Culorile anului 2014 pentru casa ta

9fbe12f425d9657e371173ae8014cb56
Au trecut si mult asteptatele Sarbatori de iarna, cu casutele decorate ca pentru iernile ca-n povesti si iata ca suntem nevoiti sa renuntam la decorul festiv. Daca iarna aceasta trendul in materie de culori si decoratiuni e unul minimalist cu tonuri albe si neutre, alaturi de decoratiuni din lemn, cu tenta eco, ce amintesc de decorul suedez, 2014 e anul culorilor pastelate, a tonurilor marine si a nuantelor suave de verde, albastru marin sau roz pal. Natura e inspiratia! Chiar daca specialistii ne aduc in prim plan cele mai trendy culori ale anului, atunci cand vine vorba de casele noastre, aproape intotdeauna nu stim ce sa alegem. Iata cateva solutii deco-inspirate pentru casa!

– Daca pe lista dorintelor din acest an ai pus pe lista si renovatul casei, documenteaza-te din timp, si alege din noianul de sfaturi doar acele idei care se potrivesc cu stilul tau si al familiei tale. Chiar daca ai parte de o locuinta mai putin spatioasa, te poti juca cu culorile, dar alege nuantele pastele (care nu sunt doar la moda in acest an, ci si se potrivesc si cu spatiile mici). Alegerea culorilor pentru decorul camerelor este o optiune personala si de aceea iti recomand sa le folosesti asa cum simti tu. Opteaza pentru nuante atipice, cum ar fi gri deschis, roz “prafuit” spre lila sau nuante proaspete de menta sau albastru marin.
– Alege pentru fiecare incapere o combinatie de culori, cu o culoare dominanta. Daca ai nevoie de o pata puternica de culoare, foloseste o nuanta intensa (visiniu, portocaliu) pe un singur perete si combin-o cu accesoriile din camera.
– Pentru holul de la intrare poti opta pentru o culoare care sa transmita acel vesel si sincer “bine ati venit”. Poti alege aceeasi nuanta cu cea in care este vopsita casa pe exterior sau poti opta pentru o nuanta proaspata (verde menta, teracota, etc.), cu note de energie si optimism.
– Dormitorului ii sta bine cu o combinatie care sa fie calma si relaxanta, cum sunt culorile neutre sau nuantele deschise si linistite de albastru ori verde. Albul sau bejul pot fi o alegere confortabila, important e sa armonizezi culorile cu restul accesoriile decorative importante din casa: covor, lenjerie de pat, tablouri, draperii sau perdele. Daca pardoseala, mobilierul si peretii sunt in culori neutre, foloseste nuante un pic mai vii pentru accesoriile dormitorului (cuverturi in nuante intense, veioze pictate, covor vesel, draperii colorate) cum ar fi verde, albastru sau violet pastel, care induc o stare de calm si liniste.
– Pentru camera de zi, una dintre cele mai aglomerate parti ale casei, alege culori primitoare in tonuri calde, cum ar fi verdele sau o nuanta interesanta de rosu. Poti folosi practic orice culoare, care sa se asorteze cu decoratiunile de interior, dar nu uita ca atmosfera sa ramana una placuta, confortabila, mai ales ca vorbim de locul in care ne relaxam, citim cartile favorite sau vizionam serialul preferat.
– Dormitorul copiilor este cu siguranta cel mai plin de culoare, asa ca ai libertate sa te joci cu culorile! Purpuriul, pentru ca stimuleaza activitatea intelectuala; turcoazul, pentru copiii sensibili; verdele, pentru ca inspira relaxare si energie; portocaliul, pentru copiii expansivi si artisti, roz pal sau lavanda in camera fetitelor. Combina aceste culori cu alb, crem sau ivory, cu mobilier in culori deschise si covor cu personaje din desene animate, adauga decostickere cu personajele lor preferate si vei obtine un decor ca-n povesti.
92124992f9294ddc3f942193e8aa8e07
– Pentru camera adolescentilor nuantele calde de galben, portocaliu, verde pastel sunt printre cele mai recomandate. Combina-le cu nuantele lor preferate si lasa-le libertate pentru accesorizarea decorului, in propriul stil!
– Pentru bucatarie sunt de evitat culori precum albastru, portocaliu sau roz. Daca esti fanul acestor nuante, alege sa vopsesti un singur perete sau opteaza pentru draperii colorate. Poti alege pentru baie, cateva din culorile vedeta ale lui 2014: verde menta, albastru oceanic, piersica deschisa, pe care le poti combina apoi cu alb sau tonuri neutre. Combina creativ nuantele pentru faianta si gresie, cu cele pentru prosoape sau covorase de baie si vei obtine o atmosfera chic si relaxanta.
– Daca vrei sa conturezi o atmosfera aparte, poti incerca combinatii indraznete: mov cu bej sau crem, nisipiu cu mov-pruna (pentru o nota calda si optimista a unui decor in culori neutre), maro cu roz pal (pentru a crea o atmosfera romantica si calda), albastru si verde cu bej si maro inchis, portocaliu si galben-auriu (pentru un decor intim).
– Combinatia clasica alb (senzatia de curat) cu negru (senzatia de stilat) confera spatiului o doza de eleganta, insa trebuie pastrata o proportie corecta, pentru a nu da senzatie de straniu (daca folosim prea mult negru). Extrem de relaxanta este combinatia de alb cu albastru (peretii in albastru marin, mobila minimalista alba sau crem, perdelele albe si draperiile bleumarin ce ne duc cu gandul la vacantele pe insula). O poti rezerva pentru camera copiilor sau chiar pentru propriul dormitor. O alta optiune e combinatia alb cu verde pal ce denota prospetime si relaxare (lenjerie de pat cu motive florale verzi, draperie verde, pereti verde pal, mobila in tonuri neutre si perdele delicate, albe). O camera in care peretii sunt maro inchis sau bej si mobila alba sau peretii albi si mobila maro sau bej va deveni plina de caldura si primitoare, dar va sugera atmosfera calduroasa si recreativa dintr-o cabana de munte.
Nu e chiar atat de greu cu culorile, nu? Spor si deco-inspiratie!
ea9bddb8beafd94ff6b5040600d3b7ef
Sursa foto: bhg.com

Lasă un răspuns