Sfat covoare – Despre curatarea covoarelor

 

Unele covoare arata ca noi, chiar si dupa ani buni. Daca vrei ca cele cumparate de tine sa ramana intr-o stare de invidiat, e obligatoriu sa cunosti cateva secrete despre tipurile de fibre din care sunt realizate covoarele, dar si despre modul cum poti evita sau inlatura murdaria de pe acestea. Ideal ar fi sa le cunosti inainte de a cumpara covoarele, pentru a sti cum sa iti stabilesti criteriile pe baza carora alegi covoarele. Asa ca daca urmeaza sa cumperi covor, sau daca ai cumparat si petele iti ridica probleme, citeste cu atentie cateva sfaturi si ponturi alese de noi pentru tine:

    1. MATERIALE: Lana rezista bine la trafic, se curata usor, dar se pateaza la fel de usor. Pentru hol, dormitor si zona de conversatie din living poate fi o alegere inspirata, dar gandeste-te de doua ori inainte de a folosi un covor din lana in zona de dining, mai ales daca ai copii mici care scapa mancarea pe jos. PONT! Nu bateti covoarele de lana, riscati sa le stricati urzeala!!!
    In ceea ce priveste covoarele din fibre sintetice, sunt mai rezistente la pete, dar nu se comporta la fel de bine la trafic (se tocesc repede). Cat despre cele deschise la culoare, dau impresia de spatiu mai mare, dar scot in evidenta orice pata, oricat de mica ar fi. Pentru ca petele de pe un astfel de covor sa nu mai iasa in relief, opteaza pentru unul structurat (cu fire taiate si buclate) sau pentru unul multicolor.
    2. INGRIJIREA PREVENTIVA: *Indiferent din ce tip de fibra este realizat un covor, poti reduce riscul murdariei prin aspirarea lui de cel putin doua ori pe saptamana, mai ales in zonele in care se circula foarte mult. PONT! Praful din covoare poate contribui la agravarea unor probleme de sanatate, in special astmul, cea mai intilnita boala cronica la copii. Multe aspiratoare inrautatesc problema deoarece arunca praful in aer, dar puteti folosi aparate mai performante, cu filtru HEPA care prind tot praful in interiorul lor. *Aspiratorul nu va inlatura toate urmele de murdarie, asa ca, pentru a lungi durata de viata a covorului, trebuie sa-l speli sau sa-l duci la curatatorie o data sau de doua ori pe an, in functie de culoare (un covor in nuante deschise trebuie spalat mai des decat unul in tonuri inchise) si de traficul la care este expus (cel din hol trebuie curatat mai des decat cel din dormitor).

    3. PRINCIPII DE CURATARE A PETELOR:

    *Indiferent de pata, este important sa actionati rapid si sa tamponati imediat cu hartie absorbanta sau sugativa, dinspre margine spre centru. PONT! Nu frecati, pentru a nu mari pata respectiva si pentru a nu matui fibrele.

    *Nu folositi niciodata apa calda sau sare, deoarece acestea “coc” petele! Incercati produsul de scos pete pe o tesatura identica sau intr-un loc mai putin vizibil; nu amestecati niciodata clor sau amoniac, deoarece rezulta un gaz foarte toxic!

    * Apa cu detergent: mixati propriul dumneavoastra amestec prin diluarea a citorva picaturi de detergent lichid de vase in apa (detergentul de rufe este prea alcalin iar sapunul lichid obisnuit poate lasa reziduuri). Folositi mai putin de ¼ lingurita detergent la un sfert de litru apa.

*Petele grase (unt, lapte, ulei, ceara etc.) se vor scoate cu o pudra aplicata pe tesatura uscata, lasandu-se sa patrunda inainte de a aspira.

*Petele slabe (ceai, alcool, cerneala, cafea, suc de fructe etc.) se scot cu solventii volatili sau cu solutii de amoniac. Nu varsati direct pe pata, ci aplicati pe o carpa curata, alba, care nu lasa scame. Nu tratati lana cu clor sau amoniac si nici matasea sau cauciucul cu clor.

*Petele de noroi: lasati pata sa se usuce. Aspirati. Clatiti cu apa si detergent. Folositi solutii de curatare numai daca este necesar.

    4. PASII CURATARII: *Stergeti petele de pe covor acoperind zona cu un prosop curat sau un strat subtire de servete de hirtie. Apasati cu podul palmei. Repetati folosind prosoape uscate pina cand tot lichidul a fost absorbit. Daca pata este mare, folositi un aspirator pentru a inlatura cit puteti de mult inainte de a actiona asupra patei.

* Clatirea: pentru a inlatura petele colorate fie folositi solutii direct pe pata, cum ar fi apa cu detergent sau otet, fie umeziti zona cu apa curata sau stergeti cu un prosop ud. Apoi stergeti cu un prosop uscat. Repetati acesti doi pasi pina ce nu mai ramine nimic.

     

Lasă un răspuns