Ce trebuie sa stii inainte sa despachetezi in noua locuinta

Cumpararea / inchirierea unei noi locuinte si procesul mutarii sunt cateva dintre cele mai dificile lucruri pe care trebuie sa le facem – cel putin o data in viata. Dar uite ca ai reusit! Casa iti sta la dispozitie, cutiile sunt deja aliniate de-a lungul peretilor, facturile sunt la zi, actele sunt in regula si entuziasmul de a avea propria ta casa inca nu s-a epuizat.

Ei bine, urmeaza despachetatul, aranjatul, ordinea, depozitarea, sortarea si toate acele zeci de detalii pe care trebuie sa le ai in permanenta in minte pentru a face lucrurile mai simple, mai eficiente, mai rapide. Despachetarea poate veni cu stres, anxietate, nervi si foarte multa oboseala.

De aceea, astazi vom vedea impreuna cateva lucruri pe care trebuie sa le faci inainte sa despachetezi in noua locuinta.

1

  1. Asigura-te ca ai toate utilitatile in perfecta stare de functionare

Despachetatul inseamna multa munca, nervi, praf, mizerie, dezordine etc. Inainte sa iti iei inima in dinti si sa incepi sa despachetezi, asigura-te ca ai apa curenta calda si rece, curent electric, gaz etc. Despachetarea necesita curatenie constanta si ai nevoie de toate aceste utilitati pentru a nu transforma casa intr-un camp de razboi, plin de praf si resturi.

  1. Identifica zona de preluare / reciclare a deseurilor

Cand incepi sa despachetezi vei afla foarte repede ca risti sa te sufoci printre cutii goale si cutii pline, ambalaje, saci de plastic, recipiente, folii protectoare, cartoane si cate si mai cate. Pentru a nu te trezi ca nu mai faci fata haosului, ai grija sa afli exact unde este zona de reciclare si sa profiti de ea. Ai grija sa arunci sau sa depozitezi in tomberonul potrivit pentru reciclare toate cutiile, sacii, foliile si ambalajele de care nu mai ai nevoie, pe masura ce despachetezi.

Este adevarat ca trebuie sa faci cateva drumuri in plus pentru a elibera camerele de cutiile pe care tocmai le-ai golit, dar efectul este pozitiv: te vei simti mult mai bine si mai aproape de momentul final atunci cand vezi cum se imputineaza sub ochii tai mormanul de cutii si ambalaje. In plus, te vei stresa mai putin si vei castiga timp pentru ca nu vei mai fi nevoit sa cauti lucruri in cutii golite ieri despre care ai uitat ca sunt goale.

  1. Sorteaza bagajul in functie de camera careia ii apartine

Este posibil sa ai cutii si saci imprastiati peste tot prin casa. Desigur, fiecare cutie ar trebui sa fie etichetata cu inventarul din ea, pentru a sti oricand ce se afla in fiecare cutie. Un sfat si mai practic ar fi sa duci fiecare cutie in camera de care apartine. Pune toate bagajele aferente bucatariei in bucatarie, cele dedicate baii in baie etc.

Asta te va scuti de timp pierdut si de eforturi supraomenesti de a cauta in fiecare cutie din casa exact setul de furculite de care ai nevoie ca sa termini de aranjat bucataria. Odata ce bagajele sunt compartimentate si sortate pe incaperi iti va fi mult mai usor sa amenajezi camerele respective.

  1. Identifica rapid spatiile de depozitare si amenajeaza-le primele

Avem, desigur, obiecte si diverse lucruri care nu prea isi gasesc locul intr-o camera anume. Este ineficient sa depozitam cortul si sacii de dormit in bucatarie, la fel cum nu prea putem sa ne depozitam tablourile si albumele de fotografii in baie. Daca stii ca multe astfel de obiecte personale se afla in anumite cutii, incepe cu ele si du-le in spatiile de depozitare pe care le-ai planificat deja: balcon, dulapul de pe hol, lada de la pat / canapea, dulapurile bibliotecii etc.

Una dintre cele mai mari probleme cu despachetatul o reprezinta cantitatea enorma de lucruri pe care nu le folosim zilnic, care sunt pur si simplu decorative sau de care vom avea nevoie abia in vacanta urmatoare. Pune-le deoparte sau depoziteaza-le primele si vei vedea cum aglomeratia devine din ce in ce mai tolerabila, iar procesul de despachetare si amenajare mult mai eficient si relaxat.

  1. Tine aspiratorul aproape

Acesta este probabil primul lucru pe care va trebui sa il despachetezi si sa il tii la indemana. Un morman de saci si de cutii, pe masura ce se goleste si se muta dintr-o parte in alta, produce cantitati impresionante de praf si particule. Dupa ce ai aruncat cateva cutii goale si obiectele din ele si-au gasit deja locul in noua ta casa, aspira rapid camera respectiva.

Pare o pierdere de timp, pentru ca se va prafui la loc foarte curand, dar nu e. Acest procedeu te va ajuta sa mentii casa curata pe masura ce despachetezi – si nu vei umple de praf lucrurile care isi asteapta randul la despachetat.

Tu ai despachetat urmand vreunul din aceste sfaturi? Cum ai procedat cand te-ai mutat ultima oara? Ai si alte trucuri pe care vrei sa ni le impartasesti?

Lasă un răspuns