Deco – Sfaturi pentru decorarea ferestrelor

Astazi vorbim despre ferestre, lumina, perdele&draperii si despre cum sa le alegem pe cele potrivite pentru casa noastra! Asa ca daca te-ai decis sa faci cateva schimbari si nu esti hotarat(a) asupra accesoriilor pe care sa le folosesti sau asupra nuantelor perdelelor, jaluzelelor sau obloanelor, venim in ajutor cu cateva sfaturi:

 

 

  • Decide ce fel de spatiu vrei in camera – unul mai luminos sau unul mai intunecos? Daca este prea multa lumina, lucru care te deranjeaza, achizitioneaza draperii din materiale grele,  inchise la culoare, iar daca este prea intuneric alege jaluzele sau storuri, care pot fi rapid ridicate si inchise doar la nevoie.
  • Pentru livinguri cu geamuri mari sau in dormitoare, nu ezita sa alegi draperiile, jaluzelele fiind mai potrivite in bucatarii sau in bai, pentru ca sunt foarte usor de curatat, pot fi incadrate in rama ferestrei si nu atarna pe podea, aspect ce te poate incomoda.
  • Daca ai incaperi mici opteaza pentru perdele in nuante deschise, iar pentru incaperile spatioase poti alege perdele din materiale grele, dense, cu modele geometrice sau modele florale.
  • Daca vrei sa amplifici marimea camerei, dandu-i o nota mai eleganta, foloseste perdelele lungi, si foloseste-le pe cele mai scurte (pana la pervaz sau putin mai lungi) pentru o atmosfera luminoasa si degajata.
  • Daca fereastra este intr-un loc mai neobisnuit al incaperii, atarna o draperie de o parte si de cealalta a ramelor, lucru care face ca ele sa para mai mari , transformand astfel fereastra in elementul central al camerei.
  • Daca ai doua ferestre una langa alta, acopere-le cu o singura perdea si foloseste draperii bogate.
  • Pentru o nota chic, incearca sa potrivesti materialul si cromatica perdelelor si draperiilor sa cu cele ale pernitelor decorative si a accesoriilor decorative.
  • Daca peretele dintre fereastra si coltul incaperii este mic, perdelele pot trece si peste perete, imbracandu-l astfel complet.
  • Alege textura perdelelor si draperiilor in functie de destinatia incaperilor si felul mobilelor. In dormitor se preteaza o perdea din voal si o draperie cat mai opaca, in camera de zi se poate folosi o perdea cu ochiuri mari, eventual din materiale cu tesatura mai deasa, iar in camera copiiilor se recomanda ca atat draperiile cat si perdelele sa fie inflorate, viu colorate, cu desene vesele si personajele preferate ale celor mici. Le poti asorta usor cu cateva decostickere animate, numai bune pentru camera micutilor.
  • Daca ai o singura fereastra pe latimea camerei, pune o draperie la mijloc, pe peretele din fata si vei crea impresia a doua ferestre
  • In cazul in care ferestrele locuintei tale sunt de tip rustic, un simplu voal cu ochiuri mari si o singura draperie sunt suficiente.
  • Daca vrei ca lumina din exterior sa patrunda discret prin perdea, foloseste materialele lucioase sau cu insertii de dantela. Pentru a estompa lumina, alege o perdea dubla, cu un material mai subtire si un imprimeu mai dens.
  • In cazul in care culoarea peretilor din casa este puternica, ideal e  sa contrastezi cu perdele si draperii albe sau in nuante deschise, special alese pentru zona ferestrelor. Pentru o nota aparte, care aminteste  de salile mari din castelele medievale, o alegere potrivita in special pentru livingurile mari e cea a draperiilor visinii. Daca tocul ferestrelor si peretii camerei sunt in culori pastelate, incearca sa alegi perdele si draperii in nuante cat mai neutre.
  • Pentru o camera linistita sunt indicate culorile calde (rosu, galben si chiar roz). Culorile reci (gri, alb, albastru) sunt odihnitoare, iar nuantele de verde si maro sunt culori de pamant, la randul lor cu efect relaxant. Asorteaza perdelele si draperiile cu celelalte nuante din interior alege culorile in ton cu personalitatea ta si a familiei tale. Adauga o doza de creativitate si rabdare si decoru-i gata!

Tu ce combinatii perdea – draperie ai folosit pana acum?

Lasă un răspuns