Feng Shui in living

Cu totii am auzit probabil de Feng Shui, apa si vant, in traducere, avandu-si originile candva in departatul Tibet de acum aproximativ 10000 de ani si fiind practicat de peste 3000 de ani. Deopotriva o filosofie, o disciplina si o practica, conceptul a intrat si in obiceiurile occidentale. Principiile Feng Shui sunt folosite si in amenajarile interioare ca modalitate de decor a spatiilor pentru a fi in armonie cu tot ceea ce e in jur. Armonie in casa si in viata (bazat pe conceptual de “chi”= armonia vietii) – asta se incearca sa se realizeze prin intermediul Feng Shui.

Dar fie ca sunteti sau nu fani ai acestui concept, principiile folosite in amenajarea spatiilor sunt extreme de utile pentru orice locuinta!

Iar daca lumina, ordinea si echilibrul culorilor sunt pe lista prioritatilor voastre atunci cand vine vorba de amenajare, nu strica sa cititi pana la capat ideile de mai jos. 😀

Curatenie, ordine, lumina si aer curat sunt deci elementele de baza in orice amenajare de tip Feng Shui. Un spatiu bine organizat si aerisit ar trebui sa fie dezideratul oricaruia dintre noi. Desi am fi tentati sa credem ca atunci cand sunt copii prin casa, suntem nevoiti sa uitam de conceptual de ordine, in practica lucrurile pot fi schimbate.

Conform principiilor Feng Shui, livingul este vazut ca un spatiu al oportunitatilor, al ocaziilor favorabile, mai ales ca livingul este principala camera in care ne primim de regula musafirii sau locul in care depanam povesti alaturi de cei dragi.

Idei pentru amenajarea livingului Feng Shui:

–         Decorati-va livingul cu o mobila frumoasa, dar confortabila, de preferat in tonuri calde si luminoase si aranjati-o cat mai ordonat, astfel incat sa va permita accesul rapid in orice parte a incaperii.

–         Nu lasati aparatura electrica (in special televizorul) la vedere si depozitati-o eventual intr-un dulapior cu usi glisabile!

–         Luminati suficient spatiul incaperii si vopsiti peretii in tonuri calde, dar nu stridente. Pentru senzatia de lumina si spatiu, folositi oglinzile mari.

–         Daca aveti mai multe tablouri sau alte obiecte decorative pe pereti, aranjati-le pe aceeasi linie orizontala, pentru a crea un efect vizual puternic, pe principiul geometric.

–         „Cuplati” obiectele doua cate doua, pentru a fi intr-o „relatie armonioasa cu unele cu celelalte”. Fie ca vorbim de mobila sau obiecte decorative, in Feng Shui acestea trebuie sa vina in perechi. Daca aveti 2 fotolii, aranjati-le fata in fata, daca aveti 2 lampi, plasati-le vis-a-vis, iar lista poate continua cu alte asemenea exemple.

–         Nu utilizati obiecte de mobilier (canapea, fotolii, scaune) rigide si reci; nu decorati camera cu prea multe accesorii si aranjamente (daca totusi vreti sa le folositi pe toate, incercati sa le grupati); nu aranjati prea multe perne pe canapea si nu utilizati TV-ul pe post de element central al camerei!

–         Colturile incaperii trebuie sa fie insufletite, fie mai bine iluminate, fie decorate cu plante sau oglinzi pentru a atrage armonia.

–         Evitati sa aglomerati camera cu prea mult mobilier, grupati-l si nu impingeti mobila pana aproape de pereti. Sunt incurajate decorurile circulare, care sa reflecte intimitate si apropiere. Puteti adauga in acest spatiu si un covor pufos, in tonuri calde, in echilibrul cu acest spatiu conversational. Gasiti pe site-ul Atria mai multe modele de astfel de covoare.

–         Canapeaua are un rol central si trebuie plasata astfel incat persoana care sta pe ea sa aiba o viziune de ansamblu asupra camerei. Conform unuia din principiile Feng Shui canapeua nu trebuie pozitionata in dreptul usii, iar scaunele nu trebuie sa stea cu spatele la usii, doar daca vis-a-vis peretele este decorat cu o oglinda.

–         Oglinzile, fotografiile de familie, lumanarile decorative, elementele de apa sau alte simboluri Feng shui precum: florile, fluturii, caii, pasarile, fructele, pestii, dragonul, statuia lui Buddha – toate sunt elemente care atrag energia pozitiva si sunt des intalnite in acest tip de decor.

Desi Feng Shui-ul are la baza o serie de principii, unele dintre ele mai putin comune la o prima vedere, ideea centrala consta in armonia spatiului si a  persoanelor. Iar cea mai buna energie o avem atunci cand suntem multumiti si impacati, cu noi si cu cei din jur.

Asa ca va recomand sa  selectati acele elemente pe care le considerati potrivite pentru stilul vostru si al casutei voastre!

Sursa foto

 

Lasă un răspuns