Cand ne hotaram sa ne (re)decoram locuinta, de multe ori omitem, sau lasam la urma, proiectele pentru iluminat. Alegerea incorecta a surselor de iluminat, poate afecta propria dispozitie. Pot fi multe motive pentru aparitia disconfortului legat de ambianta din incapere, fie alegerea culorilor nepotrivite, fie senzatia de aglomeratie, fie un lucru la care nu ne gandim din prima clipa – sursele de lumina. Astazi, Atria va propune cateva sfaturi simple, utile pentru alegerea corecta a modalitatilor de iluminare din casutele voastre.
- Iluminatul trebuie sa tina cont de destinatia fiecarei incaperi.
- O regula pentru iluminat in designul de interior este ca, pe cat posibil, in fiecare camera sa existe 3 surse diferite de lumina artificiala.
- Seara, pentru a evita zonele intunecate din casa, este recomandat sa se foloseasca mai multe surse de iluminat.
- In bucatarie, camera de zi si in baie este nevoie de cat mai multa lumina naturala! Ideal ar fi sa se alterneze sursa de lumina naturala cu cea artificiala.
- Doar schimband putin modul de iluminare, atmosfera camerei se poate schimba radical. Astfel, sursele de lumina plasate in anumite locuri pot pune in evidenta poze, tablouri sau diverse obiecte de interes, pot izola un spatiu sau il pot scoate in evidenta.
- Spoturile sunt cu adevarat eficiente numai folosite impreuna cu lumina din tavan, care da amplitudine intregului spatiu.
- Pentru amenajarea dormitorului sunt indicate o plafoniera sau o lustra, alaturi de două aplice sau doua veioze si un lampadar, care pot pune in evidenta covorul, cuverturile si chiar lenjeriile de pat. Veiozele de pe noptiera din dormitor, dau o nota chic si intima intregii incaperi, iar perdelele sunt de nelipsit. Atat perdelele, cat si draperiile, trebuie sa lase lumina naturala sa treaca, filtrand-o in incapere. In dormitor, fluxul luminos trebuie sa fie mai putin intens ca in restul incaperilor.
- Livingul va deveni o camera atractiva, folosind o lumina puternica, lumina fiind cea care face ca unele suprafete, cum ar fi cele din piatra si caramida, sa capete o alta textura. Operele si obiectele de arta se pun in evidenta cu lumina alba. Sursa principala de lumina este lampa centrala, dar aceasta nu este suficienta daca citim sau ne uitam la televizor.
- In bucatarie este indicata o lumina alba (nu se recomanda folosirea luminii foarte reci, dar nici a luminii foarte calde), ce se poate realiza cu ajutorul unor suspensii agatate cu un cablu sau cu ajutorul unui corp din metal cu un abajur si bec puternic, ce confera lumina necesara prepararii bunatatilor.
- Pentru iluminarea holurilor, cele mai bune variante sunt suspensiile sau plafonierele si aplicele.
- Pentru baie sunt suficiente doua surse diferite de lumina : cea centrala de pe plafon si cea de deasupra oglinzii, insa ele trebuie sa fie protejate fata de umiditate.
- Camera copilului, cu covoare pentru copii, jucarii si alte obiecte specifice, se ilumineaza corect prin lumina centrala de pe plafon, lumina separata pentru zona de studiu (veioza mobila sau lampa cu picior) si o lumina indirecta pentru uitatul la televizor sau joaca.
Nu e niciodata prea tarziu sa reinventam iluminatul din propriile case. Spor si inspiratie! 🙂