La inceput de primavara cu totii avem planuri marete pentru casutele noastre fermecate, fie ca vrem sa cumparam noi accesorii decorative, sa zugravim, sa ne reorganizam spatiul de lucru sau pur si simplu sa redecoram o intreaga incapere.
Daca ai in plan (re)decorarea livingului, fie pentru acum, fie pentru mai tarziu, vei gasi aici cateva idei punctuale, utile la inceput de drum.
– Fii atent,a atunci cand te hotarasti asupra culorilor camerei. Daca optezi pentru o abordare mai indrazneata, cu culori puternice (precum rosul, visiniul, galbenul intens), dar nu stii sigur ce sa alegi, opteaza mai bine pentru aceste culori in accesoriile decorative (perdele, draperii, perne decorative, covor) si nu in mobilier, care va fi mai costisitor de schimbat ulterior. Pastreaza insa un echilibru cromatic, optand pentru 2-3 nuante de baza.
– Daca livingul tau nu e tocmai spatios si doresti sa il faci sa para mai mare, opteaza atunci pentru pereti in tonuri de alb, gri deschis sau crem si alege o culoare mai puternica pentru obiectele decorative, care sa atraga rapid atentia generala. Un covor pufos, pe nuante tari de rosu, mov sau albastru inchis poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru personalizarea camerei.
– Daca ti se intampla frecvent sa te plictisesti de decorul camerelor, solutia cu buget redus consta in abordarea cromatica. Nu trebuie sa schimbi toata mobila, ci aleget din start o mobila in tonuri neutre, combinata cu pereti in nuante similare, care ulterior va putea fi personalizata in alte tonuri, cu ajutorul diferitelor accesorii decorative precum covoarele, perdelele sau tablourile.
– Pentru a crea senzatia de spatiu, aranjeaza canapeaua si fotoliile cat mai departe de perete, preferabil in forma de U pentru a incuraja astfel „micul spatiu de socializare”. Adauga si o masuta decorativa si delimiteaza apoi zona cu covorul preferat! Creeaza si un coltisor verde, cu o planta decorativa mai mare, pentru a improspata astfel atmosfera din camera. De asemenea, pentru livingurile mici sunt recomandate scaunele si canapelele cu „picioare la vedere” si putin mai inalte, decat cele obisnuite.
– Accesorii, acccesorii si iarasi accesorii, cam aceasta ar fi una din regulile principale ale amenajarii livingului. Decorul modern poate parea de cele mai multe ori „sters”, daca nu e accesorizat eficient. Iti recomand sa alegi in primul rand pernele decorative mari, combinate cu unele mai mici & colorate si sa le asezi intr-un colt pe canapea in randuri, dupa modelul 3 perne mari – 2 perne medii – 2 perne mici (sau 1 perna mica). Adauga si alte accesorii precum vazele decorative sau tablourile.
– Daca ai un perete alb care pare cam golas deasupra canapelei, transforma-l in „locul de expozitie” si expune simetric mai multe tablouri simpliste mai mici, pe acceasi tema, creand practic un tablou mai mare. Poti alege 4 mini-tablouri expuse in forma de patrat sau poti opta pentru 3 tablouri expuse in rand. Ideea de baza e ca toate tablourile sa fie in acelasi stil, de preferat cu elemente minimaliste, care sa nu incarce vizual prea mult zona.
– Nu uita ca poti incerca sa iti personalizezi doar un singur perete din camera, fie cu tapet, fie cu o alta nuanta de vopsea!
– In cazul in care ai o bucatarie open-space cu acces spre living, asigura-te ca atat livingul cat si bucataria sunt decorate in tonuri apropiate sau in combinatii contrastante unitare. In cazul in care nuantele sunt diferite, macar o nuanta de baza din bucatarie, trebuie sa se regaseasca si in accesoriile decorative din living.
Spor la decorat! Iar daca ai si alte idei decorative care au functionat, nu ezita sa le impartasesti cu noi!