Amenajeaza perdelele si draperiile ca un designer

In discutiile cu clientii nostri am intalniti oameni pasionati de cum arata perdelele din geam, dar si de nivelul de intimitate si lumina pe care il lasa sa intre in incapere. Pentru acestia si pentru cei care vor sa afle mai multe despre cum se alege si cum trebuie sa arate cuplul perdea – draperie, am adunat cateva exemple de „asa da” pentru un rezultate in armonie cu decorul.

Odata adoptat unul dintre aceste stiluri, vei fi incantata pe termen lung de alegerea facuta.

Pliurile din perdea

Alegerea unei perdele cu imprimeu poate incarca vizual zona geamului, sau probabil nu ai gasit modelul ideal de imprimeu care sa rezoneze cu ce iti doresti. Afla ca poti inlocui detaliile oferite de imprimeuri interesante cu detalii obtinute prin incretirea usoara a perdelei, doar din modul in care o prinzi in galerie. Alege sa folosesti clame pe care sa le fixezi din 10 in 10 cm, in locul inelelor capsate direct in material prin care treci bara galeriei. Astfel cu ajutorul clamelor vei crea volum si un aspect deosebit atunci cand perdeaua este pusa sus.

Cordonul pentru perdea si draperie

Draperia unui geam este la fel ca si cortina unei scene. Trebuie sa ascunda totul atunci cand este trasa si trebuie sa arate foarte frumos atunci cand este stransa la margine. Pentru aceasta cel mai la indemana este cordonul. Poti  aduna perdeaua la margine fara sa folosesti un cordon, sau poti sa o tragi pana la jumatate iar acolo sa o ridici usor si sa o legi astfel incat sa creeze o usoara cadere la mijloc. Efectul este spectaculos mai ales cu materialele precum taftaua sau catifeaua. Pentru un plus de stabilitate, poti monta la margine, pe perete, un buton de care sa legi cordonul.

 

Caderea sau lungimea

Acest aspect se refera la cum se aseaza perdeaua sau draperia pe podea. Fie ca exista un spatiu liber de 5-10 cm pana in podea, fie ca aceasta se aseaza perfect sau se revarsa, fiecare varianta schimba total felul cum arata incaperea.

Daca partea de jos este ascunsa, atunci lungimea perdelei nu este foarte importanta. Dar atunci cand aceasta este expusa vederii, trebuie cantarite putin optiunile.

Cea mai eleganta optiune este ca perdeaua sa atinga podeaua. Asa vei putea curata usor pe sub iar animalele de companie care lasa par nu vor fi o problema.

Pentru cei care doresc putin dramatism, il pot obtine cu o perdea care se revarsa usor pe podea cu ajutorul unui extra de 5-10 cm in lugime pentru a crea efectul dorit.

In cazurile in care, sub geam este asezat un calorifer, nu trebuie sa alegi perdele si draperii care se termina imediat deasupra lui pentru ca aspectul este unul complet inestetic si demodat. In schimb, alege o perdea vaporoasa care permite trecerea caldurii si o draperie din doua piese pe care sa o aduni la margini. In perioada rece, poti aduna perdeaua deasupra caloriferului cu cateva clame, iar odata trecuta iarna, poti lasa perdeaua sa ascunda discret caloriferul.

Jaluzele

 Varianta foarte masculina si mai des intalnita in birouri sau spatiile decorate ultra modern, este jaluzeaua. Culorile inchise vor filtra mai bine lumina, iar atunci cand ai nevoie de intuneric pe timp de zi, va fi foarte usor de obtinut. Poti opta pentru aceasta varianta daca ai un decor urban minimalist / industrial, cu geamuri foarte mari din tavan in podea.

Nu uita, inainte sa pornesti la cumparaturi pentru perdele si draperii, trebuie sa stii ca ai nevoie de masurile geamului sau ale spatiului in care vrei sa le pui.

In cazul perdelelor, este recomandata o dimensiune dubla fata de latimea geamului sau a spatiului in care este pusa, pentru a putea fi incretita elegant si un aspect bogat in geam.

Draperiile, in schimb, sunt mai putin pretentioase, dar trebuie sa iei in calcul modul in care vor fi adunate in geam, astfel incat dimensiunea aleasa sa iti permita sa o pliezi elegant in stil cortina.

Lasă un răspuns