Un an nou reprezinta o ocazie perfecta pentru a te gandi la innoirea si improspatarea aspectului interior al casei tale. Am discutat pana acum de cateva ori despre decorurile vintage si cele moderne, dar anul acesta un trend interesant o reprezinta combinatia celor doua stiluri.
De ce este preferat acest tip de design interior? Ei bine, el este versatil, flexibil si usor de obtinut – ca sa nu mai spunem ca este foarte prietenos cu bugetul. In esenta, designerii au gasit o modalitate de a introduce cateva elemente subtile dar de impact din stilul vintage in camere decorate modern si invers.
Cu alte cuvinte, poti obtine decoruri spectaculoase fara prea mare efort atata timp cat stii cum sa combini elementele retro cu cele contemporane pentru a obtine o noua atmosfera in casa si, in definitiv, un decor eclectic si original. Hai sa vedem azi cateva astfel de idei pe care si tu le poti pune in practica!
1. Imprimeuri retro
O sufragerie moderna, cu mobilier minimalist, putin cantitativ, poate fi transformata intr-un mix retro-contemporan cu ajutorul unor imprimeuri cu aer vintage, inspirate din cultura populara si din decoratiunile retro ce se regaseau in casele anilor 50 – 60.
Cu alte cuvinte, cel mai simplu mod de a obtine un décor intre vintage si modern o reprezinta adaugarea de pernute decorative cu inscrisuri, motive populare, florale sau abstracte in culori si imprimeuri vesele pentru a schimba complet aspectul canapelei sau fotoliilor de exemplu.
Cu toate acestea, imprimeurile pot fi folosite si pentru a crea tablouri din ele si pentru a fi expuse pe perete ca o forma interesanta de arta retro-sic.
2. Fototapet natur
O alta maniera in care poti combina un stil modern cu unul retro este utilizarea fototapetului de tip retro care imita peretii de caramida, de beton nefinisat, de piatra sau lemn. Un astfel de perete devine punct focal pentru sufragerie sau birou.
Ales de obicei in culori pale si modele care sunt cat mai apropiate posibil de realitate, un astfel de fototapet ii da unei camere un aer retro ce nu necesita redecorari suplimentare costisitoare precum schimbarea mobilierului sau introducerea de noi elemente de design. Un astfel de fototapet natur merge excelent in combinatie atat cu mobila moderna, minimalista, dar si cu cea clasica.
3. Elemente rustice moderne
Cand ne gandim la decoruri rustice, primul lucru care ne trece prin cap sunt accesoriile din lemn, ratan, nuiele, impletiturile, imprimeurile cu motive florale si populare, covoarele tesute si altele. Combinatia de vintage si modern poate fi usor realizata daca reusesti sa introduci astfel de motive rustice intr-un decor modern fara ca elementele sa fie in contradictie unele cu celelalte.
Intr-o sufragerie sau o bucatarie poti introduce o masa pentru cina cu blat din lemn natur si solid, asortand-o cu scaune cu design contemporan / industrial. Pentru ca elementele sa nu para nelalocul lor, ai nevoie si de alte elemente in stil rustic pentru a completa design-ul si a-I da armonie: lampi si aplice de iluminat ce imita lemnul, rafturi de biblioteca in acelasi stil, poate un rastel pentru vinuri sau obiecte de arta cu un aer retro.
Tu te-ai gandit cum ai putea obtine un décor vintage si modern in acelasi timp folosind atat elemente de décor retro dar si contemporane?