Cum sa organizam camera copiilor

 

 

 

 

 

 

 

A sosit in sfarsit si mult asteptata primavara, verdeata incepe sa apara, floricelele se pregatesc “sa iasa in lume”…Probabil ca fiecare dintre noi ne-am facut macar un plan pentru acest anotimp vesel, fie ca alegem un proces de detoxifiere, o cura de slabire, o excursie chic, un hobby nou sau de ce nu, chiar o cura de “organizare”.

Articolul de astazi se adreseaza in special mamicilor, pentru care conceptul de „organizare” nu mai e demult o noutate. Iar daca planuiesti printre altele si o scurta sesiune de curatenie de primavara, atunci cu siguranta vei avea nevoie sa incluzi pe lista si  camera celor mici.

Iti voi prezenta aici cateva idei de folos in (re)organizarea camerei copiilor.  🙂

1. Primul pas consta de fapt in munca „cot la cot” cu cel mic. Implica-l in intregul proces de (re)organizare a camerei lui, pentru a-i dezvolta astfel si o serie de abilitati inca de mic. Se recomanda evitarea criticilor la adresa lui, dar si sustragerea acestuia de la responsabilitati. Asa ca incepe prin a te cobora la propriu, la nivelul lui si a incepe sortarea diferitelor lucruri si lucrusoare impreuna cu el si nu de una singura. Poate ca anumite jucarii decand era mai mic ocupa acum inutil spatiu din dulap sau alte jucarii actuale sunt impropriu depozitate. Cert e ca pe parcursul intregii activitati, trebuie sa fim mereu atenti si la sugestiile celui mic.

2. Ideea esentiala pentru organizarea camerei copiilor consta in spatiile si modalitatile de depozitare. Asa ca haideti sa depozitam, depozitam si iar depozitam cu folos! Cele mai utile sunt cutiile de depozitare captusite cu materiale textile sau cele din plastic sau carton, care pot fi usor personalizate mai apoi de catre cel mic, cu un desen/pictura cu personajul preferat. Depoziteaza in alta parte (pivnita, debara, garaj etc.) lucrurile pe care cel mic nu le mai foloseste si creeaza un spatiu pentru noile lui „achizitii”.

3. Fiecare copilas e un mic colectionar, mandru de propria lui colectie, asa ca nu incerca sa o ascunzi in dulap, ci las-o mai bine la vedere, pe rafturi sau in mini-biblioteca lui. Pe masura ce copii cresc, aceste rafturi vor fi constant redecorate cu colectii specifice varstei.

4. Fii creativa in decorare! Mai exact incearca sa personalizezi fiecare cutie de depozitare cu desenele celor mici si in special cu numele (+ o eventuala fotografie descriptiva) categoriei de lucruri ce se ascunde in cutie. Foloseste de exemplu stickere mai mari. Astfel veti avea o colectie ordonata de cutii, in care  stiti exact ce ati depozitat: lego, jucarii din plus, reviste etc.

5. Incepe organizarea pe modelul de jos in sus, plaseaza lucrurile pe care cel mic le foloseste mai des in zona de la nivelul podelei si ascunde lucrurile potential periculoase in locurile mai inalte, in care stii sigur ca cel mic nu are cum sa ajunga, nici macar cu un scaun.

6. Asigura-te ca folosesti accesorii practice si functionale (ma refer aici la spatiile de depozitare) pentru ca cel mic sa nu fie nevoit sa intoarca pe dos tot dulapul pentru a-si gasi jucaria cautata.

7. In special pentru copiii mai mici, evita sa decorezi camera lor cu un dulap imens si totodata greoi. Opteaza mai bine pentru cutiile de depozitare si rafturile de model patrat.

8. Daca ai copii mai marisori e timpul sa fie luate in considerare si propriile lor optiuni atunci cand vine vorba de culorile si tematica alese pentru camera. Nu e nevoie de un intreg proces de reamenajare a camerei, ci doar de unele mici modificari, cum ar fi un perete decorat cu un tapet vesel, un covor cu personajele preferate sau o perdea animata.

9. Creeaza un mini-spatiu expozitional pentru a incuraja astfel creativitatea celor mici. Fie ca decorezi un perete din camera lor cu picturile si desenele realizate acasa, la gradi sau la scoala, fie il muti in living, alegerea iti apartine. Chiar daca la o prima vedere ai fi reticenta vis-a-vis de idee, iti recomand sa o testezi totusi, impreuna cu cel mic.

10. Foloseste la maxim spatiul din camera copiilor, in special zonele initial neutilizate, cum ar fi zona de sub pat sau colturile camerei. Aceastea sunt perfecte pentru depozitarea diferitelor cutii sau a „comorilor” descoperite si castigate de cei mici.

Iti doresc spor la treaba si o primavara minunata! 🙂

Sursa imagine

Lasă un răspuns