Curatenia de toamna: ce uita majoritatea sa curate

In sfarsit toamna pare sa isi intre in drepturi. Lunile acestea sunt perfecte pentru a incepe curatenia de toamna, pentru ca inca este destul de cald si destul de multa lumina pentru a le folosi in avantajul nostru.

curatenia de toamna

Curatenia de toamna – ca si cea de primavara – implica planificare si efort, pentru ca intr-adevar cuprinde intreaga casa in toate detaliile ei. Dar esti sigur ca nu uiti ceva? Dupa cateva discutii cu experti in curatenie, am reusit sa facem o lista cu obiectele / locurile pe care majoritatea dintre noi uitam sa le curatam (sau le lasam pe mai tarziu, crezand ca nu sunt chiar asa de prafuite).

Hai sa vedem astazi impreuna ce nu trebuie sa ratezi cand faci curatenia de toamna anul acesta!

  1. Chiuvetele

In caz ca nu stiai, o sa iti oferim noi aceasta informatie pe cat de surprinzatoare, pe atat de tulburatoare: chiuveta de la bucatarie este mai plina de microbi si bacterii decat vasul de la toaleta. Chiuveta de la baie este un al doilea focar de bacterii pe care nu trebuie sa il neglijezi.

Dincolo de a curata suprafetele chiuvetelor, trebuie sa ai in vedere eliminarea ruginii, mucegaiului, materiilor vascoase si microbilor din scurgeri si tevi. Pentru asta, amesteca o cana de otet cu cateva linguri de bicarbonat de sodiu si toarna amestecul pe scurgere.

  1. Galeriile perdelelor si draperiilor

Desigur ca toata lumea curata perdelele si draperiile, pregatindu-le pentru iarna, dar nu uita sa cureti si galeriile in sine, fie ele galerii din lemn, bare metalice, sine, sau galerii clasice. Vei fi surprins cat de mult praf exista acolo sus si ce mediu excelent reprezinta aceste zone murdare pentru diverse microorganisme sau chiar insecte. Si ca sa nu omitem nimic, daca cumva ai jaluzele verticale si nu perdele in casa, nu uita sa le cureti si pe ele, lamela cu lamela.

  1. Vasul de toaleta – pe dinafara

Desigur ca stim ca vasul de toaleta trebuie mentinut zilnic curat si dezinfectat si nimeni nu asteapta curatenia de toamna pentru asta. Dar la curatenia de toamna trebuie sa iti amintesti si de existenta zonei din jurul acestuia – teava de scurgere, bazinul de apa, piciorul si niturile care il fixeaza in podea, zona dintre vas si perete (uneori atat de ingusta ca devine foarte greu de accesat) etc. Vasul de toaleta nu inseamna numai vasul si capacul. Oriunde pe el sau in jurul sau exista colonii intregi de microbi si bacterii. Ele ar trebui indepartate la orice curatenie saptamanala, dar daca iei lucrurile in serios la curatenia de toamna, foloseste dezinfectanti profesionali pentru a curata tot ce se afla in zona vasului.

  1. Masina de spalat

Suntem din ce in ce mai obisnuiti (si sfatuiti) sa spalam la 30, 40 sau 60 de grade. Ei bine, bacteriile si microbii mor la temperaturi de 100 sau mai mult de grade (de aceea fierbem alimentele). Ca aceste adevarate colonii de inamici sa nu isi gaseasca loc in fanta de cauciuc de la usa, pe furtunul de scurgere a apei, in cuva si in toate colturile posibile din sau din jurul masinii de spalat, anul acesta pune masina goala sa spele la 90 de grade, dupa ce ai turnat in cuva o cantitate generoasa de otet. Otetul este si cea mai simpla metoda de a indeparta depunerile de calcar din masina, asa ca cu aceasta ocazie o vei si intretine si o vei si elibera de bacterii.

  1. Calculatorul / laptopul

Stim bine ca aceste obiecte sunt adevarati magneti de praf si de germeni, iar mainile si fetele noastre sunt lipite de ele. Daca mai mananci si un sandvis in timp ce vizionezi un film pe laptop sau fumezi in timp ce lucrezi la calculator, ai toate sansele ca aceste obiecte sa devina cele mai periculoase surse de bacterii din casa. Nu este cazul sa le aspiri de praf. Du-le la un centru specializat care le va curata atat pe dinauntru cat si pe dinafara, asigurandu-le o mai buna functionare, iar tie o mai mare siguranta.

Tu ce obiecte din casa uiti sa cureti? Ai si alte sugestii pentru noi?

Lasă un răspuns