A munci de acasa e o provocare inedita pentru cei care pana acum au avut parte doar de clasicul program de 8 ore la munca. O schimbare radicala in aceasta rutina poate avea un impact major atat asupra eficientei cat si productivitatii tale. Lucrurile se complica si mai mult cand locuiesti cu cineva, fie ca e vorba despre parinti, partener, colegi de casa sau copii.
Partea buna e ca nu esti singura persoana care trece prin aceasta schimbare, asa ca am ales cele mai practice recomandari ale celor care au gasit un echilibru in a lucra eficient de acasa.
Adapteaza noul program pornind de la vechea rutina
Chiar si in perioadele in care biroul se muta cu tine acasa, poti sa-ti pastrezi aceeasi ora de trezit sau de inceput munca. Inainte de asta poti lua micul dejun la fel cu cei din casa, iar apoi sa te retragi intr-un spatiu in care sa ai parte de linistea sau lipsa de intreruperi care te face productiva. Este foarte important sa respecti si rutina celorlalti, iar compromisul si consensul vor fi doua subiecte populare de discutie.
Defineste spatiul de lucru
Daca locuiesti cu partenerul si amandoi aveti un program de munca ce inseamna discutii telefonice frecvente sau video conferinte, acum e momentul definirii spatiilor pe care sa le folositi atunci cand aceste activitati se suprapun. Fiecare are stilul sau de lucru, iar distragerile de atentie sunt neproductive dar si generatoare de frustrari pe termen lung.
Ingrijirea celor mici
Munca de acasa este cu atat mai solicitanta cand trebuie sa ai grija de copii. Acum e cel mai bun moment pentru ca cei mari sa invete sa aiba grija de cei mici. Daca trebuie sa ai grija doar de un copil, atunci poti imparci sarcina cu partenerul, in functie de cat de incarcat e programul fiecaruia pe parcusul zilei.
Munca de acasa cand locuiesti cu parintii
Fiecare parinte se bucura atunci cand ii vin copiii acasa, insa a munci de acasa este foarte diferit de o vizita in vacanta sau peste weekend. Cheia succesului sta in a discuta inca de la inceput care e programul tau de lucru, ca pauzele pentru o cafea sau o gustare nu inseamna ca ai terminat treaba sau ca poti fi intrerupta din 5 in 5 minute chiar daca nu esti la telefon.
Stabilirea unor limite inca de la inceput atunci cand muncesti din casa parintilor, va fi benefica pentru toata lumea.
Cum sa imparti productiv spatiul cu un coleg de casa
Inainte, fiecare avea programul ei, iar intalnirile de acasa erau ocazionale. Acum ca toata lumea e acasa tot timpul, discutiile si tensiunile sunt inevitabile. In lipsa posibilitatii de a te distanta, cel mai bine e sa mentii comunicarea deschisa si onesta despre limitele confortului tau.
Acum e bine sa ai la indemana o pereche de casti pentru muzica, sau sa incercati sa va aliniati rutina. La finalul zilei de lucru poti face acele activitati pe care le faceai in weekend alaturi de colegul sau colega de casa, adica curatenie, gatit, ascultat muzica tare sau chiar o clasa de yoga sau fitness in mijlocul camerei de zi pe covor.
La final, cu siguranta vei gasi o cale de mijloc. Daca si tu treci printr-una dintre aceste situatii, spune-ne si noua cum ai reusit sa te adaptezi sau ce solutii ai gasit.