Scheme de culori cu care nu poti da gres in decor

Iti spuneam nu de mult ca poti folosi o serie de trucuri simple pentru a introduce o noua culoare in decorul unei camere, iar de curand ti-am dat o serie de sfaturi despre cum sa transformi un interior intr-o oaza de culoare si viata, atata timp cat urmezi niste reguli simple.

Si pentru ca data trecuta vorbeam despre scheme de culori, astazi ne-am gandit sa iti oferim cateva sugestii cu privire la unele combinatii de culori ce nu dau gres niciodata.

Fie ca te decizi sa zugravesti intraga camera, sau numai sa introduci cateva elemente de design sub forma de accesorii si decoratiuni, unele scheme de culori sunt atat de potrivite oricarui tip de casa sau apartament, incat te vei indragosti de ele!

  1. Pastelurile merg excelent cu negrul
Pastelurile merg excelent cu negrul

Pastelurile merg excelent cu negrul

Daca nu esti un adept fervent al culorilor pastel, dar nici nu vrei in mod deosebit sa rezugravesti o camera intreaga, atunci adauga un strop de negru: poate fi vorba despre o masuta de cafea, niste vaze pentru flori, o cuvertura pentru canapea, sau ramele catorva tablouri.

Secretul acestei scheme de culori este ca negrul inaspreste suficient o atmosfera prea „dulce” (dominata de pasteluri pe baza de roz, oranj sau crem), dar nu intr-atat incat sa o transforme intr-una sumbra sau intunecata. Tine minte ca este vorba numai despre tuseuri subtile de negru, nu de corpuri intregi de mobila.

  1. Alb, negru si auriu
Alb, negru si auriu

Alb, negru si auriu

Fiind neutre, albul si negrul merg impreuna cu orice, dar din combinatia dintre ele obtii o atmosfera destul de minimalista. Este adevarat, decorurile in alb si negru sunt la mare cautare in design-ul modern, dar risca sa devina destul de plictisitoare de-a lungul timpului. Adauga elemente aurii in decor si brusc vei vedea cum totul se schimba, si capata chiar aura unui interior luxos, regal, foarte sofisticat. Nu exagera, ci mentine tusele aurii la nivel de accesorii: rame pentru tablouri, elemente metalice prezente in lampi si lustre (daca se poate nu folosi auriul acela lucios si foarte stralucitor, ci gandeste-te la aurul galben, vechi). Poti opta si pentru accesorii cum ar fi manerele sertarelor si dulapurilor.

  1. Fundaluri neutre, culori complementare
Fundaluri neutre, culori complementare

Fundaluri neutre, culori complementare

Daca mai tii minte lectiile de desen din scoala, atunci stii ca numim culori complementare pe acelea care se afla la capetele opuse cercului de culori. Asta inseamna sa combini rosu cu verde, albastru cu portocaliu sau galben cu violet.

Ti se pare ca vei obtine contraste prea puternice? Secretul este ca una dintre culori sa fie mai bine reprezentata, in timp ce cealalta este mai subtila, mai suava. In plus, culorile complementare trebuie asezate pe un fond neutru, cum ar fi alb sau un gri pal. Indiferent ca te axezi pe tapet, perdele, covoare, cuverturi de pat sau tapiserie, combina aceste culori in doze mici dar relevante si bucura-te de o camera complet noua!

  1. Griul merge cu culori puternice
Griul merge cu culori puternice

Griul merge cu culori puternice

Acest principiu este folosit destul de frecvent in moda, asa ca de ce nu ai aduce podiumul la tine in sufragerie? Griul merge superb cu un galben viu, cu un portocaliu vesel, cu rosu si cu verde aprins. Secretul este ca albul – ca fundal general – nu atenueaza culorile puternice, in timp ce griul le face sa se integreze in peisajul general. Din sens contrar, culorile vii, aprinse, neon, ii dau griului un aer mai vesel decat cel cu care este acesta de obicei asociat.

Culorile vii trebuie si ele utilizate in doze mici, in pete de culoare si tuse indraznete. Foloseste o perdea, rame de tablouri, un fototapet indraznet, o patura viu colorata pentru canapea, o cuvertura de pat si vei vedea cum totul parca prinde viata in jurul tau!

  1. Alb cu albastru (si o surpriza)
Alb cu albastru (si o surpriza)

Alb cu albastru (si o surpriza)

Combinatia de alb si albastru iti aduce aminte de mare, indiferent ca te gandesti la uniforma clasica de marinar, fie ca te gandesti la o plaja cu nisip alb si la o mare de un albastru supranatural. Aceasta combinatie este foarte proaspata si foarte puternica. Surpriza care vine din partea designerilor este ca orice combinatie de alb si albastru (sa ne gandim la dormitoare albe, cu paturi in lenjerii spumoase albe, superb decorate cu cuverturi albastru marin) merge „stropita” cu un pic de rosu aprins, in cantitati mici, dar bine plasate in ambianta generala.

Poate fi numai o pereche de pernute decorative sau un triptic de rame de fotografii pe un perete, un ghiveci simplu alb cu flori rosii, o vaza pentru noptiera sau o paturica decorativa pentru fotoliul din colt.

Tu ce scheme de culori preferate ai? Te-ai gandit sa iti redecorezi casa anul acesta cu ajutorul culorilor si trucurilor noastre de a le combina in mod reusit?

Lasă un răspuns