Cat de des trebuie sa cureti textilele din casa

Curatenia casei si a unor obiecte de uz personal este obligatorie daca vrem sa mentinem aspectul placut al locuintei si mai ales o stare de sanatate optima. Dar cat de des se curata textilele din casa in realitate? Am stat de vorba cu cativa specialisti si iata ce am aflat!

1. Prosoapele – o data la fiecare trei – patru utilizari

Cat de des trebuie sa cureti textilele din casaSpecialistii in igiena spun ca prosoapele de baie trebuie spalate cu atentie (in functie de tipul lor si de instructiunile de pe etichete) o data la fiecare 3-4 utilizari pentru a pastra igiena pielii tale si a indeparta bacteriile si mirosurile neplacute ce se acumuleaza in tesatura.

Prosoapele de fata si de maini se spala chiar mai des pentru ca ele vin in contact cu zone foarte sensibile ale corpului nostru care trebuie mentinute intr-o perfecta stare de curatenie.

2. Lenjeria de pat – saptamanal / maxim doua saptamani

Cat de des trebuie sa cureti textilele din casaLenjeria de pat are nevoie de o curatare temeinica saptamanal (sau la doua saptamani) pentru ca pielea ta trebuie sa intre in contact cu textile igienice.

Lenjeria acumuleaza celule de piele moarte, transpiratie, fire de par si altele, de aceea, pentru o stare de sanatate optima, o lenjerie de pat trebuie schimbata si spalata o data pe saptamana, mai ales in cazul persoanelor cu piele sensibila sau care sufera de alergii.

3. Covoarele – aspirate la doua saptamani, curatate profesional de doua ori pe an

Cat de des trebuie sa cureti textilele din casaUn covor ar trebui aspirat o data la doua saptamani, spun specialistii, mai ales daca esti sensibil la praf sau ai animale de companie. Daca celor mai mici membri ai familiei le place sa se joace pe podea, covoarele ar trebui aspirate saptamanal, iar podelele curatate temeinic cu aceeasi frecventa.

Avand in vedere ca exista acum solutii rapide si accesibile de curatare a covoarelor, le poti duce la o curatatorie profesionala macar de doua ori pe an pentru a le igieniza in mod corespunzator. Un covor de sufragerie poate fi igienizat si o data pe an, daca este murdarit mai putin, in timp ce un covoras de bucatarie trebuie curatat chiar si lunar pentru a indeparta bacteriile, praful, lichidele si resturile de mancare cu care poate ajunge in contact.

4. Perdelele – curatate cel putin o data pe an

Cat de des trebuie sa cureti textilele din casaSpecialistii in igiena spun ca perdelele ar trebui curatate cu solutii profesioniste cel putin o data pe an – chiar de doua ori daca esti fumator, locuiesti intr-o zona cu un nivel de poluare ridicat, ai animale de companie sau esti sensibil la praf ori suferi de alergii. Perdelele nu se murdaresc in mod deosebit, dar acumuleaza praf, polen, microorganisme din interior si exterior, par de animale, fum de tigara, noxe etc.

Curatenia casei nu poate omite curatarea corespunzatoare a perdelelor si draperiilor fie acasa fie cu ajutorul unei curatatorii specializate in materiale textile sensibile. Atunci cand dai jos perdelele pentru a le spala / duce la curatat, nu uita sa stergi de praf si sa igienizezi si galeriile / sinele si toate celelalte sisteme de prindere ale perdelelor, caci si acolo vei gasi acumulate praful si fumul.

5. Textilele de bucatarie – saptamanal

Cat de des trebuie sa cureti textilele din casaBucataria este locul in care textilele se murdaresc si se pateaza cel mai repede. Seturile de masa, prosoapele de vase, manusile si sortul de bucatarie, pernutele scaunelor, fetele de masa – toate trebuiesc pastrate in cea mai deplina curatenie si igiena pentru a iti mentine o stare de sanatate optima si a evita raspandirea microbilor in toata casa.

Tu stiai aceste reguli? Cat de des cureti astfel de obiecte si accesorii din casa?

Lasă un răspuns