Fie ca suntem sau nu pasionati de gatit, decorul bucatariei e intotdeauna pe lista prioritatilor atunci cand vine vorba de amenajarea locuintei. Daca am ales mesterul sau firma care sa ne faca mobila mult visata sau am avut norocul sa gasim modelul peferat in showroom-urile de mobila, ne ramane un aspect extrem de important pe care trebuie sa il luam in calcul atunci cand ne pregatim sa incepem decoratul – culoarea. Culorile sunt cele care ne inspira zi de zi si contribuie (fie ca vrem sau nu sa o recunoastem) la starea noastra de spirit.
Iar o bucatarie stilata, decorata in culorile potrivite va capta nu doar atentia invitatilor, ci ne va determina sa petrecem cu drag timpul in bucatarie.
Va prezentam aici cateva combinatii potrivite de culori pentru amenajarea bucatariei!
- Culorile proaspete (galbenul lamaios sau verdele crud) combinate cu mobila in tonuri albe sau crem sunt alegerea potrivita pentru inviorarea atmosferei. In plus aceste combinatii dau senzatia de spatiu, deci sunt ideale pentru bucatariile mai mici. Pentru a nu fi obositor pentru ochi, evitati folosirea excesiva a acestor culori. Nu e necesara vopsirea tuturor peretilor bucatariei in aceste nuante proaspete.
- Pentru un design mai elegant, puteti alege combinatiile de rosu+wenge/mahon. In acest caz ideala e gresia care imita parchetul sau chiar pardoseala din parchet (in special daca bucataria e open space). Optati doar pentru cateva accente de rosu (de exemplu daca mobila e wenge, atunci adaugati cateva scaune rosii, o lustra rosie sau cateva alte accesorii de bucatarie in tonuri rosii). Daca mobila de bucatarie e rosie atunci masa si scaunele de bucatarie, precum si pardoseala sunt potrivite in nuante wenge.
- Un alt mix stilat e combinatia portocaliu (de nuanta dovleacului)-wenge-alb. Un perete portocaliu, o mobila de bucatarie in tonuri wenge si blaturi de bucatarie albe, combinate cu o pardoseala in tonuri neutre transforma bucataria intr-un spatiu aparte!
- Daca vopsirea peretilor intr-o culoare mai puternica nu este tocmai solutia voastra preferata, atunci masa de bucatarie, scaunele, dar in special blatul de bucatarie sunt elementele care pot adauga pata de culoare dorita. Combinati-le cu o mobila de bucatarie in tonuri neutre pentru a evita o supraincarcare cromatica. In acest fel puteti folosi fara probleme unele nuante mai puternice pentru blaturile de bucatarie (de exemplu verde crud, rosu, galben, negru etc.).
- Creati un perete vesel, cu ajutorul faiantei colorate si braului cu modele. Fiind vorba doar de un singur perete, va puteti juca in voie cu culorile atata timp cat acestea se integreaza in decorul general.
- Pentru un look chic, optati pentru bucatariile in stilul minimalist (tonuri neutre, in special alb si crem) combinate cu cateva accente metalice. Puteti ramane la stilul pur minimalist sau sa ii adaugati un strop de energie, cu cateva accesorii puternic colorate (de exemplu o lampa rosu aprins, un tablou modern sau alte accesorii de bucatarie colorate).
Daca aveti alte idei, nu ezitati sa le impartasiti cu noi! Intre timp am vrea sa stim care sunt combinatiile voastre preferate cand vine vorba de culorile din bucatarie! 🙂
Surse imagini: hgtv.com, stylisheve.com