Ce trebuie sa stii despre curatarea covorului

Alegerea unui covor de calitate nu este o sarcina usoara pentru ca vrem sa il pastram pentru mai mult timp, mai ales cand am gasit un astfel de accesoriu perfect care se potriveste pe deplin cu decorul intregii camere.

Cu cat intretinerea si curatarea covorului sunt mai eficiente, cu atat el va arata ca nou si ne va bucura cu culorile sale stralucitoare si vii ani de zile. Daca unele carpete de bucatrie pot fi spalate la masina, altfel stau lucrurile cu covoarele mari din living sau dormitor.

1. Curata covorul cu apa si otet

Ce trebuie sa stii despre curatarea covoruluiDesigur ca exista zeci, daca nu sute, de produse de curatare si improspatare a covoarelor, dar daca vrei sa economisesti bani si sa ai rezultate garantate, fara sa trebuiasca sa incerci mai multe produse pana gasesti unul satisfacator, o solutie de apa cu otet este imbatabila. Otetul improspateaza culorile si elimina mirosurile neplacute din covor asa ca tot ce trebuie sa faci este sa aspiri covorul temeinic si apoi sa il freci cu o perie aspra folosind apa cu otet.

2. Ocupa-te de petele proaspete cu un prosop de hartie sau presarand sare de masa

Ce trebuie sa stii despre curatarea covoruluiIndiferent ce substanta a cazut pe covor, reactia trebuie sa fie imediata pentru a nu lasa lichidul sau produsul sa patrunda adanc in tesatura. Incearca sa absorbi pata cu un prosop de hartie alb sau cu o bucata de sugativa, dinspre margine inspre centrul petei.

O alta varianta e sa presari din abundenta sare peste pata. Aceasta absoarbe lichidul si nu ii permite sa patrunda in profunzime sau sa se indinda datorita absorbirii ei in fibre. Folosirea sarii este si o varianta practica si la indemana, ea fiind nelipsita de pe masa.

Nu freca niciodata pata pentru ca ea va intinde si nu incepe din mijlocul petei pentru a nu grabi imprastierea lichidului. Nu folosi niciodata un prosop colorat – risti sa obtii un transfer de culoare de pe prosop pe un covor sintetic modern dar si pe unul de lana.

3. Pete specifice si solutiile rapide de indepartare ale acestora

  • Ceaiul, cafeaua sau sucul de fructe pot fi indepartate cu apa rece cu ajutorul unei carpe curate, albe si moi. Daca petele sunt incapatanate, incearca sa le cureti cu o carpa inmuiata in bere blonda.
  • Petele de vin rosu sunt destul de dificile, dar nu imposibil de indepartat : absoarbe rapid lichidul cu hartie sau un prosop alb si apoi toarna o mana de sare sau pudra de talc peste pata. Dupa cateva minute poti indeparta sarea iar apoi poti aspira covorul pentru a elimina si ultimile particule ramase. Daca pata s-a diminuat semnificativ, poti continua sa cureti pata cu o solutie de apa cu otet alb si cateva picaturi de detergent de vase.
  • Petele de noroi se trateaza printr-o aspirare temeinica si aplicarea unei paste facute din otet si amidon de porumb.
  • Petele de mancare sau „accidentele” provocate de animalele de companie pot fi imediat gestionate cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Acopera bine pata cu acest praf, lasa-l sa actioneze jumatate de ora, apoi aspira-l.
  • Petele de grasime (unt, ulei, ceara, produse lactate) se trateaza cu pudra de talc sau bicarbonat de sodiu. Lasa prafurile sa absoarba pata cat de mult pot (minim 30 de minute) si apoi aspira. Ca sa fii sigur, foloseste deja celebra solutie de otet cu apa pentru a reduce pagubele la minim.

Tu cum iti cureti covoarele rapid si eficient? Folosesti produse din comert sau produse pe care le ai in casa deja?

Lasă un răspuns