Canicula verii pare la prima vedere usor de ignorat atunci cand avem in casa un aparat de aer conditionat. Dar cum multi dintre noi dezvolta alergii sau stari severe de discomfort, aerul conditionat pare a nu fi o solutie universal valabila.
Si atunci cum poti avea totusi racoare in casa in perioada sezonului cald chiar si in lipsa aerului conditionat? Hai sa vedem cateva solutii impreuna!
1. Controleaza lumina
Caldura acumulata intr-o locuinta – intr-o masura de pana la 70% – se poate datora efectului de sera, in speta a ferestrelor batute toata ziua de soare (cele orientate spre est sau sud). O solutie la indemana este sa limitezi lumina (si deci caldura) care intra pe ferestre. Poti alege solutii de acoperire a ferestrelor de exterior (rulouri) sau poti opta pentru o draperie black out (mai ales in cele mai luminoase si calduroase momente ale zilei) pentru a te bucura de o umbra binefacatoare si de cateva grade in minus in camera.
2. Controleaza umiditatea
Stim cu totii ca mai rea decat caldura este umiditatea. Gradul ridicat de disconfort termic este dat de nivelul crescut al umiditatii din casele noastre. O solutie optima este instalarea unui dezumidificator daca simti ca in casa ta se creaza un fenomen de sauna. Mai sunt insa si alte metode, daca nu vrei sa investesti neaparat in aparatura:
Foloseste hota cand gatesti pentru a nu lasa aburii sa patrunda in casa
Nu usca rufe in casa
Nu lasa recipientele continand lichide fara capac
Aeriseste macar o data dimineata la trezire si seara inainte de culcare
Introdu in casa ta cateva plante de apartament care iubesc umezeala si caldura caci te pot ajuta sa reglezi disconfortul termic
3. Regleaza electricitatea
“Cata caldura poate degaja un aparat electric?” te-ai putea intreba, dar in lumea moderna folosim cel putin un calculator sau doua in aceeasi camera in acelasi timp, ca sa nu mai vorbim despre televizor, radio, sau electrocasnicele mari. Stinge aceste aparate cand nu le mai folosesti (este si pentru buna lor functionare) si scoate-le si din priza. In plus, gandeste-te sa iti schimbi becurile incandescente cu unele pe LED. Din ce in ce mai accesibile ca pret, acestea din urma consuma mai putina electricitate si emana mult mai putina caldura in comparatie cu becurile traditionale.
Alte trucuri de care ai putea beneficia:
Monteaza o pergola sau marchiza in fata ferestrelor care se supraincalzesc vara daca nu doresti sa montezi rulouri de exterior sau draperii black out in interior.
Ai grija ca ferestrele de la mansarda – cele montate pe panta acoperisului – se supraincalzesc foarte tare, deci au nevoie de diverse metode de acoperire – jaluzele de regula.
Pentru un mai bun reglaj al umiditatii in casa, discuta cu un specialist in renovari interioare despre finisajele de perete din lut natural (care au proprietati higrotermice).
Tu cum mentii o temperatura optima la tine in casa in lipsa unui aparat de aer conditionat? Folosesti un ventilator de camera sau ai alte trucuri la indemana pe care ai vrea sa ni le impartasesti si noua?