De multe ori ni se poate intampla sa dorim sa ne redecoram locuintele si sa le reimprospatam vizual sau functional, nestiind ca suntem supusi unor erori.
Hai sa vedem astazi cele mai frecvente greseli in decorul interior pe care le poti face si cum le poti evita sau indrepta!
1. Camera arata “rece” si impersonala
Aceasta eroare frecventa vine ca urmare a unei intentii foarte bune: vopsirea camerei in nuante foarte deschise pentru a o face sa para mai mare si mai spatioasa. In plus, in cazul acestei alegeri, se prefera si o lumina naturala foarte generoasa pentru a crea un spatiu aerisit si placut. Eroarea intervine atunci cand ne vopsim si peretii dispusi inspre nord. Nebeneficiind de suficienta lumina, in zona aceea camera poate arata rece, impersonala.
Varuieste sau tapeteaza peretii dinspre nord intr-o nuanta mai calda, mai vioaie, in timp ce lasi ceilalti pereti in tonurile lor neutre si deschise, pentru ca acestia beneficiaza deja de lumina naturala.
2. Nu ai suficiente surse de lumina
Multe camere beneficiaza numai de traditionala lustra sau aplica din tavan, fara sa se bucure si de alte surse de iluminat. Cu toate acestea, stim ca cu cat avem mai multe surse de lumina intr-o camera, cu atat camera respectiva va arata mai spatioasa, mai calda, si mai confortabila.
Adauga o lampa cu picior pentru citit, o aplica pe perete sau cateva lampi de masa pentru a face intreg decorul sa se simta brusc mai intim, mai confortabil si mai relaxant.
3. Folosesti modele si pattern-uri conflictuale
Stim ca una dintre cele mai sigure metode de a adauga personalitate unui spatiu si de a-l schimba complet este de a adauga modele si pattern-uri. Cel mai usor lucru din lume este sa utilizezi un tapet in modele geometrice pentru a revitaliza total aspectul unei camere. Ce este mai greu insa este sa combini in aceeasi camera mai multe modele si pattern-uri care sa nu intre in conflict unele cu celelalte.
Atunci cand amesteci pattern-uri si modele, urmeaza aceasta regula simpla: alatura print-uri mari cu print-uri medii si print-uri medii cu print-uri mici (niciodata modele mari cu modele mici). Incearca sa pastrezi cat de cat o tema generala (pattern-uri florale, geometrice, abstracte etc). Incearca, de asemenea, ca indiferent ce modele alegi ele sa impartaseasca cel putin o culoare in comun pentru a da coerenta intregului décor.
4. Agati un tablou mic pe un perete mare
O suprafata de perete generoasa – deasupra canapelei sa zicem – necesita cateva elemente decorative. In general se alege un tablou sau o fotografie. Cu toate acestea, camera va arata dezechilibrata si disproportionata pentru ca tabloul este prea mic pentru spatiul pe care i-l dedici.
Cea mai simpla solutie este sa alegi fie un tablou fie mai multe tablouri mai mici pe care sa le dispui intr-un model simpatic pentru a acoperi o suprafata cat mai mare din perete. Ideea este ca dimensiunea peretelui liber si al obiectului decorativ pus pe el sa fie proportionale.
5. Nu investesti in solutii de stocare inteligente
Decorul oricarei camere poate fi afectat negativ de lucrurile pe care pur si simplu nu avem unde sa le depozitam. Dormitoarele de cele mai multe ori sunt aglomerate de haine, accesorii sau carti, bucatariile gem de diverse obiecte pe care nu mai stim unde sa le punem, iar sufrageriile isi pierd din farmec pentru ca toti detinem nenumarate lucruri care sunt problematice. Astfel, si cel mai modern design poate suferi din cauza dezordinii sau a aglomeratiei
O idee la indemana este sa investesti in solutii de stocare moderne. Din fericire, magazinele moderne de mobilier si bricolaj ofera acum astfel de solutii ingenioase, deloc costisitoare, putin vizibile, care te pot ajuta sa fii mai organizat si sa iti tii toate lucrurile bine ascunse privirilor.