Idei practice pentru un birou functional amenajat acasa

De foarte multe ori cand ne amenajam un birou sau o camera de lucru acasa, lasam acest spatiu la finalul listei de prioritati.

O masa si un scaun, niste echipamente tehnice si putem sa ne apucam de treaba, nu-i asa? Ei bine, designerii de interior au observat o tendinta ingrijoratoare: dam prea multa importanta functionalitatii si aproape deloc esteticii.

Ba, uneori, mai facem rabat si de la confort. In general, spatiile de lucru de acasa par a fi plictisitoare si lipsite de personalitate. Unele ar putea fi considerate ca deloc inspirationale atunci cand vine vorba ca tu sa devii creativ, motivat sa atingi performante sau dedicat proiectelor tale.

Astazi iti vom prezenta insa cei patru pasi esentiali in amenajarea unui birou functional acasa care sa te incante si sa te ajute sa lucrezi mai cu spor.

1. Rasfata-te cu scaunul (sau scaunele)

1Trebuie sa fim onesti: daca scaunul pe care stai ore in sir lucrand nu este confortabil, nu vei lucra deloc bine, usor sau intens. Ba mai mult, iti pui in pericol sanatatea. Durerile de spate si mijloc, durerile de cap, postura defectuoasa a coloanei, lipsa unui sprijin adecvat pentru gat si multe altele sunt cauzele care contribuie la o stare de sanatate precara si o eficienta redusa in munca.

Atunci cand iti amenajezi biroul, alege-ti cu grija scaunul. Nu conteaza prea mult cum arata sau ce model e atata timp cat este ergonomic si are functii multiple, astfel incat sa se potriveasca perfect corpului tau.

Dupa ce ai rezolvat aceasta problema stringenta, restul de scaune si fotolii din camera devin o extensie a personalitatii tale. Poti amenaja intr-un colt un mic spatiu de odihna, cu o canapea si o masuta de cafea. Poti aseza doua fotolii de o parte si de alta a masutei pentru a primi vizitatori.

2. Lumina, lumina, lumina

2Stim cu totii ca iluminatul corect al unei camere joaca mai multe roluri. Daca iti amenajezi un spatiu pentru lucrul de acasa, trebui sa ai in vedere ca lumina sa fie placuta pentru ochi si din abundenta. Cu cat ai mai multe surse de lumina intr-o camera, cu atat poti controla mai bine luminozitatea camerei, adaptand-o nevoilor tale. Daca ai nevoie de o reimprospatare a memoriei, iata cateva lucruri esentiale despre lumina:

  • Lumina joaca un rol ambiental – alege aplice si lampi de tavan care sa imprastie lumina pe o suprafata cat mai mare.

  • Lumina joaca rolul de accent – alege o lampa cu picior sau o aplica de perete pentru a scoate in evidenta zona de citit, zona de lucru, un obiect de arta, un anumit colt al camerei sau o biblioteca.birou

  • Lumina joaca un rol practic – alege o veioza de birou sau o lampa de perete pentru ca spatiul tau de lucru sa fie perfect luminat iar ochii sa nu depuna nici un efort atunci cand muncesti.

3. Organizarea unui birou functional

3Multi dintre noi preferam o anumita dezordine ordonata pentru a lucra, in timp ce foarte multi dintre noi nu se pot apuca de treaba intr-un mediu haotic, aglomerat si sufocant. Daca faci parte din a doua categorie, asigura-te ca totul este in perfecta ordine. Acesta este momentul in care te poti gandi la rafturi, fisete, cutii, dulapuri suspendate, ustensile de birou, sertare si multe altele. Un spatiu ordonat arata foarte bine din punct de vedere estetic si nu iti pune la incercare rabdarea, toleranta la frustrare sau eficienta.

4. Un strop de personalitate

4Daca ai terminat cu „infrastructura” sa ii zicem, acum poti adauga acele accente care iti exprima personalitatea si transforma un spatiu functional intr-unul placut, primitor, motivant si vesel. Alege o schema de culori care iti umple sufletul de bucurie. Alege cateva elemente decorative care spun o poveste despre tine, fie ca sunt plante de apartament sau obiecte de arta.

Nu uita sa sporesti confortul si estetica incaperii cu accesoriile potrivite: pernute colorate pentru canapea, un covor original, cateva obiecte care iti sunt foarte dragi. Chiar daca vrei sa folosesti o culoare indrazneata pentru un perete accent, nu te teme sa o faci – o vei echilibra cu restul elementelor de design. Ce este esential aici este sa te simti perfect, plin de energie, intr-o stare de spirit de zile mari si gata sa cuceresti lumea.

Tu cum iti vei amenaja viitorul spatiu de lucru? Ce alte idei mai ai?

Lasă un răspuns