Sfaturi pentru curatenia de primavara

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa imagine

Inainte de a incepe curatenia de primavera, stabileste-ti “un mic plan de actiune” pe care  sa il respecti cu strictete. Planul implica stabilirea din timp a unei zile pe care sa o dedici in exclusivitate curateniei. Si cum “unde-s doi puterea creste”, implica-i si pe ceilalti membrii ai familiei in intreaga actiune. Chiar si cei mici pot fi ajutoare de nadejde, iar curatenia generala e ocazia potrivita pentru a le dezvolta simtul responsabilitatii si a-i face sa se simta implicati. Dupa ce ati stabilit impreuna ziua (zilele), ati impartit o parte din responsabilitati si v-ati hotarat asupra micilor schimbari decorative, nu uitati sa va asigurati ca aveti la dispozitie suficiente produse de curatenie adecvate si cateva accesorii utile (pungi de gunoi, carpe, mop, cutii din carton etc.). In plus, nu ar strica o lista cu atributiile impartite pe zile (sau ore), pentru a va tine astfel de program si a nu risca sa lungiti curatenia de primavara mai mult decat ati prevazut initial.

Gasesti aici o lista utila pentru organizarea curateniei de primavara.

  1. Fa ordine in dulapuri si in alte spatii de depozitare.

Poti incepe curatenia pe modelul din interior inspre exterior, mai exact incepe prin a face ordine in toate spatiile de depozitare si a sorta astfel lucrurile de care nu mai ai nevoie si cele pentru care poti gasi o intrebuintare alternativa, de lucrurile pe care le folosesti constant.

  1. Curata geamurile, oglinzile, frigiderul si chiar si plantele in ghiveci.

Odata terminat procesul de mini-organizare, incepe cu partea mai greoaie, clasica curatenie. Daca i-ai convins si pe cei dragi sa te ajute, atunci totul merge mult mai repede. Avand in vedere ca nu in fiecare luna facem curatenia de primavara, acum e momentul sa curatam toate acele lucruri pe care le-am lasat restante de-a lungul timpului. Sunt incluse aici geamurile si celelalte suprafete din sticla, mobila ce necesita a fi constant lustruita si alte accesorii. Nu uita sa cureti in intregime frigiderul si sa clatesti cu dusul plantele din ghiveci (exceptie sunt cactusii).

  1. Curata profesionist covoarele, perdelele, draperiile si celelalte obiecte decorative.

Perdelele si draperiile pot fi usor spalate si intretinute acasa, dar cand vine vorba de covoare varianta cea mai practica si eficienta consta in apelarea la spalatoriile profesioniste, macar de 2 ori pe an.

  1. Muta mobila pentru a curata astfel si spatiile mai putin accesibile.
  1. Schimba lenjeriile de pat & cuverturile.

Atmosfera dormitoarelor se revigoreaza instant cu o lenjerie de pat si o cuvertura nou nouta, iar canapeaua din living va parea schimbata, daca o accesorizezi cu cateva mici perne decorative.

  1. Improspateaza atmosfera camerei cu cateva accesorii decorative noi.

Nu ai nevoie de un buget special destinat pentru (re)decorare, ci poti apela la variante mai ieftine, cum ar fi schimbarea perdelelor si/sau a draperiilor. O perdea din voal, in tonuri pastelate sau o perdea organza in dungi sunt doar cateva alegeri decorative practice, perfecte pentru inviorarea atmosferei.

  1. Inlocuieste bateriile tuturor electronicelor si electrocasnicelor.
  1. Incepe curatenia pe verticala (fie de jos in sus – de la pardoseala la tavan, fie invers).
  1. Aeriseste pentru un timp indelungat toate incaperile.
  1. Curata pe rand, fiecare camera, pentru a-ti eficientiza astfel munca.
  1. Foloseste cutiile pentru a “scapa” de lucrurile inutile.

Iar la final de zi, rezultatul va fi unul pe masura efortului, o casa curata, ordonata si aerisita, cu iz de veselie primavaratica!

Voi ce trucuri mai folositi? Asteptam solutiile voastre, intr-un comentariu la acest articol! 🙂

 

One thought on “Sfaturi pentru curatenia de primavara

Lasă un răspuns