor.

–   Evitati sa depozitati pe hol, lucrurile pentru care nu aveti loc in camere. Daca totusi va mai scapa acest obicei, obisnuiti sa faceti saptamanal o sortare a obiectelor depozitate. E de preferat sa proiectati dulapuri incastrate in perete (in cazul in care aveti spatiu la dispozitie) sau minidulapuri cu multe rafturi in care sa incapa multe obiecte. Chiar si cutiile mari (special proiectate pentru organizarea diferitelor obiecte) pot fi de ajutor.

–   Aranjati pe hol un mic scaunel sau un spatiu in care va puteti aseza in timp ce va incaltati. O idee creativa de familie e rezervarea unui mic spatiu „personal” pentru fiecare membru al familiei (poate fi o cutiuta personalizata cu numele membrilor sau cu culori diferite, un sertar sau orice alta idee pe care o considerati utila pentru depozitarea obiectelor de stricta necesitate atunci cand va grabiti sa iesiti din casa, de exemplu pentru chei, umbrela etc.)

Organizarea dormitorului

Continuam cu cel mai intim si relaxant spatiu din locuinta – dormitorul. Orice dormitor aranjat are nevoie in primul rand de luminile potrivite. Pe langa lampa/ candelabrul clasic e esential sa aveti si 1 sau 2 veioze pentru noptiere, extrem de utile mai ales pentru cititul de seara. Daca folositi spatiul dormitorului si pe post de camera de zi, delimitati-l eficient. Folositi un covor pufos si cateva perne sau un fotoliu pentru spatiul de zi, delimitati zona de seara, dar si zona de infrumusetare (daca aveti o zona de tip budoir).

– Utilizati spatiul de sub pat ca loc de depozitare, folosind cutii de dimensiuni potrivite. O solutie si mai estetica sunt paturile cu sertare mari pentru depozitare.

– Nu lasati colturile nefolosite (in special cele de langa pat sau spatiile mici dintre mobile). Organizati-le sub forma de rafturi, pentru a profita astfel la maxim de fiecare spatiu disponibil.  Folositi si aici cutiile decorative pentru depozitare.

– Daca aveti ocazia, folositi accesorii de mobila multifunctionale (ex. pat cu sertare, dulapuri cu usi pe sine, canapele-pat etc.), pentru a face economie de spatiu.

– Asigurati-va ca aveti dulapurile in ordine, pentru a economsi timp atunci cand va grabiti sa plecati si nu va puteti gasi hainele preferate. Ideale sunt dulapurile cu multe spatii special concepute pentru organizare (rafturi, cutii pentru haine, locuri speciale pentru umerase, locuri pentru lenjerie etc.)

– Daca aveti multe spatii cu rafturi (atat in dormitor, cat si in celelalte camere), puteti sa luati in considerare transformarea lor intr-un minidulap, cu usi din sticla.

Nu uitati ca spatiile functionale sunt intotdeauna cele bine organizate si ordonate!

Daca aveti si alte idei pentru organizare si depozitare, pe care le-ati incercat sau le-ati vazut aplicate, nu ezitati sa le includeti intr-un comentariu la acest articol!

Sursa imagini

Va doresc mult spor si inspiratie!

 

4 thoughts on “Cum sa avem o locuinta organizata – Sfaturi utile

Lasă un răspuns