Tapetul

Utilitatea tapetului

De la origini la raspandire

Lasat intr-un respectabil colt de umbra in ultimele decenii, tapetul a revenit in forta inca de la sfarsitul anului 2011. Cromatica variata, texturile indraznete si versatilitatea acestei metode de finisare accesibile, transforma tapetul intr-un must al anului 2012.

Pentru a va face o scurta idee despre cat de utilizat si apreciat a fost tapetul de-a lungul istoriei, este suficient sa aruncam o privire in China anilor 100, tara in care s-a inventat de fapt hartia, chinezii fiind de altfel primii care s-au gandit la utilitatea hartiei de orez lipite pe perete. La scurt timp, se inventa hartia realizata din resturi de materiale textile. In secolul VIII, secretele prepararii hartiei ajung in Orientul Mijlociu, unde, arabii inventivi substituie fibrele textile cu bambus si lemn, crescand calitatea foii de hartie.


Evolutie constanta

 

Abia in secolul XII incep sa cunoasca si europenii tehnica fabricarii hartiei, primele bucati de hartie care s-au pastrat reprezentand imagini religioase.In 1481, regele Louis XI solicita un tapet portabil, realizat din nu mai putin de 50 de role. Din acest punct, evolutia si populariatatea tapetului au cunoscut lungi perioade infloritoare: in 1675 un gravor francez realizeaza primele fasii de hartie cu modele, care, in momentul in care erau potrivite una langa alta se potriveau perfect; primele modele de tapet se pictau manual, iar modelele imitau marmura, imprumutand diverse motive arhitecturale; tapetul ajunge in America la sfarsitul secolului XVIII, iar la sfarsitul secolului XIX englezii inventeaza o masina care imprima 4 culori, cu modele facute manual pe cilindi. Masina putea realiza pana la 400 de role pe zi. Inceputul secolului XX este inovator pentru istoria tapetului, datorita masinilor care lipesc tapet. Perioada victoriana si anii ’20 sunt considerate epoci de aur ale tapetului, insa aparitia plasticului, dupa al Doilea Razboi Mondial, a revolutionat cu adevarat industria tapetului.


Cum percepem tapetul astazi?

Anii 2000 au fost cu siguranta favorabili repozitionarii tapetului pe un loc fruntas in topul materialelor decorative, pe de-o parte datorita varietatii tipurilor de tapete (suprafete imprimate, modele reliefate, texturi inedite si originale). De la culori psihedelice, la peisaje montare, forestiere, marine, modele vintage, tapete lavabile sau non-lavabile, multitudinea optiunilor in ceea ce priveste alegerea tapetului potrivit personalitatii noastre si a tipului de locuinta ideal transforma tapetul intr-o modalitate moderna, estetica si facila de amenajare a unei locuinte.

 

Ce aduce nou anul 2012?


Imprimeul animal este cel mai cautat model de tapet in acest an, fiind un imprimeu puternic, care atrage fara indoiala atentia, usor de pus in evidenta prin obiecte cu design simplu, minimalist, in culor puternice. De la modele tigrate, de leopard sau zebra, in culori clasice sau de ce nu, mult mai indraznete (rosu-negru; galben-negru; alb-mov), puteti opta pentru modelul care vi se potriveste cel mai bine.

Tapetul forestier este o optiune la fel de indrazneata, putin mai greu de adaptat unei locuinte – mobilierul, covoarele si perdelele trebuie sa fie in mod obligatoriu in ton cu tapetul, pentru a nu deranja din punct de vedere estetic. Tapetele cu fotografii, cu siluete negre sau colorate, harti, biblioteca sau stickerele sunt alte variante car epot infrumuseta o sfragerie, un dormitor sau de ce nu, chiar o bucatarie.

 

Modelele florale si vintage raman insa in topul preferintelor, cu atat mai mult cu cat acestea nu se demodeaza niciodata, reusind sa ofere o nota de originalitate bailor, holurilor si chiar dormitoarelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum aplicam tapetul?

Pasul 1: Pregatim zona in care urmeaza sa lipim tapetul

Pasul 2: Verificam peretele, cautam fisuri, gauri sau alte asperitati

Pasul 3: Preggatim suprafata peretilor

Pasul 4: Masuram si taiem tapetul

Pasul 5: Inmuiem tapetul il apa

Pasul 6: Pregatim adezivul

Pasul 7: Marcam usor pe perete punctele in care urmeaza sa lipim tapetul

Pasul 8: Lipim prima bucata

Pasul 9: Verificam colturile, cautam cutele si le netezim

Pasul 10: Netezim intreaga bucata

Pasul 11: Lipim pe rand fiecare din bucatile ramase

Pasul 12: Taiem marginilie

Pasul 13: Apasam pe imbinari pentru a elimina orice cuta, bula de aer si pentru a uni perfect bucatile de tapet.

 

Pentru mai multe modele – aici in noua noastra sectiune de tapet.

One thought on “Tapetul

  1. Pingback: Atria - Deco Blog | Cum sa indepartam vechiul TAPET

Lasă un răspuns