Renovezi in casa? Iata ce trebuie sa faci inainte de a incepe

De foarte multe ori amanam un proiect de renovare – chiar si o simpla zugraveala – pentru ca asta implica dezordine, o readaptare rapida si neplacuta la noile conditii de locuit, disconfort, timp pierdut si multe altele.

Renovezi in casa? Iata ce trebuie sa faci inainte

Dar desigur ca nu poti amana sa renovezi in casa la nesfarsit. Inainte insa sa te sperii de felul in care va arata casa pe parcursul renovarii sau cum iti vor fi tulburate viata si activitatile zilnice, hai sa vedem impreuna cateva sfaturi pe care trebuie sa le urmezi inainte de a incepe sa renovezi in casa sau sa faci o actualizare a decorului.

  • Impacheteaza obiectele pe care le folosesti mai des in cutii transparente si muta-le in alta camera. Scrie pe hartie lista obiectelor din fiecare cutie si lipeste-o pe capac pentru a sti oricand ce obiect se afla unde.

  • Depoziteaza in siguranta obiectele pe care nu le vei folosi pe parcursul renovarii si pune cutiile undeva unde sa nu te incurce. Poti proceda la fel cu listele de inventar.

  • Acesta este un bun moment pentru a arunca toate acele lucruri pe care chiar nu le vei mai folosi – cu cat ai mai putine lucruri, cu atat si renovarea (precum si curatenia de dupa) vor deveni mai usoare.

  • Vorbeste cu designerul tau de interior despre nevoile tale si despre utilizarea creativa si utila a fiecarui spatiu disponibil. Daca vrei sa adaugi elemente intr-o camera (un spatiu de lucru sau unul de joaca pentru copii), ia-ti timpul necesar pentru a evalua fiecare coltisor din casa impreuna cu un expert.

  • Fa poze fiecarei camere in detaliu si vorbeste cu designerul tau despre toate acele lucruri care pot fi aruncate, inlocuite sau renovate. Asta te va motiva sa intelegi mai bine de ce ai nevoie cu adevarat, la ce poti renunta si cum iti poti utiliza spatiile mai bine.

  • Foloseste spatii de stocare temporare pe rotile sau care se pot muta usor dintr-o camera in alta. Daca renovezi dormitorul, pune-ti toate obiectele necesare in cutii pe care sa le muti si accesezi mai usor in sufragerie (unde probabil va trebui sa dormi pana e gata dormitorul). La fel, hainele cele mai trebuincioase pot fi asezate pe un cuier mobil la care sa ai acces tot timpul.

  • Nu iti neglija rutinele zilnice. Chiar daca ai casa plina de muncitori, tot trebuie sa iti bei cafeaua de dimineata, sa mananci si sa utilizezi toaleta. Inainte ca totul sa se transforme in haos, gandeste-te cum ai putea sa beneficiezi de rutinele zilnice mutand in alta parte a casei filtrul de cafea, cuptorul cu microunde, o oglinda etc.

  • Securizeaza-ti obiectele de valoare. Este posibil sa nu poti sta toata ziua pe langa muncitori, asa ca este mai bine sa iti muti temporar obiectele de valoare in alta parte pana cand renovarea este gata.

  • Fa loc in casa. Este absolut inconfortabil sa iti petreci cateva zile sau saptamani impiedicandu-te de galeti de var sau ocolind piese de mobilier aflate in mijlocul camerelor sau a holului. Daca ai decis ca renovezi, iar asta implica si schimbatul mobilei, incepe prin a elibera camerele de piesele la care vei renunta. Doneaza-le sau vinde-le inainte ca ele sa se transforme intr-o problema. In felul acesta faci loc muncitorilor pentru a lucra mai rapid si mai eficient.

  • Nu uita sa incluzi in programul de renovare si cateva proiecte pe care le-ai tot amanat. Daca ai probleme cu instalatia sanitara, acum este momentul sa te ocupi de ea, cat ai muncitori in casa. La fel, poti sa te gandesti dincolo de redecorare: poate vrei sa repari cateva probleme la sistemul electric, sa schimbi geamurile sau sa iti instalezi incalzire prin pardoseala.

Tu ai decis ca iti vei renova casa anul acesta? Cum ai de gand sa incepi? Ce ti se pare esential sa faci inainte?

Lasă un răspuns