Trucuri pentru o bucatarie mica ce poate parea mai mare

Bucatariile mici sunt o problema pentru multi dintre noi si sunt destul de des intalnite in apartamentele de bloc.

Dincolo de aspectul mai putin practic al unei bucatarii mici, aspectul estetic da mult de furca proprietarilor si designerilor de interior, pentru ca la prima vedere este greu sa faci o bucatarie mica sa para mai mare. Dar astazi, dupa ce am studiat temeinic sfaturile unor specialisti, am ales patru trucuri pe care le poti implementa chiar la tine acasa.

Vrei sa iti transformi bucatarioara ta mica intr-un adevarat spatiu generos, care sa iti ofere si confort, si functionalitate, si un decor minunat? Hai sa vedem impreuna astazi cum ai putea reusi!

In loc de numeroase dulapuri, corpuri si rafturi…

1…poti prelua unele dintre ideile occidentale care spun ca totul ar trebui sa fie la vedere. Bine, bine, nu chiar tot, dar cele mai utilizate ustensile de bucatarie, seturi de cesti sau diverse alte obiecte pe care le folosesti zilnic si de mai multe ori pe zi. Poti renunta la cateva corpuri masive de dulapuri cu sertare care micsoreaza si mai mult spatiul si sa atarni efectiv cutitele si alte obiecte de uz casnic frecvent, fie in carlige, fie pe benzi magnetice suprapuse pe peretii bucatariei.

La fel poti face cu un set de tigai, setul tau preferat de cesti de cafea si alte ustensile. Mai mult, poti folosi rafturi in loc de dulapuri cu usi, pentru ca ele dau senzatia de spatiu si de luminozitate.

 Pe langa tuburile de neon din tavan…

2…poti adauga surse alternative de lumina, care se pot efectiv lipi pe mobilier sau pe pereti. O bucatarie mica devine mai mare daca este luminata inteligent. Ai grija ca fereastra sa fie mereu curata si neacoperita, iar daca lumina soarelui nu este suficienta, adauga o serie de lampi suplimentare. Poate fi vorba de aplici, spoturi in tavan, lampi care atarna peste o anumita suprafata, sau de o lampa pe masa, sau de mici lampi ce se fixeaza vertical, asa cum spuneam la inceput, direct pe mobila.

Cu cat bucataria va fi mai luminoasa, cu atat ea iti va da senzatia ca e mai mare, mai curata si mai atractiva.

In loc sa adaugi elemente suplimentare ca sa dai iluzia de spatiu…

3… arunca orice nu iti mai trebuie din bucatarie. Stim ca e greu si, avand in vedere ca vorbim despre bucatarie, probabil ai nevoie de toate lucrurile de acolo. Sau nu? Gandeste-te la obiecte pe care le depozitezi fara a le fi folosit niciodata in ultimile 6 luni (borcane goale, caserole, diverse elemente decorative etc).

Gandeste-te daca nu ai vase care ar merita aruncate, pentru a face loc in dulapuri altor vase care iti ocupa spatiu la vedere. Poate gasesti alt loc sa depozitezi matura, cosul de rufe sau alte obiecte similare. Putina curatenie si cativa saci de gunoi mai tarziu, si vei observa cum bucataria ta a capatat un aer mult mai confortabil si mai putin mic si inghesuit.

 In loc sa improvizezi…

4… mai bine ai redecora complet. Am lasat acest truc (care este mai degraba o solutie pe termen lung) la urma, pentru ca implica totusi un proiect relativ costisitor si indelungat. Gandeste-te ce face ca bucataria ta sa para si mai mica decat este, in afara dimensiunilor (pe care cu greu le poti modifica). Sa fie culoarea gresiei si a faiantei? Sa fie pozitionarea nepotrivita a caloriferului, care iti ocupa un spatiu ce altfel ar putea fi utilizat? Ai mult prea multa mobila, tocmai pentru ca vrei sa ai spatiu de stocare? Imagineaza-ti bucataria complet goala si ia-o de la inceput.

Poate vrei sa schimbi gresia ori faianta. Poate vrei sa pui tapet pe un perete mai gol, ca sa creezi iluzia de spatiu. Poate vrei sa schimbi complet mobila sau sa iti instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala, pentru a scapa odata de caloriferul buclucas.

Consulta un designer de interior, fa un buget si transforma-ti bucataria in spatiul visurilor tale!

Lasă un răspuns