Atunci cand ai portiuni de perete albe si goale, sau chiar cand ai cate un perete intreg lipsit de orice decor, casa ta poate parea lipsita de viata, incompleta din punct de vedere vizual. Felul in care stii sa te ocupi de decorul peretilor goi poate face diferenta dintre un decor monoton si banal si unul cu adevarat original, plin de viata si placut.
Exista nenumarate metode prin care poti da viata peretilor tai intr-o maniera lipsita de efort sau de stres financiar. Revitalizarea unor astfel de zone „moarte” se poate transforma astfel intr-un proiect de design creativ in care sa implici toata familia.
1. Arta din tapet
Desigur ca poti imbraca un perete alb si gol din casa – sau portiunea pe care vrei sa o decorezi – cu tapet din tavan pana in podea, dar astazi discutam despre inovatie. De aceea, propunerea noastra este de a trata o bucata de tapet precum ai trata o opera de arta. Incadreaz-o in niste rame subtiri, moderne, si agata noul tau tablou in spatiul pe care ti-ai propus sa il revitalizezi.
De obicei, aceasta solutie merge cel mai bine cu zona de perete de deasupra canapelei din sufragerie. In afara de faptul ca ii poti implica si pe cei mici in activitatea de „facut tablouri”, vei obtine un element-accent pe perete care sa arate exact cum iti doresti: floral, abstract, geometric, industrial, contemporan etc. Desigur, poti face un tablou de dimensiuni foarte generoase, sau poti combina mai multe astfel de „tablouri” in rame mai mici, din care sa creezi o adevarata expozitie de arta.
2. Placi de faianta
Ei bine, nu la faianta te-ai gandi prima data atunci cand iti propui sa decorezi o portiune de perete alb si monoton sau lipsit de vitalitate. Cu toate acestea, faianta aduce cu ea ceva abstract, modern, sculptural, textural chiar unei incaperi, mai ales uneia in care nu ar prea avea ce sa caute in mod traditional. Ideea de baza este sa alegi placi de faianta care sa se integreze perfect in schema de culori deja existenta si care sa dea camerei un plus de eleganta sofisticata.
O alegere excelenta este aplicarea placilor intr-un design vertical pentru a acoperi si a da prospetime unei fasii inguste de perete.
3. Perdele si Draperii
Da, ai auzit bine, perdelele si draperiile nu sunt exclusive ferestrelor unei incaperi, ci si peretilor. Daca le alegi bine si le utilizezi astfel incat sa creezi un spatiu original, perdelele si draperiile pot acoperi orice perete gol sau neplacut la vedere, orice perete cu imperfectiuni, sau unul care nu permite alte tipuri de decoratiuni. Draperiile in general sunt cele folosite in astfel de cazuri, iar varietatea lor mare de culori, texturi, modele si imprimeuri iti ofera posibilitatea sa devii cat de creativ poti.
Mai mult, draperiile sunt versatile. Le poti folosi pentru a acoperi un perete din tavan pana in podea sau le poti taia la diverse lungimi pentru a iti satisface anumite nevoi de design specifice. In caz ca nu stiai, textilele ca decor pentru pereti sunt foarte la moda in occident.
Daca noi nu ne putem auto-convinge sa revenim la decorul cu stergare populare sau carpetele infatisand diverse scene, putem sa ne bucuram de modernitate lucrand cu draperii pentru un decor fabulos si inedit.
Tu cum ai acoperi si decora peretii albi si goi altfel? Ce alte idei mai ai pe care ai vrea sa ni le impartasesti?
Imi place foarte mult tapetul ca element de decor. O alta sugestie ar fi piatra naturala. Este potrivita pentru hol, living. Va da un aspect deosebit.