Inspiratie retro – decor din anii ’70

Anii ’70 reprezinta si acum un subiect de nostalgie si melancolie pentru cei cu sufletul boem si aplecat inspre arta, pentru ca au fost intr-adevar niste ani legendari care ne-au lasat ca mostenire numeroase idei, concepte si practici, precum si o mai buna intelegere a esteticii si a originalitatii in expresia vizuala.

Desi traim din plin epoca post-moderna, atunci cand vine vorba de stilul retro, anii ’70 redevin un etalon si un model de urmat. De la vestimentatie pana la decoratiuni interioare, acea epoca fabuloasa a marcat o lume intreaga. Daca esti acel visator care isi doreste un design de interior retro care sa aduca inapoi anii ’70 – cel putin in casa – hai sa vedem impreuna cateva sugestii de decoratiuni care te vor satisface pe deplin.

Tonuri in nuante naturale, ale pamantului

Tonuri in nuante naturale, ale pamantului

Tonuri in nuante naturale, ale pamantului

Culorile naturale ale pamantului au fost o emblema a decadei respective. Daca vrei sa aduci un pic din acel farmec boem si linistitor din punct de vedere vizual, iti recomandam decoratiuni in nuante de lemn natur, portocaliu, verde, galben sau ocru. Te poti lasa dus de imaginatie si poti combina diverse piese de mobilier in astfel de nuante cu accesoriile potrivite, fie ca este vorba despre perne decorative pentru canapea, tapiterii in culori si modele de inspiratie naturala sau un fototapet ce infatiseaza un peisaj natural in toata splendoarea lui.

Sticla afumata

Sticla afumata

Sticla afumata

Un alt simbol al stilului retro al anilor ’70, sticla mata, afumata poate fi astazi pusa in valoare prin alegerea unor lampi de interior sau abajururi pentru lustre si aplici. Daca ai planuri mari in ceea ce priveste redecorarea si reamenajarea completa a casei, te poti gandi si la paravane sau pereti despartitori din sticla afumata sau chiar caramida de sticla, pentru un efect uluitor ce se „joaca” cu lumina si penumbra la fel cum artistii acelor ani se jucau cu luminile si umbrele in tablouri si instalatii.

Impletituri, macrameuri, textile lucrate manual

Impletituri, macrameuri, textile lucrate manual

Impletituri, macrameuri, textile lucrate manual

Era post-moderna nu mai este deloc de acord cu infatisarea celebrelor mileuri si macrameuri peste tot pe rafturile mobilei sau masutelor. Anii ’70 nu aveau nimic impotriva acestor elemente de decor, din contra, si orice era lucrat manual era la mare pret. Daca mileurile si macrameurile nu sunt conforme stilului tau, dar totusi vrei sa-ti accesorizezi caminul in acest stil retro, iti recomandam cuverturi de pat, paturi ce par tesute manual sau fete de masa ce imita bine anii ’70 si totusi arata modern si original. De asemenea, poti apela la decoratiuni facute din macrameu pentru pereti.

Cosuri si cutii impletite

Cosuri si cutii impletite

Cosuri si cutii impletite

Asa cum ziceam, anii ’70 s-au marcat prin textilele si obiectele lucrate manual, impletiturile de orice fel fiind iarasi o emblema a acestei perioade. Daca simti ca acest decor retro iti pune cel mai bine in evidenta personalitatea si stilul propriu, nu uita sa decorezi casa si cu cateva cosuri sau cutii impletite, din ratan de exemplu, cu rol pur estetic sau cu scop de stocare a diverselor obiecte personale.

 Pick-up si discuri

 Pick-up si discuri

Pick-up si discuri

Muzica anilor ’70 a schimbat istoria si si-a pus amprenta asupra artei si culturii universale. Vinilurile sunt acum foarte la moda si considerate obiecte de lux. Daca esti un fan al muzicii acelor vremuri si intelegi de ce un vinil suna perfect in comparatie cu toate metodele moderne de convertire si stocare a muzicii, un pick-up retro si cateva viniluri cu muzica acelei perioade pot fi mai mult decat obiecte de decor, pot fi o investitie intr-o pasiune care te leaga de o generatie intreaga de artisti si visatori.

Tu te-ai gandit vreodata sa iti redecorezi locuinta in stilul retro al anilor ’70? Te regasesti in arta, muzica si filosofia acelei generatii?

 

Lasă un răspuns