Cativa pasi pentru a-ti colora armonie in casa

Armonia se creeaza vizual, iar culorile joaca un rol foarte important in asta. Folosindu-te de psihologia culorilor poti deveni un maestru in amenajari.

  1. Poti crea iluzia de spatii mari folosind culori deschise, vibrante. Albul e banal, nu are puterea de a oferi stralucire, incearca un galben viu.
  2. Poti creste apetitul folosind rosu in bucatarie. S-a demonstrat stiintific ca rosul ar fi culoarea care starneste apetitul, de aceea multe restaurante de peste tot tind sa-l foloseasca intr-o mare masura.
  3. Daca ai o tensiune mare si esti destul de stresat ori usor iritabil, fereste-te de rosu, de culori aprise, pentru ca-ti vor intensifica acele stari.
  4. Foloseste culori din trecutul tau. Daca folosesti culori pe care le asociezi cu momente frumoase din trecutul tau, ele iti vor oferi mereu acea stare de bine.
  5. Baia ar trebui sa fie in culoarea ta preferata. Acolo te uiti cel mai des in oglinda, nu-I asa? Pentru a favoriza parerea despre tine, pentru a te simti chiar si tu mai bine in pielea ta, incearca sa ai in fundal acea culoare pe care iti place s-o porti, care-ti sta bine si-ti place.
  6. Daca ti-ai transformat o camera in birou, sau poate lucrezi intr-uncoltisor din sufragerie, incearca sa fie cat mai verde acel loc. Verdele te energizeaza si te ajuta sa te concentrezi.
  7. Optimismul se poate mentine folosind culori calde. Portocaliul este indicat pentru o persoana in curs de recuperare dupa o boala lunga, pentru astmatici. Imbunatateste functiile cailor respiratorii si energizeaza.
  8. Nu te lasa pacalit de mov.  E o culoare frumoasa, care place multora, insa e putin prea artificiala si poate da senzatia de disconfort daca este prea prezenta in interioare.
  9. Daca vrei sa ai parte de un spatiu natural, mergi spre nuantele de maro. Daca iti place lemnul si pielea, poti mari aceasta stare pamanteasca si naturala folosind si pe pereti maro. Grija mare totusi, caci pentru unii maroul poate cauza stari de depresie.
  10. Negrul poate fi exact accentul care iti lipseste intr-o incapere cu atitudine. Daca e totusi un spatiu mic, incearca sa-l folosesti pe tavan, ca sa nu-ti creeze o stare de ingustare.

 

In ziua de azi ne este pusa imaginatia in joc cand vine vorba de atatea spatii deschise, cum oferim personalitate fiecarui coltisor in functie de scopul lui? Culorile ne pot ajuta sa separam camerele si in acelasi timp sa cream armonie pentru intreg,  in tot apartament.

  1. Fii inspirat!

Inspira-te in alegerea culorilor pe care le vei folosi din surse cat mai diverse: fotografii, culori din natura, opere de arta, hoteluri vizitate in vacante.

  1. Alege intre 3 si 5 culori

Dintre culorile care te inspira alege 2-3 culori neutre si 1-2 culori tari. Limitandu-te astfel la aceste culori, amenajarea casei ta per ansamblu va parea bine gandita si simpla, nu va crea confuzii. Sfat: alege culoarea tare in mod complementar fata de cele neutre. Daca alegi un rosu pal, albul acela cu nuante rosiatice, culoarea tare va fi un albastru.

  1. Accentueaza culorile pale cu cele puternice

Odata ce ti-ai ales schema de culori, incearca sa alternezi culorile. Nu alatura culorile neutre, risti sa creezi monotonie. La fel, nu alatura culori tari, pentru ca va fi prea mare competia intre ele, iar efectul asupra retinei va fi destul de obositor. Alternand culorile pale cu cele tari, vei crea spatii diferite, dand acea personalitate diferita fiecarei camere.

  1. Defineste spatiul cu ajutorul mobilelor, covoarelor, perdelelor.

Odata ce ai peretii varuiti intr-o schema de culori inspirata si armonioasa, aceste elemente te ajuta si mai mult in definirea fiecarui spatiu, in diferentierea camerelor. Aminteste-ti ce te-a inspirat de la inceput pentru amenajare, si incearca sa tii cont de culoarea tare cand alegi nuanta mobilei, texturile si imprimeurile covoarelor si perdelelor.

  1. Formeaza un intreg cu ajutorul accesorilor

Pentru a forma un intreg din camerele carora le-ai dat personalitate diferita, incearca sa te folosesti de diferite elemente, accesorii. De exemplu, poti adauga in dormitor niste perne rosii, in sufragerie o vaza rosie, in bucatarie un bol cu niste mere rosii, cateva cani rosii.

 

One thought on “Cativa pasi pentru a-ti colora armonie in casa

  1. buna,am si eu nevoie de un sfat.sufrageria mea este pe portocaliu,perdelele caramel(merg f bine cu culoarea camerei),mobila e aproape de portocaliu,canapelele au ceva la spatare ,partile de la capete si pe jos de tot cu maro inchis,iar ele sunt albe cu picatele tot maro,si as vrea sa stiu cam ce culoare la covor ar merge mai bine.nu as dori sa fie cu model de flori.va multumesc

Lasă un răspuns