Arta aranjarii mesei

La fiecare eveniment festiv studiem aranjamentele pregatite de gazde. Masa este mereu in centrul atentiei pentru ca aici sunt servite toate gustarile si bunatatile. Dar oare ce inseamna o masa aranjata ca la carte? In acest articol vom discuta despre ce inseamna o masa aranjata corect, astfel incat toti cei care sunt asezati vor avea parte de un decor impecabil, confortabil si, nu in ultimul rand, practic.

5fce61a15061af8d1bf4c8b5e9767202

De unde incepem

Servetelul de panza, nelipsit de la orice masa, trebuie asezat in partea stanga, iar paharele, cel putin doua, trebuie asezate in partea dreapta sus. Unul dintre paharele folosite trebuie sa fie pentru apa, iar al doilea pentru vin sau racoritoare. Paharul pentru vinul rosu va fi intotdeauna mai mare decat cel pentru vin alb. Paharul pentru apa poate fi fara picior, sau acelasi model ca si cel pentru vin rosu.

Tacamurile se aseaza in jurul farfuriei. Lingura pentru supa este pusa in partea dreapta, alaturi de cutit, iar furculita in partea stanga. Tacamurile pentru desert vor fi puse in partea de sus a farfuriei. Atunci cand sunt servite mai multe feluri de mancare ce necesita cutit si furculita, acestea vor fi asezate la locul lor din stanga si dreapta farfuriei, in ordine inversa a folosirii lor. Cele din exterior vor fi folosite pentru aperitiv, urmatoarele pentru felul principal, etc).

Farfuriile folosite difera in functie de fiecare fel de mancare servit. Pentru mesele formale, va fi asezata mai intai o farfurie intinsa, iar peste aceasta vor fi puse farfuriile cu mancare.

Fiecare tip de bautura are paharul ei specific. Asa ca atentie la folosirea corecta a paharelor de vin sau apa.

47817a53095c392229b75024c44f688c

Detalii de finete

Pe langa tacamurile argintii si farfuriile fine din portelan, fata de masa trebuie sa fie la fel de impecabila. Alegerea unui model alb simplu este potrivita pentru restaurante sau alte locatii formale, iar varianta colorata se preteaza pentru o ambianta mai putin formala. Peste aceasta poate fi asezata traversa de masa, pentru a sublinia zona de mijloc unde pot fi asezate flori sau cosuri cu flori sau paine. Servetelele folosite pot fi asortate fetei de masa sau traversei, sau pot fi simple si albe.

Lasă un răspuns