Sfaturi pentru curatenia de iarna

Se apropie tiptil iarna si pluteste in aer un iz de sarbatori. Ne facem planuri de concediu si relaxare, dar intre timp merita sa-i acordam un strop de atentie si locuintei noastre. Iata cateva sfaturi practice pentru a reimprospata atmosfera casutei tale si a o pregati astfel de sarbatori:

 

–         Incepe cu organizarea sarcinilor, planifica din timp activitatile si „inarmeaza-te” cu ajutoare de nadejde.  Alege 2-3 zile pe care sa le dedici special pentru curatenia de iarna. Implica-i si pe cei mici in activitati, sortati impreuna jucariile si hainutele sau rearanjati mobila si faceti loc pentru un nou covoras. Dezinfecteaza toate suprafetele cu care ei vin in contact si curata covorul si jucariile de plus (locurile propice pentru aparitia acarienilor alergeni). Adauga o nota de buna dispozitie si energie, ascultand muzica preferata.

–         Aeriseste, aeriseste si iar aeriseste! 😀 O doza de aer proaspat e numai buna pentru a improspata atmosfera din locuinta.

–         Daca te impiedica piesele mici de mobilier, scoate-le pe hol, pentru a avea loc. Tot acum ai ocazia sa rearanjezi piesele si sa adaugi cateva accesorii noi: un tablou, o rama interesanta, cutii decorative sau alte obiecte preferate, in ton cu anotimpul.

–         Nu incepe cu podeaua! Podeaua se curata ultima, dupa ce ai aspirat praful si eventualele panze de paianjen. Nu uita de locurile in care se ascunde praful: colturile dulapurilor, interioarele rafturilor, spatiile dintre elementii caloriferului, spatiul de deasupra a dulapurilor sau chiar si cutele draperiilor grose.

–         Sorteaza lucrurile de care nu mai ai nevoie. E timpul sa scoti din cutii toate lucrusoarele pe care ai amanat sa le sortezi de-a lungul anului. Poti dona obiectele in stare buna, de care nu mai ai nevoie, iar pe restul le poti recicla. Nu uita sa adaugi si cativa saculeti cu lavanda sau bilute cu ulei de cedru pentru a tine la distanta moliile.

–         Nu uita sa dezinfectezi spatiile cu potentiali microbi: clantele, mouse-ul si tastatura de la calculator, receptorul telefonului fix, interfonul sau manerele geamurilor.

–         Covoarele se aspira si se curata cu solutie speciala pe intreaga suprafata. Nu uita sa incluzi pe lista si curatatul geamurilor, alaturi de perdele si draperii, care pot fi spalate rapid in masina de spalat pentru un plus de prospetime.

–         Dupa ce ai terminat curatarea spatiilor, este timpul sa asezi lucrurile la locul lor, si ai ocazia sa redecorezi camerele, in ton cu sarbatorile de iarna. Opteaza pentru perdele, draperii sau fete de masa in tonuri de sarbatori (rosu, auriu, argintiu) si alege cateva accesorii tematice (aranjamente decorative cu iz de sarbatori, ingerasi, reni sau om de zapada) pentru fiecare camera. Poti redecora rafturile si alte spatii mai mici, aranjand ghivece cu flori, noi accesorii si ornamente specifice sarbatorilor de iarna sau alte obiecte creative (o galeata rosie pentru depozitarea umbrelelor, un suport ingenios pentru cosmetice sau o colectie de fotografii cu cei dragi).

Un strop de timp, rabdare si perseverenta merita pentru a improspata atmosfera din casuta ta. Spor la curatenie si inspiratie la (re)decorat!

P.S. Daca ai planuri de (re)decorari, iti recomand si articolul cu sfaturi pentru (re)decorarea locuintelor mici.

Sursa foto: eatermagazine.ro

Lasă un răspuns