Cum sa cureti casa sigur si eficient in perioada unei pandemii

Cat de des trebuie sa cureti casa? Cu ce fel de solutii se curata cel mai eficient? E nevoie sa cureti tot in fiecare zi, sau doar anumite zone mai folosite?

Acestea sunt doar cateva intrebari care au nevoie de raspuns din partea specialistilor. Asa am verificat ce recomanda specialistii si am pregatit o lista de raspunsuri care sa te ajute sa cureti casa sigur si eficient in perioada unei pandemii.

Ce trebuie curatat si dezinfectat frecvent?

  • Mesa, blatul de bucatarie, sau orice alta suprafata pe care asezi cumparaturi sau servesti masa. 
  • Manerele de la electrocasnice, dulapuri sau sertare si clantele de la usi.
  • Intrerupatoarele. 
  • Vasul de toaleta.
  • Chiuveta din bucatarie si baie.
  • Telecomenzile sau manetele de jocuri in special daca le folosesti frecvent in aceasta perioada.
  • Telefoanele, tabletele sau tastaturile.

Acestea sunt doar cateva dintre locurile pe care le atingi des in fiecare zi si pe care ar trebui sa le cureti zilnic, in special dupa ce te intorc de afara de la cumparaturi.

Ce fel de solutii poti folosi pentru o curatare eficienta?

Cum sa cureti casa sigur si eficient in perioada unei pandemii
  • Produsele pe baza de clor sunt cele mai potrivite pentru a curata in baie sau acolo unde nu vei distruge suprafete delicate de lemn sau textile. Atentie la clor pentru ca acesta decoloreaza. Clorul este dezinfectant foarte eficient pentru majoritatea suprafetelor din casa, de la manerele usilor la gresie si faianta, insa mirosul puternic poate fi deranjant pentru unele persoane. Asa ca, e bine sa ai geamurile si usile deschise pentru a aerisi dupa ce ai terminat.
  • Produsele pe baza de alcool, chiar si cele in concentratie foarte mare cum este spirtul sanitar, nu este asa de eficient pentru dezinfectarea importiva virusurilor. Este util pentru a curata telefonul sau tableta, de diferite bacterii care ajung aici de pe mainile murdare, insa alcoolul nu este biocid.
  • Uleiurile esentiale au fost promovate in trecut ca variante viabile pentru curatenie, insa acestea nu au fost testate impotriva coronavirus. Cel mai sigur este sa le evitati daca doriti o desinfectare impotriva acestui virus.
  • Apa si sapunul sunt cele mai eficiente pentru curatarea mainilor. Da, sunt mai eficiente si decat spirtul. Sapunul distruge invelisul protector al virusurilor si astfel curatarea este una foarte eficienta. Daca nu ai la indemana apa si sapun, atunci gelurile dezinfectante pentru maini sunt o alternativa buna. 

Cat de des e nevoie sa cureti?

Cum sa cureti casa sigur si eficient in perioada unei pandemii

Daca respecti prevederile autoritatilor si iesi din casa doar pentru strictul necesar, atunci la revenirea acasa e nevoie sa cureti bine suprafetele pe care ai asezat cumparaturi sau pe care le-ai atins cand ai revenit. Nu uita de spalatul pe maini pentru ca acestea sunt ca un magnet pentru murdarie.

In zilele in care nu iesi deloc din casa, e bine sa urmezi sfaturile de baza pentru o buna igiena, iar in aceste situatii apa si sapunul sunt cele recomandate.

Lasă un răspuns