Americano – idei pentru un décor ca la americani

De cate ori nu te-ai uitat la un film de Hollywood si nu ai exclamat “Ce case au astia…”. Trebuie sa recunoastem ca in cele mai multe cazuri, americanilor le plac spatiile foarte largi. De la penthouse-urile din Manhattan la mosiile din Texas, americanii vor sa aiba destul loc ca sa se desfasoare.

Desigur, ar fi nerealist sa credem ca toata lumea se bucura de generozitatea spatiilor – multi locuiesc in apartamente confortabile, de dimensiuni medii si mici. Mai mult, au fost printre primii care au adoptat o doza de minimalism in decorul interior si au aplaudat aparitia solutiilor ingenioase si moderne de depozitare si utilizare inteligenta a spatiului. Totusi, casele americane, mari si mici, au cateva trasaturi distincte.

Americano – idei pentru un décor ca la americani

1. Semineul

Peste ocean exista inclusiv studiouri ultra-moderne si ultra-functionale care se bucura de semineu. Nu te gandi la acele constructii monolitice din marmura in care ard busteni intregi si care pot incalzi un ranch intreg. Focul ca element de decor, de confort, de lumina, caldura, culoare, si intimitate poate fi obtinut fara prea mare bataie de cap cu ajutorul semineelor moderne. De la cele electrice la cele cu peleti si sticla, semineele sunt accesorii care indeplinesc atat de multe roluri, incat sunt nelipsite.

2. Tapetul si draperiile

Americanii au adevarate obsesii cu tapetul si cu draperiile grele, din materiale de calitate, care le pastreaza ambianta camerei, iar vara tin caldura afara, in timp ce iarna o tin inauntru. De multe ori vei vedea in apartamentele si vilele americane tapet floral crem, bej, sau alte nuante deschise, neutre, in contrast cu draperii grele bleumarin sau in nuantele oceanului.

3. Masa pentru familie

Daca te gandesti ca Ziua Recunostintei aduna in jurul mesei toate rudele si toti prietenii familiei, iti vei da seama ca mesele din living-urile americanilor trebuie sa vina la pachet cu dimensiuni generoase. Odata cu masa vin si accesoriile de masa – fete de masa tematice, servete asortate, diverse suporturi pentru platouri etc. Chiar daca gatesc in bucatarie si iau masa in sufragerie (care de cele mai multe ori este diferita de living), americanii poarta sorturi de bucatarie, manusi termice si tot felul de alte accesorii care transforma luarea mesei intr-un adevarat eveniment.

4. Halatul de baie

Cumva, indiferent in ce tip de casa sau apartament locuieste, americanul are cel putin un halat de baie, daca nu mai multe. Uneori halatul de baie poate intra in schema de decor a unei bai, deoarece este un accesoriu vizibil, la fel ca si prosoapele, care trebuie sa arate unitar impreuna cu celelalte elemente de design. Halatul de baie tipic american este un kimono de tip spa, alb, nici prea gros nici prea subtire, excelent pentru a absorbi apa dupa un dus si de a-i oferi purtatorului un moment de confort intim in timp ce isi bea cafeaua de dimineata.

5. Electrocasnicele performante

Nici o casa americana nu duce lipsa de electrocasnice super-performante, plite cu inductie, cuptor cu microunde, espressor, diversi roboti de bucatarie, si cate si mai cate. Electrocasnicele moderne sunt o investitie excelenta pentru ca iti consuma foarte putin timp si energie.

6. Fotoliul pentru citit

Nici o casa nu este suficient de confortabila daca nu detine un fotoliu sau o canapea adanci, confortabile, si pregatite sa iti ofere toate conditiile pentru ca tu sa te relaxezi citind ziarul, o carte buna, sau stirile de pe tableta. O piesa de mobilier esentiala in cultura americana, fotoliul pentru citit de interior este fratele mai mic al celebrului scaun balansor de pe veranda casei americane din vechime.

Scaunul, fotoliul sau canapeaua in care sa te afunzi face parte deja din constiinta colectiva a americanilor. De aceea au prin preajma acestor piese si masuta de cafea cu reviste, ziare si carti, o patura moale in care sa se cuibareasca si, de multe ori, o lampa pentru citit de cea mai buna calitate.

Lasă un răspuns