5 Sfaturi practice despre ingrijirea pardoselii

Un pahar de vin rosu si un covor bej pot fi motiv de a schimba covorul. Dar situatia poate fi rapid salvata daca stim ce sa facem inainte ca vinul sa se absoarba in fibrele covorului. In continuare voi prezenta cateva metode de a salva situatia si de a remedia micile accidente.

  1. Petele de la bauturile alcoolice, fructe de padure, murdaria de la animale, colorante alimentare, lapte sau inghetata, noroi, cerneala lavabila si vopselele pe baza de apa sau latex ies foarte usor cu apa cu putin detergent sau otet. Ca sa nu impingi murdaria in fibra covorului trebuie sa tamponezi suprafata patata dinspre exterior spre interior pentru a absorbi din pata. Niciodata nu trebuie sa freci zona afectata. Odata ce ai indepartat cat mai mult din murdarie poti sa revii prin tamponare cu apa cu detergent pana cand aceasta dispare.
  2. Petele de cafea, ciocolata, mustar, ceai sau vin au nevoie de mai multa atentie. Acestea ies mai greu dar la fel ca si in cazul precedent, incepem de la solutii pe baza de detergent, iar apoi in situatii extreme putem folosi si detergenti pe baza de clor diluati cu apa. Atentie la folosirea clorului si tipul de covor. Fibrele naturale si vopsite se vor decolora, clorul fiind recomandat pe fibrele sintetice vopsite si in functie de recomandarile de curatire.
  3. Daca zona curatata este una mare sau foarte mare, trebuie sa fim atenti la uscarea covorului sau a mochetei. Daca acestea raman ude mai mult de o zi, risca sa faca mucegai. Pentru a absorbi din umezeala zona curatata poate fi aspirata cateva minute.
  4. Podelele  fara covor sau mocheta au si ele nevoie de atentie. In cazul lemnului, putem sa ii scoatem in evidenta luciul si culoarea naturala cu ceai de plante. Un mop din material moale, umezit cu ceaiul rece va ajuta la stergerea prafului si se va usca foarte repede.
  5. Dupa curatarea parchetului, daca exista zgarieturi in zone vizibile  le poti umple cu un creion de colorat in culoarea lemnului. Dupa ce ai „colorat” zgarieturile foloseste un uscator de par dat la maxim ca sa fixezi  creionul intrat in zgarieturi, iar cu o carpa moale poti sterge excesul.

Te-au ajutat sfaturile noastre? Daca ai alte sugestii despre cum se poate intretine pardoseala ca noua, ne poti scrie in randurile de mai jos!

Lasă un răspuns