Decor pentru spatii mici: nisa in perete

Nisa in perete e unul din elementele ingenioase din decorul interior, ce ne aminteste parca de vechile castele medievale. Nisele sunt practice, ajuta la economisirea spatiului de trecere si pot fi transformate rapid in spatii de depozitare. Cateva nise construite in perete schimba radical infatisarea incaperii, iar atmosfera obisnuita a unei camere de bloc poate fi transformata intr-una chic si primitoare. Iata si cateva sfaturi privind amenajarea unui astfel de spatiu :

  • Nisele se construiesc in pereti care au o grosime de cel putin 28-30 cm., ele avand de obicei o adancime minima de 15 cm. Daca peretii nu sunt suficienti de grosi se mai pot realiza nise cu ajutorul structurilor metalice sau din lemn cu perete fals din gips carton, dar aceasta varianta e una mai costisitoare.
  • In functie de stilul in care trebuie sa arate fiecare incapere (clasic, rustic, modern, minimalist, etc.) se vor decora si nisele (de exemplu pentru stilul rustic nisele pot fi placate cu piatra sau caramida, iar pentru stilul modern se vor folosi culori vesele, precum verdele, rosul sau portocaliul, ce anima atmosfera incaperii). Alaturi de decorarea niselor, puteti scoate in evidenta stilul ales prin draperii combinate cu perdele sau prin covoare si traverse mocheta.
  • Intr-un living mai mare se pot construi doua nise cu margine din lemn, de o parte si de alta a unui semineu, care pot inlocui partial biblioteca. Puteti opta si pentru o nisa mai inalta, simpla, pentru depozitarea lemnelor de foc.
  • Daca aveti un spatiu cu o adancime nu prea mare, puteti crea o nisa cu profil cultural, in care sa va expuneti poze personale, picturi, tablouri, postere, sau suveniruri preferate. Peretele frontal al nisei se poate decora cu tapet decorativ, ceea ce poate accentua efectul artistic.
  • Pentru a folosi la maxim spatiul utilizat pentru nise, rafturile pe care le amplasati acolo trebuie sa fie dispuse ca inaltime, in raport cu marimea obiectelor cu care veti decora spatiul, castigand astfel si mai mult spatiu pentru depozitare.
  • Intr-un dormitor, o nisa plasata langa pat poate avea destinatia unui spatiu pentru machiaj sau a unui coltisor de lectura.
  • Nisa amplasata in camera copiilor se poate folosi ca si dulapior pentru haine sau pe post de birou. Asortand culoarea in care este vopsita nisa cu cea a covorului pentru copii, veti obtine un efect vizual inedit.
  • Ati gasit spatiul destinat niselor, dau sunteti indecisi in privinta culorii? De regula, nisele se vopsesc in culori mai inchise sau mai puternice decat peretii din jur, contrastanta cu tonul intregii incaperi. Pentru a da o nota primitoare intregii incaperi, nisele se pot vopsi intr-o culoare calda si luminoasa, aplicata insa in doua straturi.
  • Pe final de decorat nu ne ramane decat sa alege daca iluminam su nu noul spatiu creat. Totusi, iluminatul niselor, de regula cu spoturi luminoase, poate spori efectul de spatiu si culoare, pentru ca, iluminate sau nu, nisele vor aduce in prim plan obiectele expuse.
  • Si un ultim sfat – incercati sa ornati nisele cu vase/borcane din sticla vopsita sau din sticla transparenta, sticle care se pot umple cu diverse materiale, cum ar fi nisipul decorativ, scoicile mici sau plantele uscate.

Pare dificil de amenajat? Incepeti cu o camera, iar cu rabdare, indemanare, creativitate si un buget redus puteti transforma rapid atmosfera camerei preferate, intr-una calda, primitoare si cu un bonus de spatiu de depozitare. 😀

Sursa foto – www.qualityremodelingspecialists.com

One thought on “Decor pentru spatii mici: nisa in perete

Lasă un răspuns