Iluzii optice pentru un spatiu mai mare acasa

Atunci cand locuim in apartamente de mici dimensiuni, atentia noastra se concentreaza pe maximizarea spatiului disponibil si pe utilizarea eficienta a fiecarui colt. De aceea, uneori, ne trezim inghesuiti de mobila si obiecte atat de necesare si facand compromisuri din punct de vedere estetic.

Putem crea iluzia optica a largimii unui spatiu déjà decorat, mobilat si utilat ?

Un prim pas este acela de a varui camerele in culori cat mai deschise pentru a da senzatia de spatiu. Dar dincolo de asta mai putem face ceva ?

Designerii de interior ne spun ca cu un pic de imaginatie si cateva trucuri bine alese, putem face orice camera sa para mai mare.

Cateva idei despre perdele

Cateva idei despre perdeleUna dintre primele solutii de creare a unei iluzii optice de spatiu este sa faci in asa fel incat camera sa fie cat mai luminoasa si mai armonioasa. De aceea este bine sa incepi cu perdelele, pentru ca ele sunt elementele hotaratoare in ceea ce priveste patrunderea luminii prin ferestre si utilizarea ei. Iata ce ne sfatuiesc specialistii :

  • Alege perdele in aceeasi nuanta cu peretii pentru a nu da camerei un aspect fragmentat sau aglomerat din punct de vedere cromatic. De la alb la tonuri de crem poti gasi perdele care sa para un tot unitar impreuna cu fereastra si peretii.
  • Alege o perdea din voal in nuante pastel – cu cat o perdea este mai subtire si mai transparenta, cu atat ea va lasa mai multa lumina sa patrunda in camera.
  • Monteaza perdeaua pe o galerie in tavan pentru a crea senzatia de inaltime a camerei.

Oglinzile si puterea lor magica

Oglinzile si puterea lor magicaUn spatiu mic este ocazia perfecta pentru a realiza un décor bazat pe oglinzi. Unul dintre primele trucuri ar fi sa montati oglinzi pe un perete care primeste direct lumina naturala (vis a vis de fereastra de exemplu) – efectul de spatialitate si luminozitate este garantat.

Daca nu ai cum sa pui oglinzile astfel, incorporeaza-le in usile dulapurilor, pe hol si chiar si in bucatarie in spatele unor rafturi plutitoare.

Daca vrei sa duci lucrurile si mai departe, imbraca in folie autoadeziva cu efect de oglinda o masuta de cafea, zona interioara a balconului, cateva sipci ale lambriului – efectul va fi spectaculos.

Mobila si design-ul pe verticala

Mobila si design-ul pe verticalaO sufragerie mica va parea mai mare daca biblioteca ta este construita pana aproape de tavan – iluzia de inaltime va fi astfel completa. Cu toate acestea, ai grija sa nu umpli pana la refuz rafturile bibliotecii cu diverse accesorii, obiecte decorative, bibelouri, vaze, etc.

O astfel de aglomerare pe rafturi le face sa para dezordonate si sufocante, contracarand efectul de verticalitate creat. Mai mult, poti aplica acelasi principiu si cu alte obiecte de mobilier: rafturi de bucatarie, sifonier, cuier, etc.

Covoarele si mochetele completeaza iluzia

Covoarele si mochetele completeaza iluziaIntr-o casa, covorul este esential pentru a adauga ultimile retusuri necesare oricarui tip de decor. Intr-un apartament mic, insa, ar trebui sa alegi un covor uni deschis sau unul cu imprimeuri foarte mici si discrete.

Poate ai auzit ca se recomanda si covoarele in dungi pentru a da senzatia de camera mai lunga, dar trebuie sa stii ca se recomanda ca dungile sa fie orientate in lungul ferestrei, ca si cum ar continua razele de soare ce intra pe geam.

O alta idee des intalnita este achizitionarea de mobila multifunctionala, pliabila si adaptabila nevoilor tale, astfel incat sa poti depozita cele necesare si sa o poti folosi / indeparta usor.

Tu cum ti-ai amenaja un apartament mic pentru a-i da iluzia de spatiu? Ce alte trucuri mai cunosti?

Lasă un răspuns