Daca sunteti deja fanii decorului cu tapet, dar v-ati saturat de vechiul decor si planuiti sa il reimprospatati, veti gasi in articolul de astazi cateva solutii practice, cu buget redus, pentru indepartarea vechiului tapet.
Inarmati-va cu rabdare, asigurati-va ca aveti la dispozitie instrumentele necesare + un ajutor de nadejde (partenerul, prietenii etc.) si puneti-va dis-de-dimineata pe treaba!
PASUL 1. Ca si in cazul zugravitului, indepartarea tapetului necesita timp si spatiu, de aceea mai intai de toate pregatiti camera! Scoateti mobila afara sau acoperiti-o cu cearceafuri si indepartati-o cat mai mult posibil de pereti. Preventiv, decuplati curentul, de la tabloul de sigurante. Acoperiti toate prizele din camera, pentru a nu risca sa ajunga apa la ele.
PASUL 2. E important sa stiti cu exactitate ce tip de pereti aveti, din caramida/beton sau din gips/carton. In timp ce peretii din caramida/beton sunt in general rezistenti la apa, cei din gips/carton pot fi afectati negativ, de o cantitate prea mare de apa. Cea mai simpla metoda pentru a afla consistenta peretilor e sa ciocaniti in diferite locuri. In cazul in care „suna a gol”, atunci cel mai probabil pereti sunt din gips-carton. Veti fi nevoiti sa lucrati cu atentie, pentru a nu permite prelingerea unei cantitati prea mari de apa sau alt lichid, pe acest tip de pereti.
PASUL 3. De acum incolo, procesul difera in functie de tipul tapetului. In timp ce anumite tipuri de tapet, pot fi indepartate relativ usor, asemeni etichetelor autocolante, tapetul clasic necesita un proces mai complicat de indepartare. Puteti gauri in anumite locuri tapetul, pentru a permite solutiei sa se imprime mai bine.
PASUL 4. Pregatiti-va instrumentele de lucru! Alegeti o solutie speciala pentru indepartarea tapetului (din comert) sau incercati o varianta „de casa”, non-toxica, folosind solutia din otet.
Cum preparati solutia?
Destul de simplu: intr-o sticla cu pulverizator, combinati cantitati egale de apa calduta si otet. Aplicati solutia direct pe tapet si lasati-o sa actioneze timp de 15-20 de minute, timp in care otetul din compozitie va actiona ca un solvent asupra lipiciului tapetului. Inlocuiti otetul, cu balsam de rufe si aveti astfel la dispozitie o noua solutie. Totusi, otetul este un solvent mai puternic, fiind recomandat in indepartarea tapetului cu adeziv puternic. Important e sa actionati rand pe rand, aplicand solutia pe o portiune mai mica, pe care sa o puteti indeparta inainte ca solutia sa se usuce.
PASUL 5. Indepartati efectiv tapetul, cu grija, alegand varianta care functioneaza mai bine. Prindeti fasiile de tapet de la baza si trageti-le intotdeauna in sus. Daca nu se dezlipesc cu usurinta, atunci folositi un razuitor din plastic sau spaclu si insistati pe portiuni. In cazul modelelor mai vechi de tapet, cu adeziv puternic (si implicit greu de indepartat), va recomand sa folositi un fier de calcat cu aburi, aplicandu-l pe portiuni mai mici de tapet, pentru a facilita desprinderea adezivului. Insistati in zonele, in care nu observati nicio modificare!
PASUL 6. La final, dupa ce ati reusit cu succes sa indepartati tapetul, nu va ramane decat sa curatati bine peretii! Amestecati putin detergent de vase, intr-un recipient mai mare, cu apa fierbinte. Insistati pe zonele in care a mai ramas tapet, folosind un burete inmuiat in aceasta solutie. Apoi stergeti bine peretii, cu un prosop uscat, iar peretii sunt astfel gata pentru a intampina noul tapet.
Daca instructiunile noastre v-au fost de folos, sau aveti nevoie de detalii specifice pentru tipul vostru de tapet pe care doriti sa il indepartati, ne puteti lasa intrebarile intr-un comentariu, mai jos!