Cum montezi corect perdelele si draperiile

Rareori apreciem o camera ca aratand frumos si primitor in lipsa unor perdele la geamuri. In general, perdelele si draperiile sunt cele care dau coerenta decorului, “umpland” camera si conferindu-i acea senzatie de cofort, caldura si intimitate – cu alte cuvinte, “acasa”. Perdelele insa joaca mai mult decat un rol decorativ din punct de vedere cromatic.

Daca sunt montate corect, ele pot schimba cu totul aspectul unei camere facand-o sa para mai inalta, mai organizata, mai luminoasa sau chiar mai spatioasa. Hai sa vedem astazi cum montezi perdelele corect pentru a profita la maxim de versatilitatea lor!

1. Cat mai sus…

1Desigur ca nu vrei ca galeria perdelei sa obtureze lumina care patrunde in camera sau ca intregul ansamblu sa para dezordonat, neterminat si lipsit de gust. Plaseaza galeria de perdele cat mai aproape de tavan (cu 5 cm sub tavan sau cornisa este pozitia ideala) pentru a da inaltime camerei.

De asemenea, perdelele ar trebui sa se opreasca la 1-2 cm deasupra podelei pentru a nu se murdari. In nici un caz nu monta perdele sau draperii prea scurte. Acelasi lucru este valabil si pentru draperiile clasice sau pentru o draperie black-out.

2. Galeria si latimea ei

2Trebuie sa ai grija ca galeria sa fie suficient de lata incat sa eviti acoperirea geamurilor atunci cand perdeaua este trasa. Nu monta niciodata galeria direct pe tamplaria ferestrei in caz ca nu ai loc sa o plasezi deasupra ferestrei si cat mai aproape de tavan.

Poti pune jaluzele direct de pe tamplaria ferestrei dar niciodata perdele. Exista destule moduri de a-ti monta perdelele si draperiile in functie de ce tipuri de galerii de perdele preferi. Nu toti considera galeriile tip sina ca fiind foarte elegante, desi sunt practice si respecta in totalitate principiile de mai sus privind inaltimea perdelei.

3. Alegerea corecta a latimii perdelei

3Poate ca stii asta deja, dar latimea perdelei face toata diferenta dintre o camera care arata cu adevarat bine si una care arata neingrijit si dezordonat. In general, latimea perdelei se calculeaza astfel latimea ferestrei x 2 sau chiar 2.5. Atunci cand este inchisa, perdeaua trebuie sa cada lejer, in cute generoase.

Atunci cand tragi complet perdelele dintr-un capat in celalalt al galeriei, acele falduri trebuie sa fie bine conturate si vizibile. Daca faci economie de material, atunci cand este inchisa, perdeaua va arata ca o simpla panza pusa in fereastra, fara nici o valoare decorativa.

Tie cum iti plac perdelele si draperiile? Lungi pana in podea, taiate deasupra caloriferului, montate sus pe sine sau aranjate perfect cu ajutorul galeriilor tip bara? Ce alte sfaturi stii privind montarea corecta a perdelelor?

Lasă un răspuns