Deco – Idei pentru amenajarea unei bucatarii mici

(Re)amenajarea unei bucatarii nu este chiar atat de simpla pe cat pare. Daca va ganditi sa va renovati bucataria ar fi indicat sa luati in considerare mai multe aspecte cum ar fi : spatiul, culoarea peretilor si a mobilei, materialele din care este facut mobilierul, electrocasnicele, obiectele decorative si un aspect deloc de neglijat – spatiile de depozitare. Iar daca bucataria este  mica, lucrurile devin un pic mai complicate, pentru ca lipsa spatiului devine o problema serioasa, si nu o problema de estetica. Ce trebuie facut pentru ca micuta bucatarie sa para mai mare si mai spatioasa? Iata cateva sfaturi simple, care va pot ajuta sa gasiti raspunsul la aceasta intrebare :

  • Pentru bucatariile de mici dimensiuni, stilul minimalist este cel mai potrivit.
  • Nu optati pentru o “insula din bucatariei”, deoarece aceasta se preteaza doar in bucatariile mai spatioase.
  • Faceti mobila la comanda, pentru a o adapta spatiului si improvizati cu obiecte decorative si spatii de depozitare utile (rafturi deasupra blatului de ucatarie, nisa din perete, dulapioare mai mici).
  • Incorporati electrocasnicele mari in mobila, pentru a castiga spatiu.
  • Folositi spatiul la maxim. Incercati sa agatati pe perete ustensilele de bucatarie (pe care le folositi mai des) si astfel veti salva spatiul dintr-un sertar.
  • Spatiul de deasupra frigiderului se poate transforma in spatiu utile de depozitare, cu ajutorul unui dulap suspendat.
  • Se pot crea sertare suplimentare mai la baza dulapurilor, deoarece acesti 10 cm, raman de cele mai multe ori nefolositi. Aceste sertare pot fi folosite pentru stocarea accesoriilor de bucatarie, a prosoapelor, a fetelor de masa sau alte obiecte utile.
  • Optati pentru scaune pliante (sau in loc de scaune puteti folosi o bancuta cu spatiu de depozitare in interior) si masa plianta, care poate fi pliata la nivelul unui perete. Dacă aceasta idee nu se poate aplica, optati pentru o masa de mici dimensiuni sau un bufet de-a lungul unui perete.
  • Pe peretii unde nu aveti mobila utilizati rafturile deschise, politele de tot felul si suporturile metalice (cu magnet sau nu, pentru ustensile sau recipiente).
  • Pentru bucatariile mici, ideale sunt culori deschise, pastelate si tonurile neutre, cu capacitate mare de reflectare a luminii, care maresc vizual spatiile mici : albul (una dintre cele mai potrivite solutii), crem, vernil, bej, piersica, galben pal sau bleu pal. Un mic truc – accentuati un singur perete, folosind o culoare puternic contrastanta. Adaugati gresie si faianta deschisa la culoare si luciosa sau un covor mic, pentru a completa impresia de spatiu mai mare si penru a da o nota chic intregii incaperi.
  • Se poate decora peretele din zona de servire a mesei, cu un tapet cu dungi orizontale, care va largi optic bucataria.
  • Bucataria va parea mai mare daca se utilizeaza mai multe surse de iluminat, menite sa puna in valoare diverse zone de activitate. Astfel, pe langa sursa principala de iluminat de pe tavan, se pot monta surse de lumina in zona blatului de lucru si a chiuvetei, in zona plitei sau a aragazului si/sau in zona de luat masa. Nu uitati sa adaugati perdele, jaluzele sau draperii favorite, cat mai transparente, care permit patrunderea luminii naturale.

Sa nu uitam ca micuta bucatarie nu e doar functionala, ci e si acel spatiu de socializare in care ne asteptam prietenii dragi la o cafea si o poveste la ceas de seara. Sa ne transformam asadar bucatariile intr-un spatiu chic si primitor, indiferent de metrii patrati pe care ii aveti la indemana! Spor si deco-inspiratie!

Sursa imaginii – http://www.stylisheve.com

Lasă un răspuns