Cum sa alegem perdelele si draperiile potrivite

 

 

 

Daca vi s-a intamplat macar odata sa nu stiti ce perdea ar fi mai potrivita pentru living, dormitor, camera copilului sau chiar bucatarie, atunci ati ajuns in locul potrivit. 🙂

In articolul de astazi va voi prezenta cateva idei de care ar trebui sa tineti cont atunci cand va hotarati sa achizionati o perdea/draperie fie pentru propria casa, fie pentru a o face cadou celor dragi.

Atunci cand vine vorba de (re)amenajarea unei locuinte, perdelele sunt de obicei ultimele pe lista pregatirilor. In fapt, alegerea perdelelor ar trebui sa fie de la bun inceput inclusa in planul de amenajare, caci daca se intampla sa alegem modelul sau culorile nepotrivite, acestea s-ar putea sa afecteze intreaga atmosfera a camerei.

–         Un prim sfat ar fi sa NU folositi acelasi model de perdea in toate camerele, chiar daca optati pentru nuante diferite. Exceptie fac spatiile open-space, in care este indicat sa utilizati acelasi model si gama cromatica.

–         In al doilea rand, luati in considerare marimea si proportiile camerei. De exemplu, perdelele si draperiile lungi, la nivelul podelei confera o nota eleganta camerelor mari si inalte. Daca aveti o camera mai mica, de inaltime standard (2,45 m), evitati sa o decorati cu o astfel de perdea, deoarece inchide si mai mult spatiul incaperii.

–         Pentru spatiile mai personale (in special dormitoarele), daca optati pentru o perdea in tonuri deschise, din voal transparent, combinati-o cu o draperie mata, eventual in nuante mai inchise, care sa creeze atmosfera intima de care aveti nevoie.

–         Perdele simple (fara prea multe modele) si in tonuri neutre, merg foarte bine fie combinate cu o draperie colorata (cu modele), fie in contrast cu un tapet energic cu motive florale sau geometrice. Daca aveti deja un asemenea tapet, evitati sa il combinati cu o perdea incarcata.

–         Aveti grija la combinatia de culori! Alegeti perdeaua in functie de stilul cromatic general al incaperii, sau daca doriti ca aceasta sa fie unul din elementele centrale, optati pentru o culoare puternica, in acord cu celelalte elemente decorative. Daca aveti o camera luminoasa, cu peretii albi si mobila in tonuri mai deschise, atunci puteti opta pentru o perdea, un covor si alte elemente decorative in nuante mai puternice, cum ar fi rosul sau visiniul.

–         Atunci cand achizitionati perdeaua, alegeti si galeriile porivite. Anumite modele, combinate cu perdeaua potrivita ofera o nota eleganta intregii incaperi. Galeria trebuie plasata cu aproximativ 15-30 cm deasupra geamului, pentru a accentua astfel inaltimea geamului.

–         Alegeti perdelele si draperiile si in functie de gradul de luminozitate pe care il doriti in camera. Pentru o camera luminoasa, care nu are nevoie de multa intimitate, solutia e perdeaua din voal transparent, in tonuri deschise, eventual cu cateva modele. O astfel de perdea, de lungime medie (daca aveti o camera de inaltime standard) e ideala pentru bucatarie, dar in bucatarie puteti opta si pentru jaluzele. Draperiile mate, cu tesatura plina, din tafta sau catifeaua sunt alegerea potrivita pentru dormitoare si livinguri.

–         Alegeti materialele perdelelor/draperiilor si in functie de celelalte materiale din incapere. O perdea din matase nu e tocmai alegerea potrivita pentru camera copiilor sau bucatarie. Pentru living si dormitor puteti opta pentru o combinatie de perdea din voal sau organza cu o draperie tafta sau chenille. Pentru camera celor mici perdeaua din voal, colorata si cu motive animate e alegerea potrivita.

Gasiti mai jos si pe site-ul Atria modele pentru inspiratie!

Set draperie tafta maro cu organza in dungi


 

 

 

 

 

 

 

 

Set draperie chenille bordo cu perdea organza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perdea organza Maiko musta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perdea organza mov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perdea voal imprimat galben

Draperie tafta verde

One thought on “Cum sa alegem perdelele si draperiile potrivite

  1. Pingback: Atria - Deco Blog | Cum curatam si intretinem perdelele si draperiile

Lasă un răspuns