Cum sa folosesti decorul asimetric in amenajarea casei

Multi dintre noi considera ca decorurile asimetrice sunt o greseala de design. Cu toate acestea asimetria reprezinta unul dintre fundamentele design-ului si este importanta pentru a crea ansambluri vizuale inedite si unice, deloc plictisitoare. Asimetria este parte a echilibrului decorativ, desi pare ciudat. Astazi o sa discutam cateva lucruri despre asimetrie in decorul interior ca sa vedem cum o putem obtine si de ce este ea atat de importanta.

Ce este asimetria in decorul interior?

Cum sa folosesti decorul asimetric in amenajarea caseiAsimetria este o forma de echilibru al decorului. Cea mai frecventa forma de echilibru este de tipul simetric/formal. Asta inseamna ca decorul interior este construit din elemente aflate in oglinda. De exemplu, in cazul unei sufragerii, putem avea doua canapele aflate fata in fata si despartite printr-o masuta de cafea. In decorul asimetric, dispunerea in oglinda a elementelor de décor nu este obligatorie. In decorul asimetric, echilibrul este obtinut prin repetitia acelorasi forme, culori si linii intr-o camera dar nu si prin adaugarea de elemente in oglinda sau elemente duplicat.

Cu alte cuvinte, decorul asimetric este probabil cel mai raspandit tip de decor – chiar si fara sa ne dam seama – pentru ca permite o foarte mare libertate si adauga interes vizual unei camere. Elementele de asimetrie dintr-o camera sunt cele care atrag atentia si o mentin.

Ce avantaje are decorul asimetric?

2Asa cum spuneam, asimetria are rolul de a crea puncte de interes pentru ca atrag privirea si mentin atentia. Despre elementele focale am mai discutat de nenumarate ori, dar decorul asimetric este cel care le pun cu adevarat in valoare. Hai sa ne gandim la o zona de luat masa. Ai o masa cu un numar egal de scaune identice de-o parte si de alta. Deja ai un decor simetric, formal, aproape rigid. Dar cum ar fi sa asezi aceasta masa cu scaune in lemn natur de exemplu, in fata unui perete decorat cu un fototapet 3D in alb si auriu reprezentand o zeitate mitologica? Deja ochiul privitorului este atras spre peretele-focal iar senzatia de formalism si rigiditate data de masa simetrica este imprastiata.

Decorul asimetric da asadar senzatia de “placut”, de intim si de confort. Obiectele asezate in oglinda, obiectele identice, numerele pare, asezarile parca reprezentand rezultatul unor ecuatii matematice si formule geometrice este, de altfel, destul de obositor. Vine cu o raceala si un sentiment de impersonalitate. E prea perfect, poate, sau da senzatia ca in acea casa nu locuieste nimeni, intreg decorul fiind pregatit numai pentru o filmare.

Asimetria insa este umana in imperfectiunea ei si da senzatia de caldura, de apropiere. De aceea, senzatia ca acea camera este locuita vine in primul rand din elementele de asimetrie. Designerii de interior recomanda asimetria in camerele cu cel mai mare trafic: sufrageriile si bucatariile.

Cum poti sa obtii decoruri asimetrice interesante la tine acasa?

3Exista cateva metode simple pentru a obtine un décor asimetric la tine acasa – daca nu ai unul deja:

  • Creaza un punct focal, de interes: asigura-te ca acest punct de interes se integreaza natural in décor si construieste apoi in jurul lui restul de elemente. Fie alegi un semineu pentru o sufragerie larga, fie te joci cu culori si pattern-uri si transformi peretele de deasupra canapelei intr-un univers de sine statator.

  • Asimetria nu trebuie sa fie de proportii. Uneori si alaturarea unor scaune desperecheate (dar care impreuna se integreaza perfect in decor) este suficienta pentru a rupe monotonia si raceala formalismului.

  • Numere impare. De asemenea, o strategie simpla dar de efect, gruparea obiectelor in numere impare este o asimetrie subtila, dar care da personalitate si unicitate spatiului.

Cel mai important in decorul asimetric este ca el sa creeze un ansamblu coerent totusi. Chiar daca folosesti elemente disparate, “firul rosu” care leaga intreg decorul impreuna si il face sa arate bine si nu aglomerat este pastrarea si repetarea unor trasaturi comune ale elementelor, fie ca alegi culoarea, linia, sau forma obiectelor.

Tu ai incercat sa realizezi un décor asimetric? Pe ce elemente te bazezi in obtinerea lui?

Lasă un răspuns