Cum alegi tapetul pentru camera copilului

Decorarea camerei unui copilpoate fi, adeseori, dificilă pentru mulți dintre părinți, maiales atunci când vine vorba despre alegerea tapetului.

În timp ce adulții beneficiazăde camere diferite pentru desfășurarea activităților ( camera dezi, dormitor, camera de oaspeți, bucătăria) camerele copiilortrebuie să îndeplinească mai multe cerințe, în funcție devârsta acestuia.

Lumea imaginilor și poveștilor pentru copii este imensă și plină de culoare, dar, spre deosebire de alegerea jucăriilor, nu există recomandări stricte de vârstă care ar ajuta părinții să decidă ce tipuri de tapet să aleagă. Cu toate acestea este perfect logic și chiar recomandat să alegeți tapetul pe baza modelelor, culorilor și în special a caracteristicilor de curățare. Este foarte important să luați în considerare faptul că copilul dumneavoastră va trece prin diferite etape de creștere și dezvoltare, iar împreună cu acele etape, gusturile și nevoile sale se vor schimba.

Dacă doriți să (re)decorați camera copilului sau așteptați venirea unuia în familia voastră, noi v-am pregătit câteva sfaturi utile pentru alegerea unui tapet adecvat.

Prima și cea mai importantăregulă: camera copiilor nu trebuie să fie încărcată

Copiilor mici le place săexploreze întreaga casă. În primii câțiva ani din viața ,aceștia nu petrec mult timp în camerele lor, preferând să fie cufrații și părinții lor. Odată ce ajung la vârsta grădiniței,acest lucru se schimbă adesea și au tendința de a-și dori să sebucure puțin mai mult de propriul lor tărâm.

Dacă observați că timpulpetrecut în camera lor este mult prea scurt, există două motiveprincipale: se gândesc la camera lor ca fiind plictisitoare sau suntcopleșiți de culori, modele, motive și mobilier și, ca urmare, nuse simt confortabil.

Când copiii se joacă, tind să se concentreze foarte tare și un mediu mai puțin relaxant poate fi dăunător.

Iată câteva reguli generalecare vă vor oferi copilului un mediu pozitiv:

  • Folosiți culori deschise și modele delicate în camere mici; vor deschide camera.
  • Alegeți imagini de fundal colorate, nuanțele calde ar trebui să fie preferate, culorile reci sunt bune pentru zonele de relaxare.
  • Includeți elementele create de copil în decorul pereților, de ex. picturi sau desene. Pentru artiștii în curs de realizare, tapetele care pot fi pictate.
  • Dacă ați ales un model de tapet „puternic” sau motiv, mobilierul ar trebui să fie simplu.

Camera unui copil este folosităpentru: dormit, relaxare, spațiu de joacă, studiu, pe post derefugiu. Adesea părinții se confruntă cu întrebarea ”Cum săcreez zone specifice în dormitorul copilului”, însă cu ajutorultapetului puteți crea delimitări clare.

Alegerea tapetului în funcțiede vârstă

Pentru copii mici

În această etapă, copilul tău își va folosi camera în primul rând pentru somn și joacă. Ca atare, optează pentru culori care au un efect calmant și relaxant și modele care îi hrănesc imaginația

Culorile prietenoase, vesele și deschise creează o atmosferă caldă – însă nu trebuie să fie întotdeauna clasicul roz și albastru!

Nu vă limitați alegerile lanuanțe pastelate, deoarece tocmai am aflat că bebelușii vădpredominant culorile primare. Un perete cu, de exemplu, un tapetgalben cu motive / imagini care prezintă fețe prietenoase deanimale poate fi perfect pentru camera bebelușului tău. Un peretemodel cu un amestec de figuri de animale, flori și copaci în culoriprimare atrage privirea bebelușului pe măsură ce descoperătreptat mai multe detalii.

Pentru preșcolari

În jurul momentului în carecopilul tău începe școala, el își va dezvolta simțul gustuluiunic. Aceasta include opțiuni de culoare și model, iar cameracopilului are o importanță mult mai mare acum.

La această vârstă, copiii vor petrece mai mult timp în dormitoare pentru a se juca și a reflecta la evenimentele zilei. Ei se interesează mai mult de împrejurimile lor imediate și au propriile idei cu privire la culorile și motivele decorului de perete din dormitoarele lor. Aceasta este și vârsta în care băieții și fetele tind să aibă preferințe de proiectare diferite. Multe fete de vârstă de la grădiniță adoră prințesele, animalele precum pisicile, câinii, caii, dar și creaturile fanteziste precum unicornii sau peisajele de poveste cu castele. Băieții se apleacă adesea spre mașini, avioane și nave. Circul sau scenele cu animale sălbatice sunt, de asemenea, populare.

În ceea ce privește culoarea, ambele sexe sunt desigur libere să își aleagă (adică nu se limitează doar la tradiționalul albastru deschis și roz). Acestea fiind spuse, pare să existe încă o tendință pentru fetele de vârstă de grădiniță de a alege nuanțe de roz sau liliac. Băieții preferă adesea culori mai puternice precum roșu și portocaliu sau nuanțe reci de albastru și gri.

Părinții ar putea dori să îșiincludă copiii în procesul de selecție pentru un tapet adecvat. Cutoate acestea, ar trebui să păstrați ultimul cuvânt și sățineți cont de factori precum aspectul și dimensiunea camerei.

Pentru școlari

La vârsta de cinci sau șase ani, un nou capitol captivant începe pentru copii: încep școala! Și odată cu aceasta vin reguli mult mai stricte, noi experiențe în ceea ce privește interacțiunile sociale și noi lupte pentru putere. În anii următori, se instalează un anumit sentiment de competiție, împreună cu presiunea schimbării relațiilor cu prietenii și cunoștințele. Persoanele sunt modelate, încrederea și credința în sine cresc.

Dormitorul unui copil are acum oserie de scopuri: devine un spațiu în care copilul doarme,studiază, se retrage, precum și un loc de vizitare a prietenilor.Cerințele pentru camerele copiilor se schimbă pe măsură cedobândesc un caracter mai reprezentativ. Pur și simplu trebuie săfie cea mai mare și mai tare cameră, întrucât copilul vrea să o„arate”.

În ceea ce privește decorultapetului, ar putea exista discuții îndelungate între părinți șicopii, deoarece ideile cu privire la culori și motive ar putea sădifere. La urma urmei, este necesară delimistarea zonelor camereiprintr-un decor coerent. Există o singură soluție la aceastădilemă: compromis, compromis, compromis!

Unul dintre posibilelecompromisuri este un perete caracteristic cu modelul preferat alcopilului sau tapetul colorat, în timp ce restul camerei estepăstrat în nuanțe potrivite.

Imaginile de fundal pentrușcolari este reprezentat de personaje, activități și animalepreferate, dar descrierea este acum mai puțin puerilă și mairealistă sau ciudată. Formele geometrice și combinațiileputernice de culori sau modelele abstracte sunt, de asemenea,populare. În plus, multor copii le plac imagini de fundaltipografice cu litere sau cifre într-un design la modă. Imaginilede fundal de model recomandate pentru dormitoarele copiilor de vârstășcolară sunt, de exemplu cele cu super eroi.

Pentru pre-adolescenți șiadolescenți

Debutul pubertății aduceschimbări masive la copii, atât fizic, cât și comportamental.

Copilul dvs. dezvoltă o înțelegere mai fermă a gusturilor sale, uneori, în opoziție directă. Pentru adolescenți, accentul se mută pe ceea ce este perceput ca fiind cool.

În această etapă, vărecomandăm. culori mai deschise pentru a face camera să pară maimare.

În ceea ce privește culorile,îndepărtați-vă de culorile strălucitoare și stimulante, cum arfi roșu și portocaliu, pentru partea laterală orientată spre pat.În loc de acestea, recomandați verde și albastru. Rezervațiculori luminoase pentru zona sa de studiu.

Alte considerente

În afară de vârsta copiluluidvs., există câțiva alți factori esențiali pe care trebuie săîi luați în considerare înainte de a cumpăra tapet pentru cameralui.

  • Principalul dintre acestea este faptul că trebuie să găsiți un tapet ușor de curățat și de întreținut. Copiii mai mici pot fi dezordonați, iar camerele lor sunt mai predispuse la uzură. Pentru aceasta, este foarte recomandat să cumpărați un tapet care poate fi șters cu ușurință cu o țesătură umedă.
  • De asemenea, trebuie să luați în considerare faptul că este posibil să trebuiască să schimbați imaginile de fundal de câteva ori, în sincronizare cu creșterea copilului dvs. și cu schimbările din corpul și gusturile acestuia.
  • În cele din urmă, căutați echilibrul. Culorile și designul nu trebuie să fie prea ocupate sau prea plictisitoare. Amintiți-vă, copilul dvs. va petrece o cantitate considerabilă de timp în camera sa.
  • Este necesar să delimitați clar zonele din camera copilului folosind diferite piese de mobilier și tapet specific, realizând totuși un design cât mai unitar.
  • Deși nu este necesar să schimbați imagini de fundal în fiecare an, o regulă bună de urmat este să cumpărați imagini de fundal noi de cel puțin patru ori. Și nu, nu trebuie să eliminați toate imaginile de fundal. Puteți pur și simplu să adăugați un perete de funcții sau să reconfigurați camera (și tapetul pentru fiecare parte) în funcție de modul în care va fi utilizată fiecare zonă.

Deșialegerea tapetului pentru camera copilului poate părea o adevăratăprovocare, Atria îți oferă o gamă largă de modele și culori,dar mai ales îți oferă consultanța de care ai nevoie pentru a luadeciziile corecte.

Lasă un răspuns