Psihologia culorilor: cum sa decorezi casa ca sa iti imbunatatesti starea de spirit

Stim cu totii ca multe culori reusesc sa ne induca diverse stari de spirit. La fel, stim ca atunci cand ne alegem culoarea peretilor unei camere, un tapet, un covor, perdele sau draperii, tinem mai mult cont de estetica decat de psihologie.

Cu toate acestea, multi nu stiu sa explice in detaliu de ce aleg un albastru pal pentru dormitor si nu un rosu puternic sau de ce prefera o schema de culori pastel in defavoarea unei scheme bazate pe culori adanci si puternice. Secretul il detin cercetatorii care vor sa afle ce legatura este intre culori si starile noastre de spirit, emotiile, si sentimentele pe care le avem fata de culoare.

Astazi iti vom prezenta cateva culori la care sa te gandesti bine inainte sa redecorezi casa pentru ca fiecare te influenteaza altfel!

1. Alb

1Cel mai simplu este sa vopsesti o camera intr-un alb imaculat. Vei avea astfel o senzatie de curatenie si igiena, spatiul va parea mult mai mare, iar tu te vei simti ca acasa. Ei bine, trebuie sa te gandesti putin la asta, pentru ca de cele mai multe ori albul ne induce o stare de spirit neplacuta, asociata cu ideea de rece, steril si neconfortabil. Albe pot fi perdelele, tapiseria mobilei de sufragerie sau covorul. Daca optezi pentru un tapet complet alb, ai grija sa introduci culoare prin accesorii si piese de mobilier.

2. Galben pal

2Galbenul in nuante pale, pastelate, este asociat cu veselia, vitalitatea si energia pozitiva. De aceea, culoarea li se recomanda persoanelor care au o dispozitie emotionala inclinata spre anxietate sau tristete, precum si celor introvertiti. Galbenul insa trebuie folosit cu moderatie: creaza un perete focal pe tonuri de galben, nicidecum o camera intreaga. Specialistii au observat ca o camera complet galbena ne face mai nervosi si mai iritabili.

3. Albastrul pal

3Nuantele de bleu sunt recomandate celor care sufera de anxietate sau de insomnii, fiind asociat cu scaderea tensiunii arteriale si cu relaxarea. De aceea nuantele pale de albastru sunt recomandate in dormitoare sau bai.

4. Portocaliu / Oranj

4O culoare solara, plina de viata si de bucurie, portocaliul inveseleste si cea mai introvertita fire. Portocaliul iti induce o stare de buna dispozitie, asa ca poti decora fara probleme sufrageria sau bucataria. Daca ai acasa un birou sau o camera de lucru, o nuanta de portocaliu bine aleasa ici-colo iti va da energie si iti va diminua senzatia de oboseala.

5. Auriul

5O nuanta nobila si rafinata, auriul in tonuri vechi este asociat cu eleganta si luxul. Auriul nu poate fi culoarea principala dintr-o camera, dar poate fi exact elementul suplimentar de care ai nevoie pentru a obtine senzatia de confort, liniste, relaxare si intimitate pe care o cauti in caminul tau. Aurii pot fi cateva lampi sau rame de fotografii, irizatia subtila a unui tapet bine ales, o vaza de metal si altele.

6. Verdele

6De la mai vechiul Greenery pana la noile nuante de verde Pantone de anul acesta, verdele nu lipseste din nici un décor modern. Inspirat de natura insasi, verdele aduce cu sine o stare de bine, de relaxare, de incredere, optimism si siguranta. Simbolizand renasterea, abundenta si prosperitatea, verdele poate fi adaugat cu success in orice camera.

Lasă un răspuns