Alegerea covorului perfect poate fi o provocare. Deoarece exista in atat de multe dimensiuni, stiluri si materiale, nu e de mirare ca oamenii renunta la aceasta achizitie sau chiar mai rau, fac greseala de a cumpara ceva care nu se potriveste camerei lor sau stilului lor de viata.
Pentru dormitor, living sau hol, un covor nu este potrivit pentru toate incaperile, iar alegerea se poate dovedi una dificila, mai ales pentru ca trebuie sa fim atenti si la forma, material sau textura.
Pentru ca vrem sa iti venim in ajutorul acestei provocari cu vasta noastra experienta, ti-am pregatit un ghid pentru alegerea covorului perfect, indiferent de situatie: atunci cand redecorezi sau pur si simplu trebuie sa il alegi pentru un decor nou.
1. Cum alegi dimensiunea potrivita
In general, marimea este dictata de forma camerei și plasarea mobilierului. Un covor mare este intotdeauna cea mai buna alegere pentru decorarea incaperilor open space deoarece acesta va unifica decorul.
In ceea ce priveste covoarele mai mici, plasate in spatii mari, cu siguranta pot fi folosite ca accente. Intr-o cameră de zi, de exemplu, covorul ar trebui sa fie suficient de mare pentru a se potrivi sub cel puțin doua picioare de mobilier. Dimensiunile camerei, dar si mobilierul joaca asadar un rol esential: covorul va trebui sa acopere o suprafata suficienta pentru a oferi un anumit echilibru vizual spatiului.
2. Cum alegi forma potrivita a covorului
Covorul aduce diferite efecte vizuale in functie de dimensiunile, culoarea, materialul, dar si forma sa. Forma dreptunghiulara, patrata sau rotunda a covorului permite mai multe efecte in decorarea interioara. Camerele de zi mari sunt potrivite pentru toate formele de covoare. Covoarele de bucatarie patrate sau rectangulare sunt foarte populare pentru ca sunt versatile si se potrivesc oricarui spatiu. Cele rotunde indulcesc spatiul si se plaseaza, de obicei, in centrul incaperilor. De evitat sunt insa intr-un spatiu alungit.
3. Texturile potrivite in functie de incapere
- Covorul din bucatarie – poliesterul este o fibră rezistenta in fata petelor, chiar si a celor uleioase. Este, deci, probabil cea mai buna alegere pentru covoarele din bucatarie.
- Covorul din dormitor – polipropilena si lana sunt o alegere foarte bună pentru aceasta camera. Sunt practic definitia confortului, sunt rezistente si usor de curatat.
- Covorul din living – poti opta pentru texturi precum iuta, un material natural si putin costisitor, un mix de lana recomandat mai ales pentru ca este un material durabil, perfect pentru livingurile cu trafic intens sau chiar poliester, un material rezistent, foarte usor de curatat.
4. Cum potrivesti culorile
Alaturi de incadrarea vizuala a unui spatiu, covorul evidentiaza, de asemenea, mobilierul si decorul in functie de culoarea sa. Covorul luminos accentueaza efectul dimensiunii, in timp ce un model intunecat tinde sa se concentreze asupra mobilierului din jurul acestuia. Culorile dominante din covor ar trebui sa se regaseasca si in mobila sau in elementele de decor interior. Daca mobila este inchisa la culoare, alege un covor in culori vii, iar daca ai multe obiecte de decor, alege un covor intr-o singură culoare, care sa nu incarce si mai mult incaperea.
Asadar, un covor poate transforma complet felul in care arata incaperea ta si, indiferent daca te afli in procesul unei redecorari totale, ori pur si simplu vrei sa aduci o mica schimbare, achizitionarea unui covor nou iti poate da batai de cap.
Exista si alte trucuri la care te gandesti sau de care tii cont atunci cand mergi sa iti achizitionezi un covor pentru locuinta ta?