Daca tot ce te desparte de apartamentele vecine este un simplu perete, probabil ai experimentat zgomotul unei bormasini sau muzica data la maxim chiar in momentul in care te gandeai sa te odihnesti. Cand zgomotul este un disconfort zilnic, viata de acasa devine din ce in ce mai putin placuta si merita sa incepi sa te gandesti la moduri practice de antifonare.
Cum putem rezolva insa problema zgomotelor deranjante?
Lupta impotriva zgomotului din interiorul cladirii este relativ complexa deoarece zgomotul traverseaza peretii. Hai sa vedem impreuna cum poti sa-ti antifonezi o camera sau tot apartamentul la un cost accesibil.
1. Tavan fals pentru a reduce zgomotul de deasupra
Zgomotele de impact de deasupra sunt cele mai stresante. Sunetul trece prin tavan, dar traverseaza si peretii. Instalarea unui tavan fals imbunatateste foarte mult situatia, cu conditia sa rezisti unei pierderi de inaltime de aproximativ 13cm. Tine cont ca acest sistem va diminua zgomotul cu 25 de decibeli!
2. Optiunea clasica – izoleaza peretii pentru cea mai eficienta antifonare
Pentru a „imbraca” peretii ai posibilitatea de a alege intre mai multe tehnici. De exemplu, exista vopseaua anti-zgomot pentru reducere de la 3 pana la 15 decibeli. De asemenea, poti opta pentru placi antifonice (50mm), castigul acustic fiind de aproximativ 15 decibeli. Pentru a reduce zgomotul si mai mult, opteaza pentru un perete comun o captuseala din vata minerala. Vei pune 2 placi de ipsos in jurul unui strat de vata minerala. Grosimea finala va fi de 70 de mm, iar reducerea de zgomot poate ajunge pana la 20 decibeli.
3. Obiecte ce reduc rezonanta
Invita-ti prietenii la cina, iar zgomotul va deveni repede insuportabil pe masura ce fiecare cuvant rezoneaza. Daca pe jos ai gresie, este si mai rau. Pentru a reduce raspandirea zgomotului prin podea, poti opta pentru un covor mare deoarece va reduce transmiterea sunetului cu 10 decibeli. De asemenea, mobilierul are un impact semnificativ asupra zgomotului. O biblioteca mare deschisa, cu rafturi de diferite dimensiuni si obiecte variate va atenua difuzarea sunetului.
4. Pluta: o utilizare mai putin cunoscuta
O solutie nu foarte cunoscuta, dar destul de apreciata de catre specialistii in acustica este pluta. Este un material de izolare 100% natural. Izoleaza si termic si spre deosebire de alte metode „inghite” mai putin din spatiul camerei. Pentru apartamente, poate fi utilizat un strat de la 10 la 50 de mm, in functie de nivelul zgomotului.
5. Imbunatatirea impermeabilitatii ferestrelor
Daca nu iti poti schimba ferestrele, opteaza pentru imbunatatirea lor. Etansarile din cauciuc sunt eficiente si usor de instalat. Schimba feroneria sau sistemele de inchidere daca nu se inchid complet. Sunt practice, eficiente, desi nu foarte estetice. Astfel vei fi protejat de zgomotul exterior.
Sfaturile de mai sus te vor ajuta sa recastigi controlul asupra nivelurilor de zgomot din apartament. Tu ce alte trucuri ai folosit sa-ti antofonezi apartamentul ? Lasa-ne un comentariu.