Cum decorezi un apartament mic – idei practice

De multe ori pana acum am discutat despre renovarea si decorarea spatiilor mici, dar garsonierele reprezinta un grup aparte de locuinte in care chiar trebuie sa gasim echilibrul perfect intre functionalitate si design. Daca unele studiouri mai noi si moderne sunt mai generoase ca spatiu, nu acelasi lucru se poate spune despre majoritatea garsonierelor din mediul urban.

Hai sa vedem astazi impreuna cateva idei despre cum sa decorezi un apartament mic sau o garsoniera, care sa imbine in acelasi timp utilul cu placutul.

1. Foloseste oglinzi

Cum decorezi un apartament mic – idei practiceStim cu totii ca spatiile mici beneficiaza cel mai mult de pe urma folosirii oglinzilor care au rolul de a da impresia de spatiu mult mai larg si de a dubla intensitatea luminii. Oglinzile pot fi montate pe un perete mai gol din podea si pana in tavan – mai ales in dreptul unei ferestre – sau incorporate in usile sifonierului sau a altor piese de mobilier.

2. Gandeste pe verticala

Cum decorezi un apartament mic – idei practiceO idee foarte practica este aceea de a elimina dulapurile suspendate dintr-o bucatarie si de a le inlocui cu rafturi (ecranate sau nu) pana sus in apropierea tavanului. Daca vrei sa lasi vederii vesela si sa adaugi culoare si contrast bucatariei tale, poti lasa rafturile neecranate.

Daca insa tii sa “ascunzi” toate obiectele de uz casnic, ecraneaza rafturile cu sticla mata pentru a da bucatariei senzatia de spatiu si luminozitate. Poti realiza acelasi lucru si in camera principala pentru a-ti depozita cartile, obiectele personale si chiar hainele.

3. Creaza un decor colorat care nu sufoca

Cum decorezi un apartament mic – idei practiceUneori o garsoniera este atat de mica incat suntem nevoiti sa inghesuim in camera principala aproape toate obiectele pe care le avem, inclusiv ustensile si vesela de bucatarie, accesorii, carti, produse cosmetice si tot asa. O idee interesanta este aceea de a pune laolalta aceste obiecte disparate si care, in teorie, nu ar trebui sa stea impreuna, intr-un tip de décor special.

Astfel, poti adauga in camera principala rafturi plutitoare cat mai aproape de tavan pe care sa combini carti, fotografii, elemente decorative, farfurii sau seturi de cesti, bijuterii sau produse cosmetice astfel incat ele sa devina parte integranta a decorului, adaugand culoare camerei. Desigur, peretii ar trebui lasati destul de goi din podea si pana la primul raft pentru a nu supra-aglomera camera.

4. Profita de orice colt liber

Cum decorezi un apartament mic – idei practiceAtunci cand dorim sa utilizam un spatiu cat mai eficient, de obicei ne concentram pe suprafata podelei sau a peretilor, uitand ca unele colturi si nise ale locuintei pot fi la fel de bine utilizate ca spatii de stocare cu rol decorativ.

Fie ca vorbim despre spatii ramase libere deasupra usii de la intrare sau despre diverse colturi, grinzi si nise din camera principala, toate acestea pot fi usor transformate in rafturi, dulapuri sau rasteluri pentru a imbina utilul cu placutul.

5. Ia o directie minimalista

Cum decorezi un apartament mic – idei practiceEste posibil sa ai foarte multe lucruri la care tii si la care nu vrei sa renunti, dar desigur ca nu le folosesti pe toate odata. Directia minimalista sugereaza sa “ascunzi” si sa depozitezi temporar lucrurile in sertare, dulapuri, rafturi si chiar in lada patului / canapelei, lasand cat mai mult spatiu liber pe podea si pe pereti.

Un alt trend in design-ul minimalist il reprezinta si pastrarea unei scheme de culori cat mai deschise. Vorbim despre covoare ivorii, perdele crem, mobilier deschis la culoare, lavabil in nuante pastel etc.

Tu cum ti-ai decora o garsoniera de mici dimensiuni? Ai si alte idei?

Lasă un răspuns